Вакансії

Художники подали до суду на нейромережі

Згенерована DALL-E робота Ґустава Клімта
Згенерована DALL-E робота Ґустава Клімта

У США троє художників подали колективний позов проти розробників генераторів зображень через можливе порушення законів про авторське право. Йдеться про компанії Stability AI, Deviant Art і Midjourney, які використовують модель Stable Diffusion, створену компанією Stability AI у 2022 році.

За словами позивачів, Stable Diffusion містить неавторизовані копії мільйонів — а, можливо, мільярдів — захищених авторським правом зображень. Ці копії були зроблені без відома та згоди художників та збиралися для тренування. Нині ж інструменти зберігають стислі копії навчальних даних і використовують їх для рекомбінації в новий колаж на основі картинок, створених людьми.

«Ці отримані зображення можуть зовні нагадувати або не нагадувати навчальні зображення. Проте, вони походять від копій навчальних зображень і конкурують із ними на ринку. Принаймні здатність Stable Diffusion наводнити ринок фактично необмеженою кількістю зображень, що порушують авторські права, завдасть постійної шкоди ринку мистецтва та художників», — зазначають художники.

За підрахунками Метью Баттеріка, одного з авторів колективного позову, вартість незаконного привласнення зображень становитиме приблизно 5 мільярдів доларів. Для порівняння він навів приклад, що найбільшою крадіжкою мистецтва в історії стало викрадення 13 предметів мистецтва з Музею Ізабелли Стюарт Гарднер у 1990 році, вартість яких становила 500 мільйонів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: