Вакансії

Картину Рєпіна тимчасово не можуть повернути до експозиції Третьяковської галереї через санкції

@focus
@focus

Через санкції Третьяковська галерея наразі не може повернути до своєї постійної експозиції роботу Іллі Рєпіна «Іван Грозний та син його Іван 16 листопада 1581 року» після реставрації. Для розміщення роботи в просторі інтституції необхідне антивандальне скло, яке виготовляється за кордоном. 

За словами генеральної директорки галереї Зельфіри Трегулови, нині знайти способи для виготовлення спеціальної капсули з антивідблисковим, антивандальним, куленепробивним склом потрібного розміру досить важко, оскільки воно виробляється лише в Італії та Японії. Утім, головна зберігачка Третьяковської галереї Тетяна Городкова стверджує, що проєкт капсули вже підготували й виробник нібито дав згоду на її виробництво. Хто саме буде займатися створенням захисного скла Городкова не зазначила. 

«Якщо не цього року, може, на початку наступного, я сподіваюся, ми запросимо вас і представимо картину “Іван Грозний та його син Іван” під антивідблисковим, антивандальним склом», — додає головна зберігачка.

Картина Іллі Рєпіна «Іван Грозний та син його Іван 16 листопада 1581 року» зазнала серйозних ушкоджень у 2018 році. Громадянин рф Ігор Подпорін із воронезької області розбив металевою огорожею скло картини та пошкодив її у трьох місцях, також постраждала авторська рама. Свій вчинок Подпорін аргументував тим, що «обурився змістом картини», «бо в картині все брехня».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: