Вакансії

Куди піти з 11 по 18 вересня

Робота etchingroom1, «Скоро буду» та Анни Ходькової, без назвиПроєкт
Робота etchingroom1, «Скоро буду» та Анни Ходькової, без назви Проєкт

Виставка «Мистецтво воєнного стану. Архів»

Коли: з 24 лютого до дня перемоги 

Дe: The Naked Room, Київ 

Для багатьох українських митців потреба реагувати миттєво стала життєво необхідною дією — способом каналізації надто сильних емоцій, актом персонального протистояння російській агресії. Художники публікують свої твори в соціальних мережах, де ті миттєво стають частиною колективного переживання. З початку повномасштабного вторгнення росії ГО МСМ започаткували проєкт «Мистецтво воєнного стану. Архів». Щодня Ольга Балашова, Галина Глеба та Тетяна Лисун ведуть своє кураторське спостереження за митцями, які реагують на війну мистецтвом. Кожна робота в архіві має дату публікації у соцмережах, яка зазвичай збігається із датою створення. Точкою відліку кураторського спостереження є четвер 24 лютого, коли вся країна прокинулася від перших бомбардувань. І воно триватиме до нашої перемоги.

На виставці в галереї The Naked Room показані роботи з цього зібрання, які наразі доступні для експонування. Вона триватиме до моменту, коли буде оголошено про фактичне і юридичне завершення військового стану.

Виставка «Сміливість. Зроблено в Україні»

Коли: з 17 серпня до 13 вересня

Де: Avangarden gallery & wine bar, Київ

Наші дії доводять, що Україна – земля гідності та свободи. Ці слова набувають сили та сенсу з кожним днем нашого спротиву. Цей стейтмент запам’ятав навіть алгоритм нейромережі, що відома своїми здатностями генерувати епічні візуальні образи з тексту. Слова «freedom» та «bravery» найчастіше бувають ілюстровані жовто-блакитним кольорами українського стягу. Саме сучасні українські митці, створивши гігантський масив патріотичного арту, навчили навіть штучний інтелект тому що «сміливість = Україна». В межах проєкту предствлено робіт 25 українських художників. Серед них – Юлія Бєляєва, Антон Логов, Роман Михайлов, Митя Фенечкин, Sestry Feldman, Сергій Западня, Ave та інші.  

 Проєкт скульптора Назара Білика «Сплав»

Коли: з 31 серпня по 18 вересня

Дe: Національний центр «Український дім», Київ

Робота над серією «Сплав» стала для художника практикою пошуку нової форми та її ознак, дослідження простору і меж його впливу. Лаконічність та виразність проєкту висловлено у його назві, багаторівневій та сповненій сенсами, яка відсилає нас також до технологічного процесу створення скульптур. Адже під час роботи з таким класичним матеріалом як бронза, автор віднаходить нове розуміння природи взаємозв’язків.

Виставка «Музи не мовчать»

Коли: з 15 червня до 18 вересня 

Де: Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа», Львів

На повномасштабне вторгнення росії в Україну особливо активно зреагувало творче середовище. Другий фронт — культурний фронт, який не мовчить, переживає, фонтанує ідеями і має активну позицію. Художники, дизайнери, архітектори і представники інших напрямів через соціальні мережі та масові медіа демонструють безліч нових робіт, в яких рефлексують на війну. «Ніхто не міг спрогнозувати, що культура в умовах війни виявиться настільки плідною і потрібною. Ніколи не міг подумати, що таке скорочення дистанції між подіями й відображенням видасть стільки сильного матеріалу та захопить мене як куратора. Ця виставка не про війну. Вона про творчість у час війни, сміливість, свободу й оригінальність, які варто цінувати тут і тепер», — розповідає куратор виставки Павло Гудімов. Частиною проєкту є створення онлайн-платформи, де буде представлено більша кількість творів авторів виставки. У проєкті беруть участь: Володимир Будніков, Жанна Кадирова, Влада Ралко, Тіберій Сільваші, Дмитро Молдованов, Ярослав Мотика, Альбіна Ялоза, Ігор Янович, Юрій Денисенков, Ганна Друль, Андрій Дудченко, Ірина Каленик, Олександр Король, Володимир Костирко, Ростислав Котерлін, Антон Логов, Садан, Данило Мовчан, Володимир Семків, Денис Шиманський, AZA NIZI MAZA, Pictoric, balbek bureau, Hochu Raju Re +, Дроздов та партнери, Андрій Варениця, а також інші.

Виставка «UNFOLDING LANDSCAPES – Landscape and Poetics in Contemporary Ukrainian Art»

Коли: з 20 липня до 19 вересня 

Дe: Royal Museum of Art & History, Брюссель

Виставка охоплює твори понад 40 сучасних художників і художниць та творчих об’єднань, що працюють із живописом, графікою, скульптурою, фото, інсталяцією, відео і новими медіа. Три ключові теми, що постають в UNFOLDING LANDSCAPES: «Station to Station» (Від станції до станції) – мандрівки українською культурою; «Topology» (Топологія) – абстракції та спостереження за мінливим ландшафтом; «Vanishing Landscapes» (Зникаючі ландшафти).

Учасники та учасниці проєкту:

Анна Бекерська, Назар Білик, Катя Бучацька, Григорій Гавриленко, Ксенія Гнилицька, Олександр Гнилицький, Олег Голосій, Олександр Животков, Леся Заяць, Анна Звягінцева, Юрій Єфанов, Люся Іванова, Нікіта Кадан, Жанна Кадирова, Павло Керестей, Тарас Ковач, Олексій Кондаков, Дана Косміна, Віталій Кохан, Микола Кривенко, Анатолій Криволап, Катя Лібкінд, Павло Маков, Саша Маслов, Микола Маценко, Євген Нікіфоров, Юрій Пікуль, Julie Poly, Георгій Потопальський (Ujif notfound), Влада Ралко, Степан Рябченко, Василь Рябченко, ruїns collective, Андрій Сагайдаковський, Олексій Сай, Юрій Соломко, Марина Скугарєва, Тіберій Сільваші, Сергій Святченко, Єлена Субач та В’ячеслав Поляков, Олег Тістол.

Виставка Олега Голосія

Коли: з 3 до 24 вересня

Дe: Galeria Dawid Radziszewski, Варшава

Київська ​​галерея The Naked Room gallery спільно з Galeria Dawid Radziszewski презентують виставку Олега Голосія. Роботи художника відображають основні тенденції його часу та схожі на те, що відбувалося в Польщі, а раніше в Німеччині чи Італії. Через невелику затримку, експресіоністське мистецтво перекрилося трансформацією 1990-х років: через екран телевізора просачувався образ Заходу, ніби постійно вкритий туманом; літаки, реклама леза, пейзаж американського Середнього Заходу. Постмодернська суміш тем, де будь-коли могло з’явитися будь-що.

Виставка «24.02-24.08»

Коли: з 24 серпня по 24 вересня 

Де: Octo Tower, Київ

Метою виставки є зберегти культурний код нації та нагадати реальність, в якій жили українці в перші місяці повномасштабного вторгнення рф. В експозиції представлені фото з журналу «ELLE Україна» Hope Issue. Серед художників – Роман Пашковський, Олександра Анісімова, Олександра Серафімович, Денис Маноха, Олег Батраков. 

Виставковий проєкт «Залізне небо»

Коли: з 26 серпня до 25 вересня

Де: Нацiональний музей «Київська картинна галерея»

Зображення руїн, портрети постраждалих, поранені тіла, зруйновані будинки, потворні істоти, які уособлюють хаос, злочин та брутальну агресію. Подібні образи тепер є невід’ємною частиною візуальної культури воєнного часу.

Внутрішню потребу у подоланні вразливості та передчуття відбудови добре передають і урбаністичні постаті бетонних людей та будівельних конструкцій, які продовжують своє життя в абстракціях, стріт-арті та вуличній поезії. Війна відбирає щодня нові атрибути мирного життя. Учасники виставки: Назар Білик, Мар’яна Гончаренко, Юрій Денисенков, Андрій Дудченко, Антон Логов, Євген Примаченко, Юрій Сивирин, Віктор Сидоренко, Андрій Сидоренко, Олег Тістол, Микита Цой, Андрій Яковенко

Виставка Олега Калашніка «Солдатики: вторгнення»

Коли: з 11 серпня по 25 вересня

Дe: Музей Ханенкiв, Київ

У роботах автора знову повторюється той самий образ іграшкового солдатика, такого собі супер-героя радянського дитинства, покликаного виховувати дітей захисниками. До початку повномасштабної війни у вітринах азійської експозиції експонувались у тому числі і ритуальні предмети та елементи зброї. Мілітаризм та героїзм – теми, що нерідко фігурують у мистецтві Азії. Солдатики Калашніка, розташовані на місцях цих речей, вступають у невидимий діалог з слідами перебування музейних експонатів.

Уперше цю серію робіт Калашніка під назвою «Enfant terrible» було представлено в ЄрміловЦентрі, у Харкові. Відкриття виставки відбулось 22 лютого, а через день розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Виставка «Живу одним днем»

Коли: з 17 вересня по 30 вересня

Дe: галерея Хлібзавод, Київ

Назвою виставки слугує випадково вихоплена фраза з розмови незнайомців на вулиці. Цей раніше гедоністичний вислів в умовах війни набуває радше безнадійної конотації та влучно описує фрустрацію від неможливості довгострокового планування та моменти безнадії, що часом виникають у кожного.Виставковий проєкт присвячено руйнуванням, спричиненими не тільки воєнними діями, але також логічними, в умовах активної фази війни, процесами декомунізації й деколонізації. Метою виставки є бажання зафіксувати мінливе сьогодення, момент, коли кожен так чи інакше існує у невизначеності, перебуває у процесі деконструкції попередніх переконань, звичок і звичаїв, переосмислює цінності.У проєкті візьмуть участь: Михайло Алексеєнко, Єгор Анцигін, Максим Гончар, Євген Коршунов, Євген Штейн. 

Групова виставка «Коли віра зрушує гори» 

Коли: з 17 липня до 9 жовтня 

Дe: PinchukArtCentre, Київ 

Через 143 дні від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, PinchukArtCentre відновлює свою роботу 17 липня та представляє виставку «Коли віра зрушує гори». Масштабна групова виставка, за участю понад 45 українських і міжнародних митців і мисткинь.\

Виставка «Мистецтво справлятися з війною» 

Коли: з липня до жовтня 

Де: штаб-квартира Світового банку в Вашингтоні

Виставка містить роботи українських фотографів, створених від початку повномасштабного вторгнення. В проєкті представлені фотографії автораства Олени Субач, Олександра Глядєлова, Владислава Краснощока, Владислави Соловйової та Ігоря Бондаренка. Експозиція є частиною публічної програми проєкту «Мистецтво воєнного стану. Архів», започаткованого ГО МСМ після початку повномасштабного вторгнення рф. Мистецтвознавиці Ольга Балашова, Галина Глеба та Тетяна Лисун ведуть кураторське спостереження за українськими художниками, які реагують на війну мистецтвом, поширюючи свої твори в соціальних мережах. Наповнення Архіву триватиме до скасування режиму військового стану в Україні.

Виставка «Дім російських воєнних злочинів» 

Коли: з 17 липня по 9 жовтня

Дe: штаб-квартира НАТО, Брюссель 

Фотографії, що ввійшли до експозиції «Дому російських воєнних злочинів в Україні», були зроблені в різних куточках нашої держави від першого дня вторгнення і до початку липня. При цьому вони відображають лише частину тих злочинів, про які нам наразі відомо. Кульмінація цього проєкту – відео, яке створив Олексій Сай, зібравши 6400 зображення, що фіксують воєнні злочини, вчинені окупантами в Україні. Масштаб цієї роботи в поєднанні з агресивною подачею та звуковим супроводом здатний надовго шокувати глядача. 

Виставка «Половина»

Коли:з 9 вересня по 10 жовтня

Де: Imagine Point, Київ

Половина — це частина простору галереї, який митці ділять на двох під час проєкту. Це одна з двох складових змістовного і художнього наповнення, які вступають у діалог.

Проєкт складається із чотирьох серій-станів: дорога, війна, зовнішнє і внутрішнє переродження. Вони сплелися в одну історію. Незавершену, суб‘єктивну, реалістичну.

Це половина року, що минула з 24 лютого 2022, лютого, який досі з нами, і невідворотно змінив нас. Половина року – значний час, щоб сприйняти все, що відбувається з нашою країною, і спробувати за допомогою творчих процесів знайти своє місце і свою роль, осмислити їх. У проєкті беруть участь Ната Левітасова та Олексій Ревіка.

Виставка Ростислав Котерлін «Людина над людиною»

Коли: з 14 вересня по 15 жовтня

Дe: Ya Gallery, Київ

Жорстока війна є тут і зараз. Але ця війна — стара курва, для українців вона триває вже не одне століття. Рашистський хтонізм, те zло, що постало перед нами, виплекане не лише орками. Це колективне творіння багатьох людей різних народів світу, яке тепер виповзло на поверхню на українській землі. Щось важливе пішло не так вже давно. Війна в Україні, загроза світової ядерної катастрофи, екзистенційна непевність на багатьох континентах, божевілля і популізм політики, кліматичні катаклізми — усе це цілком пов’язано з лихими людськими намірами, з глобальним людським егоїзмом.

Виставка «ДОВІЙНИ»

Коли: з 30 липня до 23 жовтня

Дe: Одеський художній музей 

Музей знав кілька великих хвиль надходжень до своєї колекції. Дарування малювальній школі Одеського товариства красних мистецтв; розподіл музейним фондом експропрійованих приватних колекцій; поповнення втрат після років окупації та евакуації під час Другої світової війни. Кожна з цих хвиль радикально змінювала образ музею. У 2021 році колекція музею забагатилась на шістсот сімдесят нових експонатів. Частину публіка вже побачила у новій експозиції «Від двадцятих до двадцятих».

Корпус нових надходжень демонструє спробу наближення музейного колекціонування до художніх серійних практик сучасного мистецтва. Зрештою, це не просто хронологічний зріз актуального українського мистецтва та різноманітності його практик. Це передчуття спільної екзистенції, що поділяють сьогодні українці. Незбагненна профатична мова мистецтва, яку розумієш «після», а не «до».

Виставковий проєкт «Марія Примаченко. “Дарую Україні!”» 

Коли: з 27 липня по 30 жовтня

Дe: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

В експозиції буде представлено твори з колекції знаного київського мистецтвознавця, академіка Едуарда Димшиця. Марія Примаченко — звичайна українська селянка, що народилась і прожила увесь свій вік у с. Болотня на Київщині. Майстриня не здобула навіть середньої освіти, та, втім, навчалась усе життя й у своїх роботах створила фантазійний світ, який зачарував серця мільйонів. Художниця зображала чудернацьких звірят, що уособлювали людей, добрих і не дуже, фантастичні квіти, сюжетні композиції із сільського життя.

Проєкт etchingroom1: Temporary Studio 

Коли: з 8 вересня по 5 грудня

Дe: Щербенко Арт Центр, Київ

Etchingroom1 студія графіки, були засновані у 2016 році художницями Крістіною Ярош та Анною Ходьковою, та з моменту заснування були вимушені змінити майстерню понад 5 разів, кожного разу перевозячи друкарський станок вагою майже півтонни. От і під час повномасштабної війни художниці, в черговий раз залишились без свого простору для праці. Тож Щербенко Арт Центр надає свій простір для тимчасового розміщення майстерні та запрошує відвідувачів відкрити завісу загадковості «Майстерні художника» й на власні очі побачити процес створення мистецтва зсередини.

Виставка «Галерея у вікні»

Коли: з 19 травня до 31 грудня 

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Чеський центр у Софії, який із перших днів повномасштабної війни висловлює свою підтримку Україні, представив виставку «Галерея у вікні» спільно з Shcherbenko Art Centre. У межах проєкту презентують роботи сучасних українських художників, зокрема Влади Ралко, Олега Дімова, Олени Науменко, Марії Прошковської, Марини Талютто й інших авторів. Кожні два тижні роботи будуть змінюватися. Каталізатором ідеї створення проєкту став акт вандалізму: 12 травня невідомі зірвали плакат зі словами підтримки українському народові, який висів на вікні центру. 

Виставка Влади Ралко «Львівський щоденник»

Коли: 29 червня до 31 грудня

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Shcherbenko Art Centre на запрошення Чеського центру у Софії презентує нову виставку у Window Gallery. Другий проєкт увібрав твори художниці Влади Ралко із нової серії «Львівський щоденник». Від початку повномасштабної війни художниця почала працювати над новою серією, яка стала реакцією на щоденні жахи воєнних дій, зафіксованих на папері.

Виставка Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege 

Де: онлайн за посиланням 

Артплатформа «ІЗОЛЯЦІЯ» спільно з американською організацією Art At A Time Like This відкрили онлайн-виставку Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege, на якій представлені роботи українських митців на тему повномасштабної війни з росією. Cеред авторів: Сергій Захаров, Олекса Манн, Дана Кавеліна, Антон Карюк, Катерина Лісовенко й Алевтина Кахідзе. Ініціативу можна підтримати донатом, а кошти будуть перераховані на гуманітарну допомогу українцям, які потребують фінансової підтримки. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: