Вакансії

Куди піти з 10 по 17 жовтня

Андрій Достлієв та Лія Достлієва, Чорне на блакитному, відео, 2020 рікВиставка Give Me Tomorrow
Андрій Достлієв та Лія Достлієва, Чорне на блакитному, відео, 2020 рік Виставка Give Me Tomorrow

Виставка Ростислав Котерлін «Людина над людиною»

Коли: з 14 вересня по 15 жовтня

Дe: Ya Gallery, Київ

Жорстока війна є тут і зараз. Але ця війна — стара курва, для українців вона триває вже не одне століття. Рашистський хтонізм, те zло, що постало перед нами, виплекане не лише орками. Це колективне творіння багатьох людей різних народів світу, яке тепер виповзло на поверхню на українській землі. Щось важливе пішло не так вже давно. Війна в Україні, загроза світової ядерної катастрофи, екзистенційна непевність на багатьох континентах, божевілля і популізм політики, кліматичні катаклізми — усе це цілком пов’язано з лихими людськими намірами, з глобальним людським егоїзмом.

Виставка «Як у кіно…»

Коли: з 22 липня по 15 жовтня

Дe:  галерея Артсвіт, Дніпро

«Як у кіно…» — художнє втілення наших переживань під час війни, як групових, так і особистих. Це сучасне мистецтво, спроможне бути сприйнятим широкою публікою без додаткового контексту, бо художник і глядач знаходяться в одному інформаційному полі, розуміючи один одного як ніколи до цього.  
Говорячи про цю війну, український митець майже не використовує алегоричність, концептуальні методи, складні символи і метафори. Щоб висловитися, йому не потрібні смислові надбудови чи метафізичні образи. 

Виставка Sweet Dreams Foundation

Коли: з 16 липня по 16 жовтня

Дe: Художня резиденція Nida Вільнюської академії мистецтв, Литва

Виставка Sweet Dreams Foundation об’єднує роботи художників з України, Румунії, Литви та Швейцарії. Кураторка виставки Леся Кульчинська, колишня учасниця програми резиденцій NAC у 2019 році, у рамках програми обміну з Українським інститутом культури, формує виставку як пряму відповідь на російське вторгнення в Україну та рефлексію про стан мистецького виробництва в нинішній ситуації.Фонд «Sweet Dreams» фінансується Литовською радою з питань культури, Українським надзвичайним мистецьким фондом та Фондом підтримки митців та діячів культури з України — Goethe-Institut.

Виставка Поліни Чоні «Хімічна реакція»

Коли: з 15 вересня по 16 жовтня

Дe: Avangarden gallery & wine bar

Це перша персональна виставка української художниці Поліни Чоні. Понад рік вона створювала та досліджувана натуральні барвники. Чоні зазначає: «Я намагалася об’єднати півтора року в щось цілісне. Коли навколо війна, а ти крім тривожної валізки переїздиш із квартири на квартиру з ящиками скляної тари з чорнилами, це складно. Але, вважаю, я впоралася. Тут про те, що люблю, що болить та в що вірю».

Андрій Котлярчук «Сіль війни»

Коли: з 11 по 19 жовтня

Де: Нацiональний музей «Київська картинна галерея»

Проєкт присвячений рядовим визвольної війни українського народу. Саме вони, як стародавні атланти витягують на собі весь буденний тягар протистояння. Цілодобова героїчна праця в тилу ворога та на самому передньому краю. Життя, яке не закінчується навіть серед окопного бруду. Війни виграють не генерали, а вчорашні програмісти, фермери, інженери та бармени. Саме вони боронять нашу землю, нашу тишу, сон та небо.Ця виставка — частина документального проєкту свідка подій на передовій під час оборони Києва. У составі загону добровольців «Братство» при ГУР МО ЗСУ автор Андрій Котлярчук провів три тижні на передовій.

Виставка плакатів за результатами конкурсу «Країна сама себе не зробить»

Коли: з 29 вересня по 20 жовтня

Де: галерея «Артсвіт», Дніпро

30 років розбудови української держави дали українському народу досвід впливу суспільства на державотворчі процеси. Ми відстояли демократію на трьох революціях, 23 рази формували органи влади на виборах, виховали ціле покоління людей у незалежній Україні, відстоюємо свої території на війні з росією. Суспільство з таким досвідом може й має творити стійкі та якісні зміни. І для цього протягом наступних десяти років нам потрібно збудувати ефективні демократичні інституції. Саме тому Центр спільних дій обрав таку назву конкурсу — «Країна сама себе не зробить». Бо це про залучення кожного із нас до творення країни, у якій ми живемо. Загалом у конкурсі взяли участь 236 авторів, які надіслали 331 роботу.

Фотовиставка «Спалах. Українська фотографія сьогодні»

Коли: з 29 вересня по 23 жовтня 

Дe: Національний центр «Український Дім», Київ

Війна в Україні актуалізувала насамперед ті види мистецтва та інструментальні засоби, які здатні до миттєвого відображення дійсності. Особливого значення у процесі рефлексії гарячого потоку подій набуває документ, репортаж, хроніка. Нещадну правду холодного обʼєктиву оживляє чуттєвий погляд художника. Саме він перетворює пряму фіксацію на хвилюючий образ, який має велику силу естетичного впливу та створює простір для емпатії. Серед учасників виставки – Тарас Бичко, Вєра Бланш, Андрій Бойко, Роман Бордун, Єлизавета Букреєва, Валерій Ведута, Олександр Глядєлов, Сергій Гудак, Богдан Гуляй, Артем Гумілевський, Олена Гром, Олег Дімов, Максим Дондюк, Павло Дорогой, Ольга Дрозд, Юрко Дячишин, Ігор Єфімов, Євгеній Завгородній, Павло Іткін, Анья Кисла, Кірілл Коваленко, Дмитро Козацький, Владислав Краснощок, Женя Лаптій, Дмитро Лобко, Єфрем Лукацький, Ксенія Марченко, Павло Мазай, Сергій Мельниченко, Віра Минайло, Сергій Михальчук, Станіслав Остроус, Михайло Палінчак, Юлія Полуніна-Бут, Тетяна Руда, Яна Сідаш, Костянтин Сова, Бронислав Тутельман, Максим Фіногеєв, Назар Фурик, Олексій Фурман, Петро Чекаль, Ігор Чекачков, Олександр Чекменьов, Володимир Чеппель, Геннадій Чернега, Мстислав Чернов, Julie Poly. 

Виставка «ДОВІЙНИ»

Коли: з 30 липня до 23 жовтня

Дe: Одеський художній музей 

Музей знав кілька великих хвиль надходжень до своєї колекції. Дарування малювальній школі Одеського товариства красних мистецтв; розподіл музейним фондом експропрійованих приватних колекцій; поповнення втрат після років окупації та евакуації під час Другої світової війни. Кожна з цих хвиль радикально змінювала образ музею. У 2021 році колекція музею забагатилась на шістсот сімдесят нових експонатів. Частину публіка вже побачила у новій експозиції «Від двадцятих до двадцятих».

Корпус нових надходжень демонструє спробу наближення музейного колекціонування до художніх серійних практик сучасного мистецтва. Зрештою, це не просто хронологічний зріз актуального українського мистецтва та різноманітності його практик. Це передчуття спільної екзистенції, що поділяють сьогодні українці. Незбагненна профатична мова мистецтва, яку розумієш «після», а не «до».

Виставки Андрія Роїка «Голос»

Коли: з 18 вересня по 23 жовтня

Дe: ХММ Олени Кульчицької, Львів

У межах проєкту буде представлено великоформатні живописні роботи та графічні рисунки. Як пояснює автор, виставка є спробою зафіксувати теперішній час як внутрішній конфлікт і нагадування про мирне минуле, з яким майбутнє не готове вступати в діалог.

Відкриття виставки Алевтини Кахідзе «Покоління жінок і рослин»

Коли: з 23 вересня по 27 жовтня

Дe: Український культурно-інформаційний центр, Париж

Виставка презентує роботи, виконані в різних медіумах: графіка, відео, текстиль, гербарій, артбук. Усі ці твори об’єднує тема, над якою авторка працює вже здавна — інвазійні види рослин, які є однією з причин деградації екосистеми нашої планети та збіднення розмаїття природного багатства. Тут вона знаходить аналогії процесів, які відбуваються й  у людському суспільстві. На прикладах своєї особистої історії, історії своїх матері та бабусі — поколінь жінок, яким довелося жити та намагатися виживати у воєнний час, мисткиня розповідає про зв’язки поколінь, а також про те, що в людській цивілізації, як і у світі рослин, інвазія стається раптово, але щоби позбутися її наслідків потрібно багато часу.

Виставка Макса Вітика «Воїни світла»

Коли: з 2 по 30 жовтня

Дe: Нацiональний музей «Київська картинна галерея»

Експозиція виставки складається з 25 робіт, у її основі — унікальна серія «Воїни світла» з 12-ті полотен великого розміру (2 на 3 метри). Серія «Воїни світла» розповідає про історичні революційні та воєнні події, які пережив художник під час його перебування в Україні у 2013 — 2015 роках. Раніше ця серія вже виставлялась у музеях та галереях Базеля, Гааги, Каїру, Нью-Йорку, Техасу та Маямі, а тепер ці роботи вперше демонструються в Україні задля підтримки країни під час війни.

Володимир Цюпко «Без назви»

Коли: із 6 по 30 жовтня

Дe: ЦСМ «Білий світ», Київ

Внесок Володимира Цюпка в розвиток українського мистецтва складно переоцінити. Маючи досвід у роботі з багатоманітними різновидами мистецтва, основною цариною своєї практики він вибрав абстрактний живопис і шукав його досконалу форму протягом десятиліть. Абстрактні полотна Володимира Цюпка являють собою взірець рівноваги кольорових відношень. Вони лише здаються простими; уважне й досвідчене око розгледить під остаточною поверхнею пласти пошукових шарів кольору та тексту. Автор продовжує трансформувати свою роботу, поки не досягне необхідного йому довершеного звучання, легкого для сприйняття, притягуючого своєю впорядкованістю і вражаючого майстерністю.

Виставковий проєкт «Марія Примаченко. “Дарую Україні!”» 

Коли: з 27 липня по 30 жовтня

Дe: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

В експозиції буде представлено твори з колекції знаного київського мистецтвознавця, академіка Едуарда Димшиця. Марія Примаченко — звичайна українська селянка, що народилась і прожила увесь свій вік у с. Болотня на Київщині. Майстриня не здобула навіть середньої освіти, та, втім, навчалась усе життя й у своїх роботах створила фантазійний світ, який зачарував серця мільйонів. Художниця зображала чудернацьких звірят, що уособлювали людей, добрих і не дуже, фантастичні квіти, сюжетні композиції із сільського життя.

Виставка «Потенційно (не)прийнятний контент» Стаса Жалобнюка

Коли: до 6 листопада

Дe: Галерея протестного мистецтва, Музей Майдану 

Виставка дає привід замислитися над реаліями, спробувати відчути щоденні емоції українців. Митець закликає поміркувати, чи здатен сучасний живопис змусити іноземців осягнути весь жах, який принесла в Україну рашистська орда, та усвідомити загрози від росії для всього цивілізованого світу. Окрім картин, на виставці експонуються скульптурні твори, а також артбуки – Стас Жалобнюк пропонує публіці погортати видання про “високе” мистецтво російських галерей та альбоми митців із деякими авторськими доповненнями 2022 року й поміркувати на тему (не)поєднуваності цієї культурної ширми зі злочинами, які вчиняють адепти тієї «культури». 

MYPH. Миколаївська Молода Фотографія

Коли: з 13 жовтня по 13 листопада

Де: Dymchuk Gallery, Київ

Dymchuk Gallery за підтримки Українського Мистецького Фонду Екстреної Допомоги (UEAF), в рамках програми «Cultural Emergency Response» Фонду культури та розвитку Принца Клауса, представляє проєкт «MYPH» присвячений школі концептуальної і арт-фотографії, заснованої Сергієм Мельниченком у Миколаєві в 2018 році. З того часу школа перетворилася на велике ком’юніті, яке об’єднало учнів і випускників з усієї України та поза її межами. Після повномасштабного воєнного вторгнення в Україну, школа активно приймає участь у волонтерському русі та допомагає збирати кошти для потреб ЗСУ та на гуманітарну допомогу. На виставці будуть представлені роботи авторів школи, які були продані на початку війни, а кошти з продажу автори спрямували на боротьбу за перемогу. Куратори виставки — Сергій Мельниченко і Максим Ковальчук

Виставка Artists Know Better

Коли: з 8 жовтня по 21 листопада

Дe: 150 Manufacturing Street, Suite 214, Dallas

Voloshyn Gallery у співпраці з Dallas Art Fair Projects представляють виставку про важливість художнього висловлювання під час війни та осмислення історії на короткій дистанції. Працюючи на перетині дисциплін, поєднуючи інтуїцію з дослідженням, художники мають ширшу перспективу та можуть передбачати події. Багато робіт, представлених на виставці, було створено після 2014 року, проте перед повномасштабним вторгненням росії в Україну — моментом, коли війна в Україні сколихнула весь світ. Художники-учасники: Леся Хоменко, Нікіта Кадан, Даніїл Галкін, Євген Самборський, Влада Ралко, Данило Ревковський та Андрій Рачинський, Олексій Сай, Марія Сулименко, Микола Рідний, Ніколай Карабінович та Артем Волокітін.

Проєкт etchingroom1: Temporary Studio 

Коли: з 8 вересня по 5 грудня

Дe: Щербенко Арт Центр, Київ

Etchingroom1 студія графіки, були засновані у 2016 році художницями Крістіною Ярош та Анною Ходьковою, та з моменту заснування були вимушені змінити майстерню понад 5 разів, кожного разу перевозячи друкарський станок вагою майже півтонни. От і під час повномасштабної війни художниці, в черговий раз залишились без свого простору для праці. Тож Щербенко Арт Центр надає свій простір для тимчасового розміщення майстерні та запрошує відвідувачів відкрити завісу загадковості «Майстерні художника» й на власні очі побачити процес створення мистецтва зсередини.

Виставка «Галерея у вікні»

Коли: з 19 травня до 31 грудня 

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Чеський центр у Софії, який із перших днів повномасштабної війни висловлює свою підтримку Україні, представив виставку «Галерея у вікні» спільно з Shcherbenko Art Centre. У межах проєкту презентують роботи сучасних українських художників, зокрема Влади Ралко, Олега Дімова, Олени Науменко, Марії Прошковської, Марини Талютто й інших авторів. Кожні два тижні роботи будуть змінюватися. Каталізатором ідеї створення проєкту став акт вандалізму: 12 травня невідомі зірвали плакат зі словами підтримки українському народові, який висів на вікні центру. 

Виставка Влади Ралко «Львівський щоденник»

Коли: 29 червня до 31 грудня

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Shcherbenko Art Centre на запрошення Чеського центру у Софії презентує нову виставку у Window Gallery. Другий проєкт увібрав твори художниці Влади Ралко із нової серії «Львівський щоденник». Від початку повномасштабної війни художниця почала працювати над новою серією, яка стала реакцією на щоденні жахи воєнних дій, зафіксованих на папері.

Проєкт Give Me Tomorrow

Коли: з 14 жовтня по 14 січня

Дe: Мистецька Галерея Джона та Меггі Мітчеллів в Едмонтоні, Канада

Це вже друга виставка Щербенко Арт Центру із такою назвою — друга виставка, де зібрані роботи, які реагують на злочини росії в Україні. Перша відбулася у 2014 році, після вторгнення росії на сході України та анексії Криму. Сьогодні, під час розгортання повномасштабної війни рф проти України, цей проєкт відновлений, адже сучасне українське мистецтво на часі, воно грає свою важливу роль у ці темні часи. До проєкту увійшли роботи сучасних українських художниць і художників: Пьотр Армяновський, Лія Достлєва та Андрій Достлєв, Зоя Лактіонова, Ярема Малащук та Роман Хімей, Марія Прошковська, Марія Стоянова. Кураторка: Марина Щербенко.

Виставка Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege 

Де: онлайн за посиланням 

Артплатформа «ІЗОЛЯЦІЯ» спільно з американською організацією Art At A Time Like This відкрили онлайн-виставку Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege, на якій представлені роботи українських митців на тему повномасштабної війни з росією. Cеред авторів: Сергій Захаров, Олекса Манн, Дана Кавеліна, Антон Карюк, Катерина Лісовенко й Алевтина Кахідзе. Ініціативу можна підтримати донатом, а кошти будуть перераховані на гуманітарну допомогу українцям, які потребують фінансової підтримки. 

ПОДІЇ 

Презентація видання «Після Соціалістичного Модернізму»

Коли: 11 жовтня о 19.00

Дe: Львівський муніципальний мистецький центр

Команда проекту «Після Соціалістичного Модернізму» з радістю представляє збірку, що вийшла у форматі спеціального випуску журналу МІКС: місто, історія, культура, суспільство. Збірка об’єднала 10 авторів з України, Польщі, Британії, Німеччини, Литви та навіть Уганди. У проєкті «Після Соціалістичного Модернізму» автори досліджують, як ідеї планувальників і архітекторів останніх десятиліть СРСР та Соцблоку вплинули і продовжують впливати на міста, у яких ми живемо. Реєстрація за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: