Вакансії

Крадіжка росіянами обʼєктів мистецтва в Україні стала найбільшим пограбуванням із часів Другої світової

Одна із скульптур в Херсонському обласному художньому музеї @nytimes
Одна із скульптур в Херсонському обласному художньому музеї @nytimes

Крадіжка росіянами обʼєктів мистецтва в Україні є найбільшим пограбуванням із часів Другої світової, коли нацисти вивозили з окупованих країн відповідні предмети. Про це пише видання The New York Times.

У матеріалі зазначається, що російські війська вкрали в Україні десятки тисяч предметів мистецтва, у тому числі ті артефакти, вік яких сягає кількох тисяч років. Автори статті наголошують, що дії російських окупантів мають на меті позбавити Україну її культурної спадщини.

Зокрема, у Херсоні армія рф викрала понад 15 тисяч предметів образотворчого мистецтва та унікальних артефактів. З початку повномасштабного вторгнення, російські війська пограбували або пошкодили понад 30 музеїв — у тому числі кілька в Херсоні, у Маріуполі та Мелітополі.

Наразі група українських юристів і мистецтвознавців збирає докази злочинів проти культури України. Зокрема, створюють списки зниклих предметів, прочісують музейні записи та намагаються ідентифікувати потенційних свідків і місцевих колабораціоністів, які могли допомогти росіянам. До відповідного процесу залучені й міжнародні мистецькі організації, такі як The Art Loss Register — лондонська організація, яка займається пошуком викраденого мистецтва.

«Це не те, що один солдат кладе срібну чашу у свій рюкзак. (…). Це більший масштаб», — каже Джеймс Реткліфф, головний радник The Art Loss Register.

За його словами, ініціатива вже зареєструвала понад 2 тисячі експонатів з України, які були вкрадені, або перебувають під загрозою. Серед обʼєктів — картини з Херсонського художнього музею та скіфське золото з Мелітополя.

Як пише «Голос Америки», в США допомагають Україні відстежувати кількість зруйнованих росіянами бібліотек, музеїв та пам’яток. Під час судових процесів проти рф, ці докази можуть допомогти довести, що атаки на українську культуру — ознака геноциду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: