Вакансії

Кіберзлодіїв, які купували твори мистецтва за викрадену криптовалюту, засудили до 25 років в’язниці

Іллz Ліхтенштейн та Хізер Ріанно Морган @24tv
Іллz Ліхтенштейн та Хізер Ріанно Морган @24tv

8 лютого у Нью-Йорку правоохоронні органи заарештували Іллю Ліхтенштейна, відомого як «Голландець», та Хізер Ріаннон Морган за звинуваченнями у змові з метою відмивання криптовалюти на суму 4,5 мільярда доларів під час злому біржі Bitfinex у 2016 році. За звільнення пари окружний суд Південного округу штату Нью-Йорк призначив заставу у розмірі 8 мільйонів доларів. Викрадені кошти  вони використовували для покупки мистецтва.

Хізер Ріаннон Морган стверджує, що є  підприємцем і генеральним директором блокчейн-стартапу Endpass, заснованого Ліхтенштейном. Тим часом «Голландець» називає себе «технічним підприємцем, дослідником й іноді магом» на платформі Medium. У своєму інстаграмі пара часто позує на фоні робіт Жана-Мішеля Баскії та Кіта Харінга, Луїзи Невельсон і Джека Віттена. За повідомленням видання CNBC, Міністерство юстиції відмовилося надати будь-які подробиці про твори мистецтва NFT, які пара могла придбати на викрадені кошти. 

Під час хакерської атаки Ліхтенштейну та Морган вдалося викрасти 120 тисяч біткоїнів. На той момент сума крадіжки становила 71 мільйон доларів. Проте за сьогоднішнім курсом вона оцінюється вже в 4,5 мільярда доларів. Як повідомляє заступник генерального прокурора США Ліза О. Монако, обвинувачені намагалися зберегти цифрову анонімність і відмивали вкрадені кошти за допомогою «лабіринту криптовалютних транзакцій».

За версією американських правоохоронних органів, криптовалюту викрали двома тисячами транзакцій і відправили на цифровий гаманець Ліхтенштейна, а протягом останніх п’яти років за допомогою складних схем відмивання грошей він вивів на свої банківські рахунки 25 тисяч біткоїнів. Решту, а саме 94 тисячі біткоїнів, він залишив у гаманці.

Згідно з інформацією правоохоронних органів США, обвинувачені є мешканцями Нью-Йорка. Це 34-річний Ілля Ліхтенштейн і 31-річна Хезер Морган. Зазначається, що Ліхтенштейн має російське й американське громадянство. За інформацією видання Daily Mail, пара проживала на Волл-стріт. Жінка співпрацювала з журналом Forbes і виконувала реп. У 2020 році випустила матеріал для Forbes про захист від кіберзлочинців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: