Вакансії

До кінця століття пам’ятки Єгипту можуть зникнути через зміну клімату

@artnews
@artnews

Всесвітньо відомі єгипетські пам’ятники, зокрема Сфінкс та Великі піраміди Гізи, можуть бути втрачені до кінця століття через зміну клімату. Фахівці прогнозують посилення хвиль тепла, запорошених бурь та злив, які роз’їдають камінь та псують колір стародавніх скульптур.

Директор Музею старожитностей Олександрійської бібліотеки Хусейн Абдель Басір вважає, що підвищення рівня моря призведе до затоплення, наприклад, стародавнього храмового комплексу в Луксорі та більшій частині Олександрії впродовж 30 років. Він також наголосив, що забруднення повітря і екстремальні погодні явища також становлять загрозу для обʼєктів культури.

У порівнянні з іншими країнами температура в Єгипті зростає найшвидшими темпами. Наприклад, в Асуані температура регулярно перевищує 38 ° С, через що страждають стародавні гранітні монументи: через різкі перепади між спекотними днями та прохолодними ночами вже призвели до появи тріщин.

Цього року уряд Єгипту запустив Національну стратегію зміни клімату, яка має на меті помʼякшити наслідки екологічних процесів. На проєкт уже виділили 13 мільйонів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: