Вакансії

Королівські музеї витончених мистецтв у Брюсселі вперше повернули картину зі своєї колекції спадкоємцям

Картина німецького художника Ловіса Корінта «Натюрморт із квітами» @theguardian
Картина німецького художника Ловіса Корінта «Натюрморт із квітами» @theguardian

Королівські музеї витончених мистецтв у Брюсселі повернули картину німецького художника Ловіса Корінта «Натюрморт із квітами» нащадкам Густава та Емми Маєр, які володіли полотном до 1938 року. Роботу викрали нацисти в період Другої світової війни. Це перший обʼєкт з Королівських музеїв витончених мистецтв, який коли-небудь повертали.

З 1951 року картина «Натюрморт із квітами» зберігалась у колекції бельгійської музейної групи, що складається з шести державних інституцій. У 2008 році музеї створили онлайн-реєстр обʼєктів, які не мали жодної інформації про своїх попередніх власників. Серед 27 таких творів була робота Корінта. У 2016 році нащадки Маєр, які проживають на території Великобританії, Південної Африки і США, зацікавилися картиною та звернулися до інституції. 

Як виявилося, родина Маєр була вимушена втекти з Німеччини в 1938 році. Зупинившись на якийсь період у Брюсселі, пара залишила в місті колекцію з 30 картин. До 1943 року всі роботи викрала нацистська оперативна група Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), що відповідала за пограбування культурних цінностей на окупованих територіях. Після того, як в Брюсселі закінчилася німецька окупація, полотно знайшов мистецтвознавець Лео Ван Пуйвельде та передав його до державних установ. Наразі це єдина картина з колекції родини, яку вдалося знайти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: