Вакансії

Французький інженер-волонтер оцифровує пошкоджені історичні пам’ятки

Французький інженер-волонтер Еммануель Дюран працює над відтворенням харківської пожежн @lefigaro
Французький інженер-волонтер Еммануель Дюран працює над відтворенням харківської пожежн @lefigaro

Французький інженер-волонтер Еммануель Дюран, фахівець зі збору 3D-даних, працює над оцифровуванням зруйнованих історичних обʼєктів унаслідок війни. Він допомагає групі архітекторів, інженерів й експертів з історичного будівництва реєструвати будівлі у Києві, Чернігові та Харкові.

Дюран використовує лазерний сканер, що нагадує штатив. Пристрій, який записує 500 тисяч пікселів за секунду, встановлюють у стратегічно важливому куті пошкодженої будівлі. Так сканер фіксує весь обʼєкт із різних боків. Потім Дюран переносить всі дані на комп’ютер, аби створити 3D-модель будівлі. У результаті виходить ідеальне відтворення з точністю до п’яти міліметрів, яке можна повертати у будь-якому напрямку або нарізати на секції. Видно навіть отвори в стінах від куль та пошкодження внаслідок вибухових хвиль.

«Це дає нам змогу скласти план будівлі на майбутнє. Це може допомогти зрозуміти, чи не пошкоджено щось, що важливо для безпеки, і подивитися, що можна відновити, а що не можна. Це також корисно з історичного погляду», — каже він.

Наразі Дюран сканує корпус економічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна, який зазнав ушкоджень під час ворожого обстрілу. Також волонтер працював над відтворенням харківської пожежної каланчі №4.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: