Вакансії

Чеський реставратор зобразив своїх знайомих на старовинному годиннику в Празі

@theguardian
@theguardian

Чеський реставратор Станіслав Їрчик наніс обличчя своїх знайомих на одну з найвідоміших туристичних пам’яток Праги — астрономічний годинник XV століття, розташований на міській ратуші. У 2018 році Їрчик працював над картиною Йозефа Манеса, яка нанесена на годинник. Робота зображує місяці року у вигляді знаків зодіаку. Загальна вартість робіт разом із реставрацією механізму астрономічного годинника становить 2 мільйони доларів.

Лише через 5 років після реставрації активісти організації «Клуб Старої Праги» помітили, що нинішня картина на годиннику не схожа з оригіналом. Із цією скаргою вони звернулися до Міністерства культури Чехії. На їхню думку, Їрчик радикально змінив зовнішність зображених знаків зодіаку: вік, колір шкіри, одяг і навіть стать деяких фігур. Наприклад, зображення знаку Діви — дівчину з рудим волоссям і стрічкою — художник замінив на жінку із сивим волоссям і сережкою, а жінка-Водолій перетворилася на чоловіка з короткою стрижкою. Активісти вважають, що реставратор зобразив деяких своїх друзів і знайомих. Зокрема, в одному з персонажів можна впізнати сучасну чеську письменницю Катержину Тучкову.

Наразі реставратор не прокоментував ситуацію. У мерії Праги планують замовити нову реставрацію полотна, але спершу хочуть поспілкуватися з Їрчиком. 

«Я хочу запитати, що було його натхненням, чи вивчав він творчість Йозефа Манеса. Астрономічний годинник для нас є безцінним, тому не йдеться про вартість роботи», — підкреслив заступник мера Праги Адам Шайнхер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: