Вакансії

Колишнього керівника Лувру підозрюють у шахрайстві та відмиванні грошей 

@euromag
@euromag

Колишньому директору музею Лувр Жан-Люку Мартінесу висунули звинувачення у «співучасті в організованому шахрайстві» та відмиванні грошей. Він обіймав посаду з 2013 до 2021 року. На початку тижня поліція допитала Мартінеса разом зі ще двома французькими мистецтвознавцями. Він заперечує  будь-які правопорушення зі свого боку.

Розслідування зосереджено навколо об’єктів, проданих Музею Метрополітен та Лувру Абу-Дабі на підставі дозволу від Лувру в 2016 році. Слідчі припускають, що колишній керівник Лувру є причетним до контрабанди артефактів з Єгипту, які потім купували інституції. Зокрема, він заплющував очі на фальшиві сертифікати походження експонатів. 

Продажем обʼєктів займалися два артдилери: гамбурзький дилер Робен Діб і паризький Крістоф Куніцкі. Вони продали Музею Метрополітен золотий саркофаг за 3,5 мільйона євро. Пізніше виявилося, що документи про провенанс артефакту підроблені. Робен Діб і Крістоф Куніцкі наразі затримані. 

Також вивчається законність продажу Куніцкі та Дібом ще дев’яти об’єктів Музею Метрополітен і Лувру Абу-Дабі на загальну суму близько 50 мільйонів євро. Хоча жоден із цих предметів не купила паризька інституці, будь-які придбання Лувру Абу-Дабі мають бути схвалені спільною урядовою комісією під головуванням директора паризького Лувру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: