Вакансії

Дослідники не можуть визначити походження картин нацистського колекціонера

Дослідники колекції Корнеліуса Гурлітта не можуть дійти згоди щодо його колекції. Через вісім років з початку роботи над корекцією походження картин знайти так і не змогли. 

«Це дуже велика сіра зона. Але ми зробили все, що могли», — сказав директор фонду German Lost Art Foundation Гілберт Люпфер для Swiss Info. 

У 2013 році в німецького колекціонера Корнеліуса Гурлітта знайшли колекцію картин, про які не знала ні влада, ні найближча родина. Батько мистецтвознавця був одним із найвпливовіших арт-дилерів нацистської Німеччини. Попри єврейське походження, він зміг зблизитись з нацистами. Під час конфіскації творів з німецьких музеїв, багато картин присвоїв собі.

Після поразки нацистів Гурлітт зміг переконати американський спецпідрозділ Monuments Men, який займався розшуком та поверненням викрадених картин, що всі твори належать йому. Єврейське походження арт-дилера остаточно переконало американців.  

Понад 1600 творів перейшло до Корнеліуса Гурлітта в спадок. Колекція залишалась під секретом, картини продавав лише для того, щоб виручити гроші на проживання, угоди проводились підпільно. Німецька влада занепокоєна через кількість несплачених податків уряду. 20 робіт з колекції віддали справжнім власникам, за несплату податків деякі картини залишиться в Німеччині, інші, згідно з заповітом, перейдуть у Kunstmuseum Bern.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: