Вакансії

Художник створив фотографію за допомогою ШІ та виграв Sony World Photography Awards 2023

inst @boriseldagsen
inst @ boriseldagsen

Німецький фотохудожник Борис Ельдагсен у березні став одним із переможців відкритого конкурсу Sony World Photography Awards 2023. Він не приховував, що робота створена за допомогою штучного інтелекту. Упродовж місяця фотохудожник намагався викликати дискусію з боку організаторів конкурсу щодо використання ШІ, але без успіху, тому Ельдагсен відмовився від призу на церемонії нагородження.

Робота під назвою The Electrician перемогло у категорії «Креатив». Це чорно-білий портрет двох жінок різних поколінь, що нагадує сімейні світлини 1940-х років. Зображення є частиною серії Pseudomnesia.

«Дякую, що обрали мою роботу та зробили цей момент історичним, оскільки це перше зображення, створене штучним інтелектом, яке перемогло у престижному міжнародному фотоконкурсі. Зображення штучного інтелекту та фотографії не повинні конкурувати між собою в одній категорії. Це різні сутності. ШІ — це не фотографія. Тому я не прийму нагороду», — написав Ельдагсен.

Автор пояснив свій вчинок тим, що у такий спосіб хотів протестувати використання ШІ-знімків та започаткувати дискусію про майбутнє фотографії. Після заяви Ельдагсена його роботу прибрали як з сайту конкурсу, так і з виставки переможців у Лондоні без будь-яких пояснень.

В коментарі BBC організатори премії заявили, що Ельдагсен ввів їх щодо масштабів використання штучного інтелекту. Там Також вони запевнили, що були готові влаштувати з Ельдагсеном захід у форматі «питання-відповідь» на своєму сайті. 

«Після нашого листування з Борисом і наданих ним гарантій ми вважали, що його участь відповідає критеріям цієї категорії, і ми підтримали його», — розповіли у Всесвітній організації фотографії, яка проводила конкурс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: