Вакансії

Художниця використала метод «подвійної модифікації» на картині Асгера Йорна

@artnet
@artnet

Данська художниця Ібі-Піппі Оруп Хедегаард зіпсувала картину Асгера Йорна «Тривожне каченя» (1959), яка зберігається в Музеї Асгера Йорна в Сількеборзі. Зокрема, художниця приклеїла свою фотографію на картину та написала своє ім’я чорним перманентним маркером. 

За словами же Хедегаард, вона збиралася зробити коментар до художнього методу Йорна, а її дії були задумані як «подвійна модифікація» оригінальної «модифікації» художника. У свій час Йорн придбав на блошиному ринку полотно із пейзажем і намалював поверх нього велику строкату качку. Цей метод, типовий для його робіт, відомий як détournement — «модифікація». Окрім того, вона зазначила, що її акт мав також на меті розпочати розмову про право власності.

«Багато хто вважає, що власником є ​​Йорн, але я повністю не погоджуюся, оскільки Йорн придбав роботу і тому мав законне право на зображення, але не мав права викреслювати роботу іншого художника», — зазначає Ібі-Піппі Оруп Хедегаард.

Наразі реставратори не можуть видалити повністю клей із роботи. Це повʼязано з тим, що фарба на полотні досить крихка. А сама Ібі-Піппі стверджує, що помилково нанесла сильніший клей, ніж збиралася, і запевняє, що дуже шкодує через це.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: