Вакансії

Куди піти з 1 до 7 листопада

З виставки «Швидко. Зручно. Небезпечно»
З виставки «Швидко. Зручно. Небезпечно»

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні.

ВИСТАВКИ

«Швидко. Зручно. Небезпечно»

Коли: з 5 до 25 листопада

Де: Мала галерея «Мистецького арсеналу», Київ

Виставка «Швидко. Зручно. Небезпечно» досліджує феномен гіг-економіки через аналіз досвідів взаємодії та співпраці з різними цифровими платформами й осмислення стану прекарності — незахищеної та нестабільної праці. Доповнюючи художні висловлювання заходами публічної програми, проєкт покликаний створити поле для діалогу й солідаризації між учасниками та учасницями, дослідниками і дослідницями, активіст(к)ами та глядач(к)ами.

Painting in Excess

Коли: з 6 листопада до 13 березня

Де: Zimmerli в Нью-Джерсі, США

Виставка містить роботи з колекції Нортона і Ненсі Додж, що зберігаються в Zimmerli, і картини з відомих українських колекцій. Гості музею зможуть познайомитися з творами Олександра Ройтбурда, Тіберія Сільваші, Арсена Савадова, Алли Горської, Флоріана Юр’єва, Олександра Дубовика, Валерія Ламаха, Григорія Гавриленка та багатьох інших авторів. Зокрема на виставці буде представлена ​​монументальна чотирьохметрова робота Георгія Сенченка «Сакральний пейзаж Пітера Брейгеля» (1988).

«Уявні тіні та тіні»

Коли: з 19 жовтня до 11 листопада

Де: простір фонду «Мистецтво без меж», Київ 

У просторі фонду «Мистецтво без меж» відкривається артпроєкт «Уявні тіні та тіні». Виставка-діалог живописця Олега Тістола та фотографа Ігоря Бондаренка піднімає питання реального та ірреального, суб’єктивного і об’єктивного в нашому сприйнятті дійсності.

Painting in Excess

Коли: з 27 жовтня до 15 січня

Де: Voloshyn Gallery, Київ

Voloshyn Gallery (Київ, Україна) та мексиканська галерея сучасного мистецтва Tiro al Blanco (Гвадалахара, Мексика) представляють групову виставку українських художників під назвою «Виходячи за межі».

Цей кураторский проєкт — міжнародна колаборація, в межах якої вперше за 30 років незалежності України у Мексиці буде представлено проєкт українських авторів. У виставці беруть участь Леся Хоменко, Катерина Лисовенко, Kinder Album та Анастасія Подерв’янська. Куратори проєкту — Омар Лопес-Чахуд (artistic director і куратор ярмарку Untitled.Art) та Родріго Ернандес (галерист, засновник галереї Tiro al Blanco).

Олександра Кадзевич «Пейзаж — сувенір» 

Коли: з 27 жовтня до 5 грудня

Де: The Naked Room, Київ

Галерея The Naked Room представляє другу персональну виставку художниці Олександри Кадзевич у своєму просторі. До експозиції увійдуть нові живописні роботи та артефакти, пов’язані з персональною історією родини художниці.

Олександра Кадзевич народилася 1992 року в Одесі. Закінчила Одеське художнє училище ім. М. Б. Грекова та курс «Сучасне мистецтво» у Kyiv Academy of Media Arts (Київ). У червні 2018 року заснувала у своїй майстерні в Одесі artist-run space Noch. Номінантка Премії PinchukArtCentre 2020. У 2021 році стала фіналісткою конкурку МУХI 2021.

Проєкт у рамках святкування 30-річчя партнерства Харків-Нюрнберг

Коли: з 27 жовтня до 10 листопада

Де: Муніципальна галерея, Харків

У Муніципальній галереї відбудеться проєкт у межах святкування 30-річчя партнерства Харків-Нюрнберг. До тижня німецької культури в Україні. Автори: Ірина Деркач (членкиня Національної Спілки Театральних Діячів України. Фотограф Харківського Художнього музею), Флоріан Тенк (навчався в Мюнхенській академії образотворчих мистецтв. У 2018 р. отримав Першу премію за фотографію на Театральному фестивалі Du bist Faust у Мюнхені). Також відбудеться презентація за участі Малого театру маріонеток із виставою «Історія Лу».

«Балада про дитинство (2021)»

Коли: з 18 жовтня до 11 листопада

Де: Львівський муніципальний мистецький центр, Львів

«Балада про дитинство» — автобіографічна серія фотографій, що розповідає про одержимість певними візуальними образами популярної культури дитячого періоду пізніх 1990-х та підліткових 2000-х, а також про їхній вплив на світогляд фотохудожниці нині.

«Цвітіння повсякденності»

Коли: з 7 жовтня до 5 листопада 

Де: Львівський муніципальний мистецький центр, Львів

Виставка «Цвітіння повсякденності» у Львівському муніципальному мистецькому центрі представляє два покоління фотографів — литовських класиків фотографії та їхніх послідовників, які акумулювали стилістичні конструкції, естетику та психологізм своїх вчителів. Литовці першими у Радянському Союзі створили професійне об’єднання фотографів у 1969 році. Так, вони були працевлаштовані й офіційно заробляли фотографією, хоча в інших республіках це було неможливо.

«Олександр Дубовик. Знаки»

Коли: з 15 жовтня до 26 листопада

Де: «ЄрміловЦентр», Харків

Stedley Art Foundation презентує виставку Олександра Дубовика — українського шістдесятника, представника генерації неоавангардних художників. 

У проєкті буде показано різні напрямки творчості художника: від перших знакових живописних «букетів», створених у 1960-х, і серій гуашей до унікальних артбуків, у яких художник втілював свої найбільш сміливі ідеї. В експозиції також буде відтворено атмосферу Новоапостольскої церкви у Києві, для якої художник створив проєкт вітражного оформлення. 

UNTITLED ERA

Коли: з 14 жовтня до 14 листопада

Де: Avangarden gallery, Київ

Untitled Era — це проєкт про необхідність внутрішніх змін людини для пошуку істини у взаєминах з собою та навколишнім світом. Це можливість вловити щось важливе, те, що і надає всьому сенс у цій плинній, мінливій ​​повсякденності. Щоб інтуїтивно прокладати шлях у нову еру, яка ще чекає свого визначення і опису.

«Футомарення»

Коли: з 15 жовтня до 30 січня

Де: «Мистецький арсенал», Київ

«Мистецький арсенал» продовжує перевідкривати культурну спадщину України ХХ століття проєктом «Футомарення», присвяченому яскравому авангардному спалаху — футуризму. «Бацила футуризму», за метафоричним визначенням Михайля Семенка (1922), зародилася в Італії та поширилася світом на початку ХХ століття. Невизначеність (марення) та процесуальність важливі для футуристів як концепти творчих пошуків; звідси — назва виставки. Проєкт простежує шлях футуризму від «інфікування» ідеями нового мистецтва у 1910-х в Одесі, Києві, Херсоні, Миколаєві до закріплення його у Харкові в 1920-х стараннями Михайля Семенка.

«Шио, Заха, Марко»

Коли: з 19 жовтня до 2 листопада 

Де: «Білий світ», Київ

350 малюнків — як практика митців-концептуалістів, що фотографують себе щодня протягом усього життя — допомагає глядачеві відчути вируючі вібрації змін характеру, рис обличчя і захоплень підростаючих онуків. Неоекспресіоністський підхід Сергія Алієва-Ковики ставить його поруч з такими авторами, як Ґеорґ Базелітц, Адріан Геніе та Мішель Баскія. Енергія, з якою на одному подиху написані полотна, віддзеркалює та зберігає кожен відтінок подиву від споглядання потужної та нескінченної сили нового життя.

«Неназвані форми»

Коли: з 19 жовтня до 13 листопада

Де: Shcherbenko Art Centre, Київ

У проєкті представлені дві серії робіт: графіка «Обмежений простір паперу» та серія «Неназвані форми», яка містить у собі живопис, аудіоінсталяцію та скульптури. Практика Антонової є мультидисциплінарною: графіка та живопис завжди стають основою для написання поетичної прози, яка згодом трансформується в аудіороботи й часто доповнюється скульптурою. Зі свого боку, скульптури входять в діалог з образами з графіки чи живопису. Зокрема у проєкті «Неназвані форми», задіюючи різні медіуми, художниця створює єдине тіло виставки, яке мультисенсорно діє на глядача чи глядачку. 

«5 років тому»

Коли: з 20 жовтня до 14 листопада

Де: Voloshyn Gallery, Київ

Voloshyn Gallery представляє груповий проєкт Нікіти Кадана, Лесі Хоменко, Олексія Сая, Миколи Рідного, Ніколая Карабіновича, Євгена Самборського, Влади Ралко та Володимира Буднікова на честь 5-ти річчя Voloshyn Gallery.

«5 років тому» — це візуалізація взаємодії минулого і теперішнього, де експозиція є дослідженням часу та простору й водночас його фіксацією, що набуває значення для створення і культивування нового досвіду через призму минулого. 

«OLE!»

Коли: з 21 жовтня до 21 листопада

Де: Dymchuk Gallery, Київ

Dymchuk Gallery представляє проект «OLE!» художника Леся Подерв’янського. До проєкту увійшли 8 живописних робіт з циклу «Корида», написаних автором протягом останнього року. Композиційно сюжети полотен створені наче вірші японської поезії, де драматургія вибудовується на співвідношенні людини й природного оточення, яке умовно передано кольором, з ледь помітними деталями, що все вирішують: напруженим застиглим рухом, поглядом, шпагою. Фігура матадора демонструє стійкість перед глобальним стиранням ідентичності.

«Метафізика. Острів»

Коли: з 22 жовтня до 27 листопада

Де: Галерея сучасного мистецтва NT-Art, Одеса

«Саме таку Одесу ми бачимо в роботах одеських художників 1960–1970-х, які шукали це
місто поза часом у неперервному полілозі з однодумцями, — кажуть кураторки. —
Сьогодні ми питаємо себе: чому раптом ми бачимо в цих картинах формулювання
власних питань про сучасне місто Одесу? Це не про ностальгію, це про тут і зараз».

Організатори виставки — платформа культури пам’яті Минуле / Майбутнє /
Мистецтво, forumZFD і галерея сучасного мистецтва NT-Art. На виставці представлені
роботи з колекції Анатолія Димчука.

«Осінь бінарності»

Коли: з 23 жовтня до 6 листопада

Де: артпростір «Джерело», Київ

На виставці «Осінь бінарності» будуть представлені художники: Panda (Маша Волкова) та Ян Матисек.

Panda, вона ж Маша Волкова, народилась у Донецьку. Перформерка шукає нові способи привернення загальної уваги до тем ЛГБТ та ВІЛ дискримінації, тому її «діалог зі спільнотою» можна охарактеризувати як мультиартову діяльність з глибоким соціальним контекстом. У форматі виставочної роботи бере участь вперше, проте вже з першого разу спробувала себе одночасно і у якості режисерки, і у якості акторки.

Ян Матисек — художник і сценічний художник. Він закінчив феміністичну студію «Нові медіа 2» в AVU у Празі, студію сценографії в JAMU у Брно та пройшов стажування в UdK у Берліні на студії експериментального фільму. Він працює куратором у галереї «Умакарт» у Брно.

Отже чекаємо вас на відкритті виставки «Осінь бінарності». А поки що насолоджуйтесь виставкою «У праці сконати», яка триватиме до 23 жовтня.

Виставка Lithography 30

Коли: з 12 жовтня до 14 листопада

Де: заклад «Багряний», Київ

Роботи, що виставлятимуться, були надруковані впродовж останнього року. Деякі з них
є частинами серій, що будуть або були використані в проєктах цих художників. Частина
з них є незалежними, новими творами і виставлятимуться вперше. Роботи різні, як і
художники, що працюють в одній майстерні. Завдяки використанню техніки літографії
митці безперечно мають один графічний код.

«Міф про молодий місяць»

Коли: з 15 жовтня до 14 листопада 

Де: Muzeon Experimental Centre, Одеса

У своїй художній практиці Сана Шахмурадова досліджує феномен міфу через візуальні образи і сюжети, які інстинктивно — на рівні рефлексу — усвідомлюються як носії міфологічної мови, випереджуючи спроби формального та раціонального аналізу зображення. Художниця вибудовує свою символьну систему індуктивно: починаючи з образів побутової міфології, помічених у сімейних традиціях, і через особисту сновидальну інтерпретацію цих сюжетів авторка намагається дістатися колективних міфологічних архетипів.

«Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда»

Коли: з 16 жовтня до 10 січня

Де: Одеський художній музей, Одеса

Цей проєкт — своєрідний «тізер» до великої персональної виставки-ретроспективи Ройтбурда, що буде показано наступного року у чотирьох містах країни: Одесі, Києві, Львові та Дніпрі. Нинішня виставка триватиме до кінця року, можливе подовження.

На виставці буде представлено 28 живописних робіт Ройтбурда, відеоарт, інсталяції та близько 70 архівних фотографій з родинної та приватних колекцій. Виставка робить акцент на ранньому періоді творчості, 1980-1990-х, коли Олександр не тільки пробував себе у різних напрямках мистецтва, але й займався активним формуванням одеської та загальноукраїнської художньої спільноти. 

«Сліди коней»

Коли: з 8 жовтня до 6 листопада

Де: Бахмутський краєзнавчий музей, Бахмут

Виставка представляє погляди на події різних періодів в світовій та українській історії: Другої світової війни (1939–1945) та Громадянської війни (1917–1923). Основою для обох проєктів слугує досвід та документальні артефакти, пов’язані з членами родин авторів. Вони формують місце рефлексивного погляду на події колективної історії. Центральним матеріалом у роботі фон Ведемейєра є аматорська зйомка його діда, який був офіцером Вермахту та фільмував пересування німецької армії. Рідний відштовхується від документів судової справи свого прадіда – отамана, близького до анархістського руху, який було розгромлено більшовиками.

Future Generation Art Prize 2021

Коли: з 25 вересня до грудня 2021  

Де: PinchukArtCentre, Київ

PinchukArtCentre анонсував виставку 21 номінанта 6-ї Премії Future Generation Art Prize. До шорт-листа увійшли художники та художні групи з п’яти континентів, відібрані з понад 11 700 заявок із майже 200 країн світу.

Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен у світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

Виставковий проєкт «Тату, шолом тисне. Сучасне мистецтво з колекції NAMU»

Коли: з 10 вересня до 28 листопада

Де: NAMU, Київ

Виставка «Тату, шолом тисне» розгортається у 5 залах, де представлено понад півсотні творів. В архівно-документальному залі вперше подано огляд, впорядкування й аналіз історії музею у контексті розвитку сучасного мистецтва та його представлення на виставках 1990-х років. В експозиції також показані відібрані твори з колишньої корпоративної колекції АТ «Градобанк», яка після тривалих судових процесів у 2016 році увійшла до зібрання NAMU. Це полотна Олександра Ройтбурда, Юрія Соломка, Яни Бистрової, Валерії Трубіної, Тіберія Сільваші, Миколи Кривенка, Дмитра Кавсана, Сергія Панича, Марини Скугаревої, Олега Тістола та ін. 

Виставка Олега Тістола «Європа»

Коли: з 14 вересня до 15 грудня

Де: центральний офіс Укрексімбанку в Києві

В експозиції будуть вперше представлені публіці нові твори Олега Тістола з серії «Тіні», а також інші знакові, переважно нові роботи митця останніх років. Пейзажі й натюрморти, портрети, монументальні багатофігурні полотна. Крім того, знамениті пальми і бетонні «Голови» — єдиний скульптурний проєкт Нацпрому, який представляє чотири сторони світу; твори зі знакового «Проєкту грошей». 

Події

«Про NFT мистецтво і що з ним робити»

Коли: 2 листопада, 19:00 

Де: PinchukArtCentre, Київ та (ютуб артцентру)

Тимофій Компанченко — голова відділу технологій Artory, ексголова відділу технологій Christies (США), експерт робочої групи New Museum&Econimics Model у Громадській організації «Музей сучасного мистецтва».

Онлайн-семінар «Текст про мистецтво»

Коли: 5 лютого, 12:00 — 14:30

Де: онлайн-подія

Method Fund спільно з кафедрою історії мистецтв Київського національного університету Тараса Шевченка запрошують вас взяти участь в онлайн-семінарі «Текст про мистецтво» в межах роботи над виданням «Словник сучасного мистецтва».

Щоб взяти участь в обговоренні та презентації видання просимо до 02.11.2021 заповнити форму.

Четверта Київська бієнале

Коли: з 16 жовтня до 14 листопада

Де: Будинок кіно, Київ

Форум сучасного мистецтва, знання і політики, що об’єднує виставкові проєкти і дискусійні майданчики. Ця міжнародна подія під назвою «Союзники» спільно організована кураторами з Альянсу східноєвропейських бієнале, до якого, крім Київської бієнале, входять Бієнале Matter of Art у Празі, Бієнале Варшава, OFF-Бієнале в Будапешті та фестиваль Survival Kit у Ризі. Розмаїта програма бієнале стосуватиметься різних історичних форм і сучасних прикладів культурних союзів і політичних альянсів у Східній Європі та за її межами, а також їхньої здатності створювати нові соціальні формати. У рамках Київської бієнале 2021 буде представлено серію мистецьких проєктів й освітніх заходів, присвячених сучасним умовам, політичним чинникам та інституціям, що сприяють створенню нових альянсів у ХХІ столітті. Київська бієнале вкотре досліджуватиме міську архітектуру в контексті радянського модернізму — головною локацією цьогорічної події стане Будинок кіно.

МОЖЛИВОСТІ

Yermilov Art School 

Де: онлайн

Більше деталей тут.

На курсі своїм досвідом поділяться провідні фахівці з різних точок України: практикуючі куратори, мистецтвознавці, філософи, теоретики культури, арткритики та художники.
Лектори курсу: Марина Конєва, Ольга Балашова, Оксана Баршинова, Дарина Скринник-Миська, Лія Достлєва, Наталія Іванова, Костянтин Зоркін, Дмитро Петренко.

«Уявне місто»

Дедлайн подання заявок: 2 листопада 

Де: онлайн та офлайн

«Уявне місто» — це резиденція для кураторів, менеджерів культури, дослідників, критиків та журналістів у сфері культури з України, яка відбудеться у Дніпрі. Протягом 20–30 листопада учасники програми зможуть попрацювати з контекстами міста: розробити ідеї майбутніх проєктів разом з місцевими інституціями, запросити до діалогу локальні спільноти, здійснити культурні інтервенції в простір міста та протестувати теоретичні підходи на практиці. Ціль проєкту — нетворкінг між локальними експертами та професіоналами з інших регіонів. Частина резиденції проходитиме офлайн у Дніпрі, частина — онлайн. 

Заявки на участь в резиденції «Уявне місто» надсилайте на [email protected] з темою листа «Ім’я_Прізвище_Уявне місто 2021».

Куратори проєкту: Макс Брюк, Матіас Вайнфуртер, Анна Звягінцева, Наталія Ревко. 

M17 Sculpture Prize 2022: Open Call

Дедлайн подання заявки: 1 грудня 

ЦСМ М17 і Adamovskiy Foundation оголошують OPEN CALL на здобуття другої премії M17 Sculpture Prize у галузі тривимірного мистецтва.

10 номінантів і номінанток отримають фінансування на реалізацію своїх ескізів та візьмуть участь у виставці в ЦСМ М17, яка відбудеться восени 2022 року. Головний переможець отримає премію у розмірі 250 000 гривень. Тема M17 Sculpture Prize 2022: «Постгуманізм: Людина у змінюваному контексті»

Більше про конкурс та умови участі — за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: