Вакансії

Фламандські шедеври повернулись на свої місця

У Бельгії роботи великих художників тепер можна побачити в тих храмах, замках і ратушах, для яких вони були створені — в рамках програми «Фламандські майстри in situ».

Flemish Masters in Situ — спеціальний проект, що надає можливість побачити твори художників 15-17 століть в тих місцях, для яких вони були створені. Каплиці, абатства, бегинаж (притулки черниць), замки і ратуші, які увійшли до програми, зазвичай закриті для публіки або розташовані в стороні від стандартних туристичних маршрутів. До літа 2019 роки обіцяють відкрити близько півсотні таких місць.

Невідомий автор. «Оплакування Христа». Вітраж. замок Лоппе.

Невідомий автор. «Оплакування Христа». Вітраж. замок Лоппе.

Варто почати з головного художника фламандського бароко — Рубенса. Алст — невелике затишне містечко, яке колись було столицею фламандської частини Священної Римської імперії і центром друкарства, де побачили світ записки Христофора Колумба про Новий Світ. Витончена ратуша Алста 13 століття з карильйоном на 52 дзвони чи не найдавніша у Фландрії. Головним скарбом собору Святої Марії є вівтар Святого Роха з чотириметровим полотном Пітера Пауля Рубенса.

Пітер Пауль Рубенс. «Христос призначає святого Роха святим покровителем хворих на чуму». Алст. Церква Св. Мартіна.

Пітер Пауль Рубенс. «Христос призначає святого Роха святим покровителем хворих на чуму». Алст. Церква Св. Мартіна.

Ще однією роботою, яку повернуть до місця створення «Поклоніння пастухів» ван Дейка. Велика вівтарна картина написана в 1631 році. Монументальність задуму поєднується з індивідуальністю кожного персонажа, ніжністю Марії до сплячого немовляти, ревністю пастухів, які повірили в благоговінням Йосипа. Ще один вівтарний образ, «Розп’яття», написане ван Дейком роком раніше, знаходиться в Генті в соборі Святого Михайла.

Гент особливо багатий на скарби in situ. Музей історії міста (STAM) знаходиться в абатстві XIV століття, в його трапезній збереглися не тільки готичні склепіння, а й оригінальний розпис того ж часу. Східну стіну прикрашає «Таємна вечеря» невідомого автора, навпроти якої зображені Іоанн Хреститель і помічник свіх мандрівників святий Христофор. У чинному монастирі августинців завдяки програмі можна побачити роботу «Обрізання Христа» авторство належить фламандському караваджисту Мельхіорі де ла Марсу.

Теодор ван Лоон. «Ісус коронує святу Урсулу. Церква при бегинаж в Брюсселі»..

Теодор ван Лоон. «Ісус коронує святу Урсулу. Церква при бегинаж в Брюсселі»..

Список місць, відкритих для відвідування, і годинник роботи доступні на офіційному сайті.

Фото : Art in Flanders

Джерело: VisitFlanders

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: