Вакансії

Куди піти з 14 до 20 лютого

Виставка «Анатолій Петрицький. Заперечення банальності» у Шоколадному будиночку
Виставка «Анатолій Петрицький. Заперечення банальності» у Шоколадному будиночку

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні.

ВИСТАВКИ

Анатолій Криволап: «НІЧ… ВІДБИТОК ЧАСУ»

Коли: з 19 січня до 14 лютого

Де: Нацiональний музей «Київська картинна галерея»

Тема проєкту — нічний пейзаж у творчості художників України ХIX, XX та XXI століть. В експозицію увійшли твори з зібрань Національного художнього музею України, Національного музею Тараса Шевченка, Національного музею «Київська картинна галерея», приватних колекцій Ігоря Воронова, Едуарда Димшиця та Юрія Комелькова.

Куратор Юрій Комельков.

Сергій Корнієвський: TRUE STORIES 

Коли: з 5 до 18 лютого

Де: Галерея «Триптих Арт», Київ

У будь-якій історії є образна складова: результат відображення об’єкта у свідомості людини на чуттєвому рівні сприйняття, зокрема іронічному — як сатиричний прийом, у якому прихований істинний сенс.  

Іронічний світогляд — стан душі, що дозволяє не приймати на віру загальновідомі твердження та стереотипи. Саме таку категорію спілкування пропонує автор у своїх роботах. Чудово, коли є «правдива» історія та друг, щоби її розповісти.

Тетяна Думан-Скоп: «Понад часом: національне»

Коли: з 21 січня до 20 лютого 

Де: Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк

Мистецький спадок Тетяни Думан-Скоп — оригінальне малярство, базоване на діалозі давньої вітчизняної художньої культури та візуальних практик ХХІ століття. Це стосується як сакральних творів, так і самобутніх картин-ілюстрацій до класиків української літератури: Богдана-Ігора Антонича, Василя Стефаника, Василя Стуса, Бруно Шульца.

Віктор Сидоренко: «Безмежне життя Смерті»

Частина ІІ

Коли: з 10 грудня до 20 лютого

Де: Національний музей «Київська картинна галерея»

Виставка «Безмежне життя Смерті» представляє серію робіт на тему кріоніки — технології заморозки людей і тварин зі сподіванням на те, що в майбутньому їх вдасться оживити. Проєкт водночас посилається як на християнський звичай збереження останків для повстання у своїх тілах на Страшному суді, так і на питання другого шансу з галузі біоетики.

«Нульовий рік. Ідея світла» 

Частина ІІІ

Коли: з 16 грудня до 20 лютого

Де: ЦСМ «М17»

Третя частина проєкту відбудеться у ЦСМ «М17» з 16 грудня до 20 лютого. Кінцева виставка «Нульовий рік. Ідея світла» складається виключно з нових робіт і скульптур. В їх основу лягли експерименти з оптикою на теми прикордонних відчуттів між реальним та зримим, фактичним і бажаним.

Антон Логов: «Всесвіт»

Коли: з 8 до 21 лютого

Де: Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва

Всесвіт — це колір, і навпаки. Цей калейдоскопічний рух картин доповнює скульптурна інсталяція «Контекст», створена з реді-мейд знахідок і предметів з майстерні художника. Вона про наміри «вирватися» з контексту замкнутого кола часу і тимчасовості. За словами Логова, Всесвіт — це всі ми. 

На виставці будуть представлені як відомі, так і багато нових робіт художника, написаних упродовж останніх 12 років, що заслуговують на увагу поціновувачів. Антон Логов будує експозицію за принципом спорідненості візуальної мови.

«БезЛадНі зв’язки»

Коли: з 2 до 22 лютого 

Де: Харківська муніципальна галерея

На виставці будуть представлені роботи відомих українських митців, створені в техніках колаж й асамбляж. Глядач матиме змогу переконатися, що в колажуванні, нашаруванні, зіткненні чужорідних і нібито абсолютно непоєднуваних елементів утілено прихований еротизм, «притягання протилежностей» і водночас це вияв абсолютної, дуже інтимної самонасолоди митця. 

Представлені художники: Іван Алиськевич, Олег Грунзовський, Владислав Краснощок, Олег Мальований, Сергій Параджанов, Олександр Печерський, Олександр Ройтбурд, Василь Рябченко, Сергій Святченко, Олег Соколов, Юрій Соколов, Сергій Солонський, Олександр Судаков, Олександр Супрун, Анатолій Шевчук.

New bridges

Коли: з 8 до 25 лютого

Де: Одеський музей східного та західного мистецтва

Символіка мостів у культурі має глибоке сакральне значення. Міст з’єднує Небо та Землю, об’єднує онтологічні першооснови, стає символом змін. Саме ці сенси акумулювала у собі виставка Алли Алексєєвої, Леоніда Багрія та Петра Лебединця New bridges (Одеса-Київ). Це алегоричний спосіб збудувати мости між різними містами, художниками та глядачами.

Анатолій Варваров: «Універсальність свободи»

Коли: з 10 до 26 лютого 

Де: ЦСМ «Білий світ», Київ

Анатолій Варваров уже багато років розкриває грані навколишнього світу через ясний і щирий, реалістичний, серйозний і водночас грайливий живопис. Головні герої його полотен — паперові літаки та човники, навколо яких вирує буремне життя. Кожен герой має свою вдачу, яку легко прочитати, адже всі вони зроблені з аркушів шкільних зошитів. Рясно розписані диктантами чи рівняннями або порожні, як tabula rasa, — і навіть стосунки з автором у них різні, наприклад, човники позують спокійніше, ніж літачки.

Ганна Криволап: «Діалог традицій»

Коли: з 28 січня до 27 лютого 

Де: Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького 

Виставку «Діалог традицій» Ганни Криволап представляють колекції «Причетність» і «Стрічки». Вони визначають поетично-смислову цілісність картин, які об’єднує концепт культурно-генетичного коду — важливої ланки світоглядного поля авторки.

Виставка Pomme de Boue

Коли: з 3 лютого до 27 лютого 

Де: Dymchuk Gallery, Київ 

На виставці групи Pomme de Boue представлені скульптурні роботи та мозаїки, створені впродовж 2021 року.

Основним медіумом для групи анонімних авторів є мозаїка. З осені 2018 року і до сьогоднішнього дня митці розмістили на вулицях міста більш ніж 300 об’єктів, створених з яскравої керамічної плитки. 

Власне поле художніх інтересів автори окреслюють навколо структури візуальної форми, непрямо звертаючись до спадщини Пікассо, конструктивізму, Баугаузу, геометричного абстракціонізму. Pomme de Boue протиставляють себе конвенційними стрит-артистами сучасності й кажуть про флорентійську мозаїку з акцентом уваги на процесуальності створення цілісного зображення та важливості ліній-проміжків між окремими елементами робіт.

Future Generation Art Prize 2021

Коли: з 25 вересня до 27 лютого   

Де: PinchukArtCentre, Київ

Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен у світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

Учасники та учасниці: Алекс Бачинський-Дженкінс, Вендімагейн Беліт, Мінья Бьябьяні, Ріндон Джонсон, Агата Інгарден, Бронвін Кац, Лап-Сі Лам, Міре Лі, Пол Меікі, Ліндсі Мендік, Херніке Науман, Педро Невес Маркес, Фріда Орупабо, Андрес Перейра Пас, Тереса Солар, Азіз Хазара, Хо Руї Ан, Тревор Янг, Ханна Куінлен та Роузі Гастінгс, Ярема Малащук та Роман Хімей, Калла Хенкел та Макс Пітегофф.

Виставковий проєкт «Монументальне мистецтво Святослава Гординського: начерки, рисунки, проєкти»

Коли: з 30 грудня до 27 лютого

Де: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Святослав Гординський (1906–1993) був визнаним майстром монументальних розписів на християнську сакральну тематику. Мозаїки, стінописи та іконостаси його авторства прикрашають 56 храмів у Європі, Канаді, США й Австралії. 

На виставці представлено по декілька підготовчих робіт на сюжети «Преображення Господнє» та «Розп’яття з пристоячими», які передували проєктам мозаїк собору Св. Софії у Римі.

Експоновані шкіци та проєкти монументальних розписів храмів доповнено текстами про їхню історію та місцезнаходження, про час і деякі подробиці праці Гординського над оздобленням інтер’єрів певних сакральних будівель.

Виставка Давида Чичкана «Стрічки та трикутники»

Коли: з 4 до 28 лютого

Де: Львівський муніципальний мистецький центр

Десята велика виставка у Львівському муніціпальному мистецькому центрі — персональний проєкт Давида Чичкана «Стрічки та трикутники». У ньому Давид розмірковує про українську ідею та українську ідентичність й представляє візуальну естетику, розроблену ним для майбутнього поступу українства.

Омріяна художником Україна — це прогресивна, революційна, соціальна та незалежна країна; нездійснений модерністський проєкт, ідейні підвалини якого були закладені Михайлом Драгомановим, Іваном Франком, Лесею Українкою та іншими українськими лівими інтелектуалами. У серії графічних робіт, що стилістично посилаються на політичний плакат кінця ХІХ – першої половини ХХ століть, художник зображає уявну, альтернативну, втрачену або майбутню Україну, що стає для нього ескапістським притулком у часи неолібералізму та загострення імперіалістичної загрози з боку Кремля.

Фотовиставка I SEE PHOTO AWARDS

Коли: з 28 січня до 28 лютого 

Де: INVOGUE#ART, Одеса

Виставка присвячена артфотографії, яка є відображенням художнього бачення навколишнього світу.

На ній представлені авторські фотороботи сучасних авторів, нестандартні пошуки яких задають вектор для розвитку фотографічної практики в Україні.

ФОРМА. СИМВОЛ. ЧАС | Astian Rey

Коли: з 17 лютого до 3 березня

Де: Галерея мистецтв «Лавра», Київ

Через образи дерев’яних скульптур та інсталяцій художник розмірковує над сучасним переосмисленням сакральних символів та запрошує долучитися до філософського діалогу про час і культурні коди цивілізацій.

Сакральний мінімалізм — саме таким терміном Астіан Рей характеризує власний художній стиль, а сюжетна складова більшості творів формується завдяки ґрунтовним дослідженням у сфері містики, філософії та алхімії. Роботи, на яких зображені різні символи, інколи досить завуальовані та неоднозначні, покликані створити конфлікт у розумовому потоці сучасної людини, пробуджуючи інтерес до сакрального, метафізичного та того, що лежить за межами ірраціонального сприйняття.

Тарас Бичко: «Близько»

Коли: з 8 лютого до 6 березня

Де: Мала Галерея «Мистецького арсеналу»

У проєкті «Близько» Тарас Бичко переживає страх перед хворобою через образи, що резонують з його відчуттями: вразливістю, страхом та самотністю. Фотограф відходить від документалістики. У цій серії він віддає перевагу чуттєвому, вихоплюючи з буденності речі, які в стані тривоги перетворюються на химер окремого світу. Він блукає світом хвороб, у якому досі лишилося багато табуйованого.

Тамара Турлюн: «ВЕЛИЧЕЗНИЙ, ТЕПЛИЙ ТА СМЕРДЮЧИЙ»

Коли: з 9 лютого до 6 березня

Де: The Naked Room, Київ

На перший погляд, у роботах Тамари Турлюн все зрозуміло. Художниця використовує досить обмежений, скупий інструментарій: червона фарба, близька за кольором до вохри — одного з базових пігментів з прадавніх часів виникнення живопису; білясте й шорстке біле тло, як простувата вапняна штукатурка. Плавні узагальнені обриси, крупні мазки. Відсутня перспектива і строга композиція. Персонажі та деталі розташовані вільно, якщо не сказати, що хаотично. Але водночас їм трохи затісно: грубі тіла ледь втиснуті у поверхню склеєних між собою аркушів грубого паперу. 

Олексій Белюсенко: «Моя ітака»

Коли: з 5 лютого до 8 березня

Де: Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького

Київський художник Олексій Белюсенко (1960) — працює з медіумами живопису та графіки, скульптурою малих форм, колажем та ассамбляжем. У проєкті «Моя ітака» художник розмірковує про пошук власної стежки в історії, геополітику, українську ідентичність та рефлексує над поняттями «людської долі» та «любові до рідної землі».

Візуальна частина складатиметься з живописних робіт останнього десятиліття (вибрані твори з серій «Сосни», «Дорога до Судака», «Крим. Спогади», «Київ вночі», «Чужий дощ», «Щоденник екстреміста»), а також робіт у техніці колажу та ассамбляжу періоду 1990–2000-х (серії «кишеньковий лендарт» (1992–1995), «уривки» (1999–2004) і триптих «відНОСна система категоризації кольору» (2001), що експонуватимуться вперше за 20 років.

Олег Волошин: «Нічого зайвого»

Коли: з 5 лютого до 10 березня

Де: Галерея NT-Art, Одеса

Вміння зосередитися на найважливішому — на самому характері відносин між елементами композиції — з часом цілком природно призводить Волошинова до абстракції, до роботи з чистими формами та їх безпосередньою виразністю. Як правило, у його композиціях ясно простежується робота з контрастами локальних колірних плям, у якій митець знаходить можливість балансу, не усуваючи при цьому насиченості та гостроти контрастів.

Олександра Токарева: «Злиття»

Коли: з 16 лютого до 12 березня

Де: Shcherbenko Art Centre, Київ

Проєкт «Злиття» Олександри Токаревої — це візуалізація роздумів про місце художниці у світі. Представлена серія акварельних робіт являє собою особливу конфігурацію контексту, який визначає форму спілкування з наявною дійсністю.

Художниця звертається до цілісності не як до інструменту, за допомогою якого можна ототожнити те, як людина мислить світ, і те, що він є незалежно від неї; для Саші повернення людини в лоно всесвіту й розчинення її в гущі чистої потенційності означає переосмислення масштабу людських амбіцій та зазіхань.

Олег Демко: Douzieme maison de la Lune

Коли: з 10 лютого до 12 березня

Де: Хмельницький обласний художній музей

Douzieme maison de la Lune (Місяць Дванадцятого дому) — «виставка-автопортрет». За словами автора, намисто збиралось із перлин і вовчих ягід рік за роком; сім років виставок не проводилося за різних обставин. Багато тем були віднайдені з 1990-х років, з подорожей до різнояскравих країв, доторкання до строкатих миттєвостей, що викарбувалися в пам’яті дивними кольоровими акордами. 

Більшість робіт, представлених в експозиції, написані протягом останніх двох років.

Гамлет Зіньківський: «3652019 + ⅔»

Коли: з 18 лютого по 17 березня 

Де: ЦСМ «М17», Київ

Числа, як і ті, з яких складена назва нової виставки Гамлета Зіньківського, мають значення — іманентні чи зовнішньо приписані. Так 365 — цифра на позначення кількості днів у календарному році. Водночас кожен із цих триста шістдесяти п’яти, чи навіть загалом, позначає щось персональне — тоді було те, а потому сталося це… Хоча рік може здаватися відсутнім, бо в стулюванні повік немає порятунку й сну, немає ні яви, ні прокидання, і все — той самий довічний день. Такому забуттю, що тотожне стиранню однакового задля економії пам’яті, протидіє письмо — щоденникові замітки. Це спеціальний спосіб — навіть мнемотехніка, — який складається з двох неминучих речей: дати і спогаду.

Анатолій Петрицький: «Заперечення банальності»

Коли: з 4 лютого до 20 березня

Де: Мистецький центр «Шоколадний будинок», Київ

Натхненні авангардним театральним доробком українського художника-новатора, реформатора національної сценографії Анатоля Петрицького (1895–1964), дизайнери, музейники та модельєри об’єднали свої зусилля, щоб актуалізувати та популяризувати його мистецьку спадщину в сучасному світі.

В експозиції будуть представлені оригінальні ескізи театральних костюмів Анатоля Петрицького з колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Познайомившись з театральною творчістю майстра, куратори та студенти Майстерні графічного дизайну Віталія Шості (НАОМА) розробили акцидентні літери, запропонували об’ємно-просторові композиції, що увійшли до експозиції.

Виставка Павла Макова Mappa Mundi

Коли: з 24 січня до 2 квітня

Де: Одеський художній музей

В основі виставки — артоб’єкт MAPA MUNDI («карта світу»): 3D-макет, що схематично відтворює обриси сучасної політичної мапи світу. У ньому детально передано кордони та положення країн світу з однією різницею: у географії об’єкта території не є герметичними. 

Усі стіни-кордони у світі MAPA MUNDI пронизано дверима-шпаринами, що поєднують території між собою. Так Павло Маков «перетворює» земну кулю на багатокімнатну квартиру, де всі держави стають сусідами попри митні та карантинні відмежування.  

ДО{К}ВІРА {Trust Cut}

Коли: з 20 листопада 2021 до вересня 2022

Де: онлайн

Виставка ДО{К}ВІРА {Trust Cut} присвячена критичному погляду на документальне кіно як жанр.

Виставка складається з трьох частин: пролог, центральна «грибниця» {Underwater}, епілог. «Грибниця» виросла з більш ніж ста сирих відео- та аудіоматеріалів фільму режисерки Оксани Казьміної — Underwater {документальний фільм, робота над яким триває з 2016 року, і який планують завершити в 2023 році}. Також вона містить художні роботи учасниць фільму Underwater.

Учасниці виставки: AntiGonna, Наталка Дяченко, Оксана Казьміна, Ксенія Платанова, Марія Проніна.

Кураторки: Валентина Петрова та Юлія Сердюкова.

Ініціаторка проєкту та співавторка ідеї: Оксана Казьміна.

Дизайн і верстка сайту: Настя Теор.

Монтаж трейлера виставки: Валентина Петрова, Юлія Сердюкова, Михайло Челноков.

ПОДІЇ

Мистецтво Китаю: від древності до сучасності

Коли: з 3 лютого до 10 березня 

Де: Освітня Станція 31В1, вул. Пушкінська, Київ та у режимі онлайн-трансляції щочетверга о 19:00

Курс познайомить вас з унікальною історією мистецтва Китаю, дасть загальне розуміння філософського підґрунтя його культури.

Лекції об’єднано за історичною логікою. У кожен історично визначений період буде розглянуто, які види мистецтв панували та їхній розвиток під впливом історичних подій: каліграфія, живопис, скульптура, архітектура, декоративно-прикладне мистецтво.

МОЖЛИВОСТІ

Конкурс Civil Pitch

Дедлайн подання заявки: 18 лютого

Civil Pitch 2.0 — це можливість для режисерів/-ок, правозахисників/-ць і громадських активістів/-ок. Проєкт триватиме два роки та розпочнеться як конкурс ідей, що згодом трансформується в лабораторію документального кіно. Темою стане «Кіно, що змінює».

Проєкт народився як платформа для взаємодії документалістів/-ок та громадських активістів/-ок заради створення фільмів, які переосмислюють соціальну дійсність в Україні.

Анкета для подання заявки.

Open call на освітній курс «Мистецтво нових медіа»

Дедлайн подання заявки: 21 лютого

Львівський муніципальний мистецький центр  у березні розпочинає курс з мистецтва нових медіа. Кураторами курсу є Photinus Studio, викладачами — київські та львівські фахівці — сучасні художники, що працюють  з відео, саундом, програмінгом, фото тощо.
Курс розрахований на студентів/-ок творчих спеціальностей, спеціалістів з креативних індустрій, кураторів/-ок та арт-менеджерів/-ок.

Цифровий світ все більше поглинає нас, і вже немає тієї межі, що розділяє онлайн та офлайн життя. Вивчаючи інструменти за допомогою яких цей світ створюється, ви зможете не тільки використовувати їх у своєму мистецтві, але й краще розуміти сучасність та майбутнє.

Вебзастосунок «Навзаєм»

Команди Creative Management Camp та Культурна Агенція ∀ запустили вебзастосунок «Навзаєм». Платформу розробили для нетворкінгу креативників, пошуку фахівців та обміну знаннями. У «Навзаєм» можна знайти як менеджерів, так і різнопрофільних спеціалістів культурної та креативної сфери. Наразі доступна бета-версія вебзастосунку в десктопному та мобільному форматі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: