Вакансії

ДЕ НЕ ДЕ випустить книгу про 41 експериментально-показове село

ДЕ НЕ ДЕ представить книжку про 41 село, яке раніше намагалися зробити більше схожими на міста. За інституціональної підтримки УКФ учасники ініціативи опублікують ряд матеріалів, в яких вони досліджували передумови «експериментальності» кожного із сел. Ними було вивчено наявні архівні матеріали та архітектурні особливості забудови цих сіл. Усі зібрані матеріали увійдуть у тематичне друковане видання, яке планують видати наступного року спільно з Національним музеєм народної архітектури та побуту України. 

«Заквітчані біленькі хатки під стріхою, тинок із горщиками, та курна стежина до корчми — таким є романтичний образ українського села. Поза тим, чи не в кожному українському селі сьогодні є палаци культури, подекуди — кінотеатри, а ще, є 4 десятки українських сіл з готелями, ресторанами, спорткомплексами та стильною житловою квартальною забудовою. Це, експериментально-показові села, що виникли в результаті укрупнень, так званих, неперспективних сіл. Це ще одна трагічна історія українського села ХХ століття, в результаті якої з мапи України зникло кілька тисяч населених пунктів», — говорять учасники ініціативи ДЕ НЕ ДЕ.

Цей експеримент розпочався в середині 1960-х років і завершився із ліквідацією колгоспів. Експеримент завершився, а експериментальні села залишилися. І в них збереглася унікальна модерністська архітектура та монументальне мистецтво, адже над розбудовою цих сіл працювали видатні архітектори та художники із 30 проектних інститутів. Учасники ініціативи ДЕ НЕ ДЕ протягом кількох років відвідували експериментально-показові села, вивчаючи їх історію та сьогодення. 

#неперспективнісела

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: