Вакансії

Фейсбук звинуватили в потуранні продажу фальшивого мистецтва

Джей Ел Кук. «Пара гримучих змій». Фото: JL Cook
Джей Ел Кук. «Пара гримучих змій». Фото: JL Cook

Музеї, галереї та митці зі всього світу об’єднуються у заяві проти політики фейсбука. Соціальна мережа не відсіюює підробки, які продають за значно нижчою ціною, ніж оригінал.

Можливо, ви бачили у своїй стрічці рекламу: сучасна скульптура авторства незалежного художника продається за «приємною» ціною. Ті, хто купує цю роботу, наражаються на підробку, що негативно впливає на артринок загалом.

Художники вважають, що фейсбук не вживає належних заходів, аби припинити ці махінації. «Соцмережу треба притягнути до відповідальності», — каже Джей Ел Кук, художниця з Флориди. Її бронзову скульптуру у вигляді пари гримучих змій скопіювали та виставили на продаж в інтернеті за 29,95 доларів. «Отримайте 50% знижку, якщо купите три екземпляра», — пише в оголошенні. «Нічого подібного не сталося б, якби фейсбук сумлінно виконував свої зобов’язання», — додає Кук.

Художники та галереї страждають від такої стратегії соціальної мережі, оскільки вона підриває права власності на роботи на користь рекламодавцям. У червні 2021 року компанія відзвітувала про найприбутковіший фінансовий квартал у її історії: доходи від реклами зросли на 56%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: