Вакансії

Куди піти з 14 по 20 грудня

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні та світі.

ПОДІЇ

Наука логіки Бетховена

Місце: онлайн

Коли: 17 грудня о 20:00

«Наука логіки Бетховена» — серія лекцій українського композитора Миколи Ковалінаса, яка розрахована як для непідготовленого слухача, що захоплюється класичною музикою, так і для професійних музикантів, які прагнуть дослідити витоки й закономірності музики композитора, що сформувала сучасне розуміння музики в цілому. 

Відкриття бібліотеки та книжкового магазину KOOP BOOKSTORE

Місце: Kooperativ, Київ

Коли: з 17 грудня

У Kooperativ почала функціонувати курована бібліотека зі змінною добіркою книг від обраних кураторів та книжковий магазин. Тематикою першої селекції стали урбанізм, дизайн та архітектура.

Місце: онлайн

Коли: 16 грудня, 20:00

Керівниця освітнього департаменту PinchukArtCentre Ольга Шишлова розповість як працювати з глядачами, якщо звичайні способи взаємодії є небезпечними та ризикованими та яким чином можна використовувати кризу для розвитку проєкту.

Місце: онлайн

Коли: 18 грудня, 20:00

Ніколай Карабінович розповість про Сергія Браткова. Художник народився 1960 року у Харкові, в 1978 року закінчив Харківську художню школу ім. І.Ю. Рєпіна, 1983 – Харківський політехнічний інститут. Братков фіксує «народний кітч – безглуздий колаж повсякденності, характерний для усього пострадянського простору».

RUDAproject. Afterparty

Місце: Kooperativ, Київ

Коли: з 19 грудня, з 13:00 до 20:00

У просторі Kooperativ відбудеться виставка-вечірка як результат проведеної артрезиденції RUDAproject під кураторством 39.9gallery. В експозиції представлені роботи молодих українських митців, які у своїх роботах досліджували техногенну естетику індустріальних локацій Кривого Рогу. 

ФM17 Sculpture Project 

Місце: M17, Київ

Коли: з 17 грудня по 15 лютого

Форум та виставка під керівництвом M17 Sculpture Project та Центру сучасного мистецтва M17, спрямовані на використання сучасного мистецтва скульптури та інсталяції. 

ВИСТАВКИ

Виставка «Час збирати»

Коли: з 12 грудня

Місце: Музей сучасного мистецтва Одеси

У 13 залах розміщені більше двохсот робіт з приватних колекцій, серед яких твори всесвітньо відомих художників Сальвадора Далі, Марка Шагала та багатьох інших.

Виставка Школи концептуальної артфотографії MYPH

Коли: з 16 грудня

Місце: онлайн

MYPH GRADUATES ONLINE SHOW — проєкти 25 молодих та дуже амбітних авторок і авторів, котрі працюють з різними темами, послуговуючись фотографією як медіумом.

Виставка про «Польоти уві сні та наяву» фільму Романа Балаяна

Коли: з 17 грудня 

Місце: Довженко-Центр

Виставка — музейний проєкт, що досліджує однойменну культову кінострічку Романа Балаяна та епоху, в яку вона створювалася. Куратор виставки – Андрій Алферов.
Фільм «Польоти уві сні та наяву», вийшов у прокат у 1983 році. Стрічка — своєрідний маніфест інтелігенції, риси якої проглядаються в образі головного героя: безладність, беззмістовна заповзятливість, паралізована здатність обирати та вирішувати.

Виставка «Передчуття лиха»

Коли: з 17 грудня 

Місце: галерея Detenpyla, Львів

У Львові відбудеться відкриття виставки Даніїла Ревковського і Андрія Рачинського «Передчуття лиха», кураторка — Ксенія Малих.

Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський — художники з Харкова. Закінчили Харківську державну академію дизайну та мистецтв. Досліджують тему колективної пам’яті на пострадянському просторі. Номінанти Премії PinchukArtCentre 2018, володарі призу громадськості Премії PinchukArtCentre 2020.  

Міжнародний фотографічний ярмарок PHOTO KYIV 2020

Коли: до 20 грудня

Місце: онлайн

PHOTO KYIV — головна щорічна подія в сфері мистецтва, присвяченого фотографії, відбуватиметься онлайн з 2 до 20 грудня 2020. Перехід в онлайн формат надає нові можливості як для галерей та незалежних фотографів, так і для партнерів PHOTO KYIV. В цьому році фотографічний ярмарок пройде на платформі Pangram. Це мистецький онлайн-простір, в якому PhotoKyiv презентуватимуть фотографії авторів з України, Німеччини, Франції, Іспанії, Швейцарії, Польщі та Бельгії. А також будуть представлені віртуальні стенди галерей: Apart11, 5.6, Maria Claudia Réseau d’Art, NewNow Gallery, Київська Школа Фотографії, MYPH, MSG ART SPACE, ABRAMOVYCH.ART, Галерея Карась.

Виставка Давида Чичкана «Портрети, які говорять»

Коли: до 24 грудня

Місце: Bereznitsky Art Foundation

На виставці буде представлена нова серія графіки, яку художник створив в межах творчої резиденції у Фундації Березницьких.

Виставка Юрій Сивирин Enfant Terrible

Коли: до 27 грудня 

Місце: Львівська галерея мистецтв, палац Лозинського, Львів

Проєкт ENFANT TERRIBLE зібрав усі найкращі роботи київського художника Юрія Сивирина. Автор підготував для нас сюрприз — він трасформував інфанту Веласкеса і одягнув їх у вбрання бренду Balenciaga. Також під впливом Веласкеса він пропонує нам поміркувати про сучасний релігійний клір. Моторошні та ексцентричні, поетичні та чуттєві, красиві та водночас жахливі — так описують роботи Сивирина. Цей проєкт — втілення нової візуальної реальності художника. Глядач зможе пройти шляхами підсвідомих образів, створених Юрієм в проєкті ENFANT TERRIBLE! 

Проєкт реалізовано в партнерстві з Bereznitsky Art Foundation. 

Кураторки проєкту: Людмила Березницька (Київ), Олена Субач (Львів).

Виставка «Гесографія»

Коли: до 30 грудня  

Місце: ЦСМ «Білий Світ»

На виставці Олега Денисенко та Олександра Денисенкова ви зможете побачити 12 картин, створених у інноваційній, запатентованій знаменитим українським митцем Олегом Денисенком, однойменній техніці. Її винаходу передували десять років мистецьких експериментів та безперервних пошуків балансу у поєднанні іконопису, естампу та малярства. За зізнанням автора, новітня техніка втілює його шлях від художника-графіка через сакральне мистецтво та живопис до нової форми художнього виразу — кросоверу цих давніх видів мистецтва.

Виставка Дениса Саліванова SEMI LIFE 

Коли: до 10 січня

Місце: The Naked Room

Галерея The Naked Room представляє Semi Life — першу персональну виставку Дениса Саліванова після довгого періоду лабораторної роботи.

Денис Саліванов народився 1984 р. у Києві. Навчався у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, на факультеті образотворчого мистецтва. Учасник групи ubik. Працює на перетині живопису, відео, звуку, різноманітних цифрових медіа. Самостійно вивчає точні та нейронауки. Живе та працює у Києві.

Виставка «Чому у Львові будуть художниці»

Коли: до 22 січня

Місце: Львівський муніципальний мистецький центр

«Як виявилось у процесі роботи над проєктом, деякі художниці навіть не підозрювали про існування одна одної. Деякі — дуже широко відомі у вузьких колах; хтось має розкішний досвід виставкової історії за кордоном, але у нас про це нічого не чули; про когось всі чули, але не знають, хто це; про когось всі почали потрошки забувати, хоча так не мало би бути; а є ще «нові дикі», про яких теж мало відомо. Тож це буде не тільки виставка робіт художниць, а й розмова про те, хто вони, і чому ми маємо подивитись на їхнє мистецтво», — розповідає співкуратор виставки, художник Олег Сусленко.

«Знак Соборності. Великий герб України: від Нарбута до Якутовича»

Коли: до 24 січня

Місце: NAMU

У музеї триватиме виставковий проєкт, присвячений Великому державному гербу України. У двох виставкових залах представлять майже 60 експонатів, частину з яких глядачі зможуть побачити вперше, зокрема печатку Української Держави за ескізом Василя Кричевського та печатку Державного секретарства авторства Георгія Нарбута з колекції Національного художнього музею, а  також оригінальну матрицю для цієї печатки, про існування якої не було відомо понад століття. 

«Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!»

Коли: до 24 січня

Місце: Мистецький арсенал, Київ

«Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!» — виставковий проєкт Мистецького арсеналу, що продовжує лінію репрезентації визначних імен у новітній історії українського мистецтва, до якої належать персональні виставки: «Олег Голосій. Живопис нон-стоп», «Кирил Проценко. Палкий» та «Олександр Гнилицький. Реальність ілюзії». Також доступний віртуальний тур виставкою

Виставковий проєкт «Оголені»  в галереї Артсвіт

Коли: 30 січня

Місце: галерея «Артсвіт», Дніпро

«Оголені» Алієва-Ковики — це особистісна інтерпретація в численних варіаціях (гучних монументальних та інтимних, камерних) класичної жіночої теми, це «текст» без початку і кінця, у якому — роздуми про вічне та відгук сьогодення.

Гроповий проєкт DELAY

Коли: до 27 січня

Місце: Invogue#Art, Одеса

Проєкт присвячений поняттям затримки, відстрочення, відсутності негайних справ, роздумам та аналізу, в якому ми утримуємося від попередніх суджень про реальний світ.

Широка географія учасників проєкту, а також приналежність до різних поколінь відкриває можливість подивитися під різним кутом і відчути незримі зв’язки і відносини між представленими творами.

Антон Саєнко проєкт «присвзне»

Коли: до 31 січня

Місце: Dymchuk Gallery

Проєкт є продовженням тривалих експериментів митця з художньою формою та його роздумів про автономність мистецтва. Ядром виставки є протиставлення живопису і фотографії. З одного боку — монохромні полотна з нескінченними живописними нашаруваннями. З іншого — такі самі монохромні фотографії краєвидів села Грязне, де художник провів дитинство. Разом вони фіксують межовий стан, в якому співіснують документальне і вигадане, інтелектуальне та емоційне, минуле і теперішнє.

Конкурс для художників та дизайнерів на створення символу для ITown

Група компаній «Простір» оголошує конкурс серед художників і дизайнерів на створення кращого символу для нового проєкту на Софіївській — ITown. Для учасників підготували два призи: 1 місце 30 тисяч гривень, 2 місце — 10 тисяч гривень. 

Ідеї надсилати на пошту: [email protected]

Кінцевий термін подачі: 28 грудня

Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти чекає заявки на театральну мистецьку премію

Премія присуджується професійним театральним режисерам за вагомий внесок у розвиток сучасного театрального мистецтва України. Премія присуджується за театральну постановку за такими критеріями: художній пошук, новаторський характер, європейський контекст, сценічний експеримент. Детальніше читайте за посиланням.

Кінцевий термін подачі: 30 грудня

Конкурс на здобуття премії імені Б. М. Лятошинського

Премія присуджується професійним композиторам за видатні досягнення у сфері професійної творчості. Деталі тут.

Кінцевий термін подачі: 30 грудня

Конкурс на здобуття премії ім. Шолом-Алейхема

Премію можуть отримати:  письменники, перекладачі, сценаристи, драматурги за кращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського  та єврейського народів та сприяють поширенню позитивного іміджу України у світі. Деталі тут.

Кінцевий термін подачі: 31 грудня 

Конкурс на здобуття премії імені Л. М. Ревуцького

Премія присуджується щороку молодим композиторам і виконавцям у сфері професійного композиторського та виконавського мистецтв. Деталі тут.

Кінцевий термін подачі: 1 січня 

Досліджуємо архітектуру модернізму: опен-кол для митців

У Львові стартував міжнародний проєкт, завдяки якому львівські художники зможуть втілити свої мистецькі ідеї. Оголошено опен-кол для митців на дві резиденції — у Львові та в місті Кортрейк у Бельгії.

  1. Будинок Галлетів, вулиця Княжа 16 / Львів

Будинок зведений у 1930-му (архітектор Тадеуш Врубель) для сім’ї Галлетів. Нині тут приватні помешкання. В одному з них збережено чимало оригінальних елементів інтер’єру та побуту, як-от шпалери чи вимикач, спроектований у Баугаузі. Деталі про об’єкт, умови й аплікаційна форма.

  1. Каплиця Воскресіння Христового — Кортрейк (Бельгія)

Каплиця збудована на початку 1960-х на заміну старої шкільної каплички, що була зруйнована під час Другої світової війни. Архітектором був Андре Де Смет — художник за освітою, вчитель мистецтва, який опанував архітектурне проєктування самостійно. Тепер каплицю перетворили на парафіяльну церкву. Більше про об’єкт та аплікаційна форма тут.

Кінцевий термін подачі: 15 січня 2021 року

Конкурс на здобуття премії імені М. В. Лисенка

Премія присуджується за видатні досягнення у сфері музичного мистецтва та мистецтвознавства. Деталі тут.

Кінцевий термін подачі: 1 лютого 

Конкурс на здобуття премії ім. Олеся Гончара

Премію присуджують за кращі літературні твори, які утверджують ідеали гуманізму, духовні цінності українського народу, ідеї незалежності України. Деталі тут.

Кінцевий термін подачі: 1 лютого

Конкурс на здобуття премії імені М. В. Гоголя

Премія присуджується щорічно прозаїкам, драматургам та сценаристам, що наслідують традиції творчості М.В. Гоголя, збагачені концептами історичної романістики, містицизму і сатири, та утверджують національну самоідентифікацію.

Кінцевий термін подачі: 1 лютого

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: