Вакансії

Історичний район доків Ліверпуля позбавили статусу об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

© Neil Martin
© Neil Martin

На засіданні в китайському місті Фучжоу члени Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО таємним голосуванням позбавили історичний район доків Ліверпуля статусу об’єкта спадщини. Про це пише The Art Newspaper.

Таке рішення прийняли через забудову новими будинками історичного регіону, які, за словами комісії, ведуть до «незворотної втрати атрибутів, що передають видатну універсальну цінність». Меркиня Ліверпуля Джоан Андерсон не зрозуміла рішення комісії: «Сьогодні регіон красивий як ніколи, тому що ми отримали мільйонні інвестиції та оновили десятки історичних будівель». Андерсон пообіцяла домогтися відновлення колишнього статусу міста. Історичний район доків Ліверпуля внесли до списку Всесвітньої спадщини у 2004 році. З 2012 року Комітет ЮНЕСКО неодноразово попереджав адміністрацію міста про небезпеку втрати статусу через новомодні забудови, які «значно змінять горизонт і профіль» Ліверпуля.

Ліверпуль — третій об’єкт Світової спадщини, що втратив статус пам’ятки. Раніше зі списку були виключені Дрезденська долина Ельби (у 2009 році) і Резерват аравійської антилопи в Омані (у 2007 році).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: