Вакансії

ICOM склали Надзвичайний Червоний список культурної спадщини

@theartnewspaper
@theartnewspaper

Міжнародна рада музеїв (ICOM) разом з українськими партнерами склали Надзвичайний Червоний список культурної спадщини, яка перебуває під загрозою. Відповідний перелік буде доступний із жовтня для міжнародних правоохоронних та прикордонних органів.

Повідомляється, що над проєктом почали працювати в перші місяці повномасштабного вторгнення рф. До ініціативи долучились Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Національний музей-меморіал Героїв Небесної Сотні та Революції Гідності (Музей Майдану) у Києві та Державний природознавчий музей НАНУ у Львові. У списку представлені викрадені предмети армією рф, а також обʼєкти, що перебувають у найбільшому ризику.

«Робота над Червоним списком почалася на початку квітня. Ми почали діяти одразу після відступу російських військ із передмістя Києва та області. Музейні колекції на окупованих територіях Донецька та Луганська перебувають у великій небезпеці з 2014 року, коли Росія вперше вторглася. Зараз ситуація стала катастрофічною. Крім окремих випадків розграбування російськими військовими, є дані про масові пограбування колекцій українських музеїв», — розповідає віцеголова ICOM Ukraine Анастасія Чередниченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: