Вакансії

Ірландська художниця запише звук танення айсбергів

Фото Felipe Dana @AP
Фото Felipe Dana @AP

Ірландська художниця Шивон Макдональд спільно з експедицією вчених запише звук танення айсбергів біля Ґренландії. Згодом записи перетворять на акустичну інсталяцію, яка досліджуватиме вплив людства на океан.

Щогодини впродовж двох років гідрофони, розташовані на різних рівнях, записуватимуть звуки землетрусів, зсувів тощо. Отримані записи перетворять на акустичну композицію, до створення якої залучать і композитора. Відповідні дослідження вже розпочались: упродовж 4 тижнів команда науковців займалась вивченням солоності моря, міграції китів та інших явищ.

За словами художниці, у такий спосіб створять архів «пам’яті океану». Вона порівнює ці звуки зі своєрідною капсулою часу. Записи оприлюднять у 2024 році. Також Макдональд планує створити скульптури та картини, присвячені подорожі.

«Мені цікаво почути акустичне забруднення. Рівень моря підвищується, і це матиме вплив, я думаю, на звуковий діапазон і на все біорізноманіття. Звук є фундаментальним для тварин океану та Арктики. Слух є фундаментальним для спілкування, розмноження, годування та, зрештою, виживання. Це говорить про необхідність звернути увагу на забруднення, яке ми спричиняємо екосистемам навколо нас», — розповідає художниця.

Передумовою для появи проєкту послугувало дослідження, оприлюднення в журналі Nature Climate Change. У матеріалі йдеться, що значна частина крижаного щита Ґренландії перебуває на межі переломного моменту: після нього прискорене танення стане неминучим навіть у разі зупинки потепління у світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: