Вакансії

Фонд Джадда подав до суду на дві галереї через пошкодження роботи

@artnet
@artnet

Фонд Джадда подав позов до Верховного суду Мангеттену проти галереї Kukje (Сеул, Пусан) та галереї Tina Kim (Нью-Йорк), які, за його твердженням, залишили незмивні відбитки пальців на роботі Дональда Джадда «Без назви» (1991). Обʼєкт, створений з алюмінію та плексигласу з прозорим акриловим шаром, оцінюють у 850 тисяч доларів.

Фонд звинувачує галереї в порушенні контракту щодо роботи. Згідно з договором, інституції несуть відповідальність за будь-яку шкоду об’єкта, яка не покривається страхуванням.

У 2015 році сеульська галерея отримала обʼєкт від фонду та передала до дочірньої інституції Tina Kim Gallery для показу на нью-йоркському арт’ярмарку Frieze того ж року. Консигнаційна угода продовжувалась двічі, після чого ціна збільшилася із 750 тисяч доларів до 850 тисяч доларів у зв’язку зі змінами на ринку робіт Джадда. Галереям не вдалося знайти покупця — у 2018 році контракт закінчився. Після повернення скульптури до фонду, її оглянув експерт, який «відразу зазначив, що робота спотворена відбитками пальців».

«Хоча роботи мають міцну конструкцію, анодована алюмінієва поверхня вимагає дуже обережного поводження, оскільки при неправильній взаємодії на ній можна легко залишити сліди. Під час виконання робіт необхідні рукавички. Відбитки пальців на поверхні анодованого алюмінію повинні бути швидко видалені, інакше згодом жир із відбитків може вступити в реакцію з поверхнею й залишити постійні сліди, що спотворюють і незворотні», — зазначається в позові.

Більшу частину збитків вдалось покрити за рахунок страхування. Але фонд вимагає від галерей заплатити ще додаткові 170 тисяч доларів, а також 100 тисяч доларів за відшкодування збитків та оплату послуг адвоката.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: