Вакансії

Долю викраденої нацистами роботи Піссаро «Вулиця Сент-Оноре. Опівдні. Дощ» вирішить Верховний суд США

Викрадена нацистами картина із зображенням паризької вулиці протягом понад 40 років представлена в музеї Тіссен-Борнеміса в Мадриді. Кому передати роботу «Вулиця Сент-Оноре. Опівдні. Дощ» вирішить вищий суд США 18 січня. Серед претендентів є мадридський музей та спадкоємці родини Кассірер, якій раніше належало полотно.

Десятиліттями картина прикрашала стіни сімейних будинків відомої єврейської родини Кассірер в Берліні та Мюнхені. Сім‘я придбала цю роботу у ХХ столітті безпосередньо в артдилера Пісарро. У 1939 році через нацистську політику Кассірер були змушені покинути Німеччину, однак виїхати було можливо лише за однієї умови: віддати картину Пісарро. Призначений нацистами оцінювач запропонував за роботу 360 доларів, які тоді перерахували на заблокований рахунок сім’ї. 

За словами спадкоємців Кассірер, пошуки полотна тривали протягом кількох років, але змирившись з ймовірним знищенням картини, родина прийняла 13 000 доларів репарації від німецького уряду в 1958 році. Проте більше ніж 40 років тому спадкоємці родини виявили, що робота представлена в мадридському музеї. Після того, як Іспанія відхилила їхнє прохання про повернення, вони подали до суду у своєму рідному штаті Каліфорнія. Відтоді протягом більш як 15 років триває судова тяганина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: