Вакансії

Hermès подав до суду на художника за продаж NFT-версій сумок Birkin

NFT-версії сумки Birkin @artnet
NFT-версії сумки Birkin @artnet

Французький люксовий бренд Hermès подав до суду на художника Мейсона Ротшильда за продаж NFT-версій сумок Birkin. Бренд стверджує, що віртуальне відтворення культової сумки Hermès є порушенням прав на торговельну марку.
Скаргу від Hermès, що складається з 47 сторінок, подали до Південного окружного суду Нью-Йорка. У ній бренд назвав NFT-художника «цифровим спекулянтом, який прагне швидко збагатитися».

Спочатку Ротшильд розміщував свої роботи на NFT-біржі OpenSea. Проте через звернення французького бренду OpenSea була змушена прибрати роботи художника. Наразі він продовжує продавати MetaBirkins на власному сайті.
Першу NFT-версію сумки Birkin художник продав за 42 тисячі доларів. Натомість реальна сумка Birkin коштує від 40 до 500 тисяч доларів. За словами бренду Hermès, Ротшильд «просто оббирає знамениту торгову марку Hermès Birkin, додаючи загальний префікс meta до назви своїх робіт». У грудні минулого року Hermès вперше надіслав художнику листа з проханням припинити використання зображення сумок Birkin. У своїй публікації в існтаграмі Ротшильд написав, що йому шкода, якщо його мистецтво якось образило бренд, проте як художник він не буде вибачатися за створення NFT-сумок.

На думку видання artnet, це перший серйозний приклад того, як бренд подав судовий позов щодо використання своєї торгової марки у метавсесвіті. Цей випадок може вплинути на те, як митці та компанії будуть співіснувати й функціонувати на цій території надалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: