Вакансії

Куди піти з 15 до 21 листопада

©bestin з виставки Олександри Кадзевич «Пейзаж — сувенір» у The Naked Room
©bestin з виставки Олександри Кадзевич «Пейзаж — сувенір» у The Naked Room

ВИСТАВКИ

«Іскри»

Коли: з 18 листопада до 28 грудня

Де: Львівський муніципальний мистецький центр

«Іскри» — міждисциплінарний мистецький проєкт Вікторії Войчєховської, який висвітлює війну на Донбасі. Цикл, створений у період, починаючи зі зими 2014 року до літа 2016 року, зосереджений на серії портретів та історіях простих молодих людей з різних середовищ, яким довелося покинути своє звичне життя, піти на фронт і стати солдатами.

Вікторія Войцеховська народилася 1991 року, живе у Парижі та Любліні, працює над фотографією, кіно, колажем та скульптурою. Її практика зосереджена на спостереженні та розумінні людського життя й історій через правила суспільства та історії. Проєкти характеризуються фрагментарністю та нелінійністю, що ґрунтується на шматочках розмов, образів, ритуалів та зібраних речей.

«Це не те, що ти думаєш»

Коли: з 17 листопада до 18 грудня

Де: Shcherbenko Art Centre

У «Щербенко Арт Центрі» відкривається новий персональний проєкт львівської художниці Kinder Album «Це не те, що ти думаєш». Виставка сполучатиме олійний живопис та кераміку, з якою мисткиня активно працює останні роки, використовуючи глину шамот і техніки глазурі та бісквіту.

Головний образ, що поєднує роботи та є камертоном всієї виставки (як і творчості Kinder Album загалом) — оголене тіло, що сполучається з різноманітними об’єктами, культурними посиланнями, реквізитом і декораціями.

Kinder Album народилася в 1982 році, з 2012 почала працювати під відомим псевдонімом у фейсбуці. Працює у жанрах живопису, графіки, фотографії, інсталяції, street art, відеоарт. Живе у Львові.

«У вимірі часу. Визначні колекції ХІХ–поч. ХХ ст.»

Коли: з 16 листопада до 31 грудня

Де: «Картинна галерея», Київ

Виставка присвячена 99-річчю від дня заснування музею. «У вимірі часу. Визначні колекції ХІХ–поч. ХХ ст.» — це поєднання полотен із фондів музею, які раніше рідко були презентовані на виставках, і вже знайомих робіт митців з основної експозиції «Картинної галереї». 

На виставці представлені роботи В. Тропініна, І. Айвазовського, І. Шишкіна та З. Серебрякової. 

«Самотина»

Коли: до 15 грудня

Де: артплатформа «Тю», Маріуполь

Самотина — тема першого епізоду артрезиденції «Стереологія». У фокусі феномен самотності та відчуженості. На виставці зібрані аудіо та візуальні роботи всіх учасниць резиденції, які вони створювали самостійно або у колаборації. Виставка — це своєрідний пазл із різних відтінків самотності, який кожна відчуває по-різному. 

Учасниці виставки: Ольга Чекотовська, Катерина Кострова, Анастасія Тимченко, Влада Пятіна, Анастасія Меркулова, Вікторія Марченко, Людмила Харагай, Денис Барабаш.

«Дачний щоденник. Хороша виставка. Супер»

Коли: з 13 до 28 листопада

Де: вулиця Попудренка, 34 (Водолікарня), Київ

Виставка представить результати резиденції «Дачний щоденник», що відбувалася паралельно в Німеччині та України за підтримки Goethe Institut. 

Учасниками виставки є митці з «ательєнормально» — спільноти й майстерні митців із/без синдрому Дауна.

Виставка фіналістів конкурсу МУХі 2021

Коли: з 11 листопада до 5 грудня

Де: M17 Contemporary Art Center, Київ

Проєкт МУХі 2021 — восьма виставка фіналістів і фіналісток конкурсу для молодих українських художників та художниць з різних куточків України і світу. 

Учасниці та учасники: Настя Діденко, Юлія Захарова, Олександра Кадзевич, Олена Ковач, Ольга Кузюра, Зоя Лактіонова, Анна Мананкіна, Павла Нікітіна, Олександр Сіроус, Марія Стоянова. 

«Місце під сонцем»

Коли: з 5 до 20 листопада

Де: ЦСМ «Білий Світ», Київ

Виставка Олександра Яновича «Місце під сонцем», відкривається у день народження художника. «Місце під сонцем» — це назва скульптурного проєкту, до якого входять 18 геометричних скульптурних композицій, дві з яких Олександр завершив сам, а решту запропонував митцям у ролі білої художньої основи. 

Учасниці та учасники: Владислав Шерешевський, Дмитро Кришовський, Влад Кришовський, Олексій Малих, Роман Романишин, Матвій Вайсберг, Олена Придувалова, Олексій Аполлонов, Анна Атоян, Ніна Буряк, Олег Денисенко, Петро Сметана, Микола Журавель, Петро Лебединець, Борис Буряк, Олександра Кришовська, Тамара Янович.

«Швидко. Зручно. Небезпечно»

Коли: з 5 до 25 листопада

Де: Мала галерея «Мистецького арсеналу», Київ

Виставка «Швидко. Зручно. Небезпечно» досліджує феномен гіг-економіки через аналіз досвідів взаємодії та співпраці з різними цифровими платформами й осмислення стану прекарності — незахищеної та нестабільної праці. Доповнюючи художні висловлювання заходами публічної програми, проєкт покликаний створити поле для діалогу й солідаризації між учасниками та учасницями, дослідниками і дослідницями, активіст(к)ами та глядач(к)ами.

Учасники та учасниці: Валерія Зубатенко, Борис Кашапов, Микита Кравцов, Анна Сороковая, Ірина Стасюк, Давид Чичкан, група eeefff, група SOSka.

«Пейзаж — сувенір» 

Коли: з 27 жовтня до 5 грудня

Де: The Naked Room, Київ

Галерея The Naked Room представляє другу персональну виставку художниці Олександри Кадзевич у своєму просторі. До експозиції увійшли нові живописні роботи та артефакти, пов’язані з персональною історією родини художниці.

Олександра Кадзевич народилася 1992 року в Одесі. Закінчила Одеське художнє училище ім. М. Б. Грекова та курс «Сучасне мистецтво» у Kyiv Academy of Media Arts (Київ). У червні 2018 року заснувала у своїй майстерні в Одесі artist-run space Noch. Номінантка Премії PinchukArtCentre 2020. У 2021 році стала фіналісткою конкурсу МУХI 2021.

«Олександр Дубовик. Знаки»

Коли: з 15 жовтня до 26 листопада

Де: «ЄрміловЦентр», Харків

У проєкті показано різні напрямки творчості Олександра Дубовика: від перших знакових живописних «букетів», створених у 1960-х, і серій гуашей — до унікальних артбуків, у яких художник втілював свої найбільш сміливі ідеї. В експозиції також буде відтворено атмосферу Новоапостольскої церкви у Києві, для якої художник створив проєкт вітражного оформлення. 

Олександр Дубовик — український шістдесятник, представник генерації неоавангардних художників. 

«Футомарення»

Коли: з 15 жовтня до 30 січня

Де: «Мистецький арсенал», Київ

«Мистецький арсенал» продовжує перевідкривати культурну спадщину України ХХ століття проєктом «Футомарення», присвяченому яскравому авангардному спалаху — футуризму. Виставка займає 4 тисячі квадратних метрів простору. На ній представлені майже півтисячі експонатів. Це і знакові, й маловідомі твори з 19 державних інституцій культури (музеїв, архівів, бібліотек, дослідницьких центрів) та 8 приватних колекцій, архівні документи, фотографії, ігрові та хронікальні кінострічки. 

Можливо відвідати віртуально.

OLE!

Коли: з 21 жовтня до 21 листопада

Де: Dymchuk Gallery, Київ

Dymchuk Gallery представляє проєкт OLE! художника Леся Подерв’янського. До нього увійшли 8 живописних робіт з циклу «Корида», написаних автором протягом останнього року. Композиційно сюжети полотен створені наче вірші японської поезії, де драматургія вибудовується на співвідношенні людини й природного оточення, яке умовно передано кольором, з ледь помітними деталями, що все вирішують: напруженим застиглим рухом, поглядом, шпагою. Фігура матадора демонструє стійкість перед глобальним стиранням ідентичності.

Лесь Подерв’янський — український художник, представник Нової хвилі, автор сатиричних п’єс, член Спілки художників України з 1980 року. 

«Метафізика. Острів»

Коли: з 22 жовтня до 27 листопада

Де: Галерея сучасного мистецтва NT-Art, Одеса

«Метафізика. Острів» — виставка про переосмислення «одеського міфу», організатори — платформа культури пам’яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво, forumZFD і галерея сучасного мистецтва NT-Art.

Учасники та учасниці: Валентин Алтанець, Валерій Басанець, Ігор Божко, Олег Волошинов, Юрій Єгоров, Віктор Маринюк, Євген Рахманін, Володимир Стрельніков, Валентин Хрущ, Людмила Ястреб.

«Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда»

Коли: з 16 жовтня до 10 січня

Де: Одеський художній музей, Одеса

Цей проєкт — своєрідний «тізер» до великої персональної виставки-ретроспективи Ройтбурда, що буде показана наступного року в чотирьох містах країни: Одесі, Києві, Львові та Дніпрі. Нинішня виставка триватиме до кінця року, можливе подовження. На виставці буде представлено 28 живописних робіт: відеоарт, інсталяції та близько 70 архівних фотографій з родинної та приватних колекцій. 

Олександр Ройтбурд — український художник, директор Одеського художнього музею та депутат Одеської обласної ради від «Європейської солідарності». 

Future Generation Art Prize 2021

Коли: з 25 вересня до грудня 2021  

Де: PinchukArtCentre, Київ

Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен у світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

Учасники та учасниці: Алекс Бачинський-Дженкінс, Вендімагейн Беліт, Мінья Бьябьяні, Ріндон Джонсон, Агата Інгарден, Бронвін Кац, Лап-Сі Лам, Міре Лі, Пол Меікі, Ліндсі Мендік, Херніке Науман, Педро Невес Маркес, Фріда Орупабо, Андрес Перейра Пас, Тереса Солар, Азіз Хазара, Хо Руї Ан, Тревор Янг, Ханна Куінлен та Роузі Гастінгс, Ярема Малащук та Роман Хімей, Калла Хенкел та Макс Пітегофф.

Події

«Потойбіччя духовності: практики себе в антропотехнічну епоху»

Коли: 16 листопада, 19:00 

Де: PinchukArtCentre, Київ та (ютуб артцентру)

У листопаді події публічної програми будуть зосереджені навколо теми духовності. Запрошена кураторка публічної програми, дослідниця сучасного мистецтва та учасниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre Леся Кульчинська, залучила українських та міжнародних експерток і експертів до обговорення історичного, політичного та культурного контексту поняття «духовності», а також до його сучасного переосмислення.

Учасник наступної дискусії — Олександр Івашина, культуролог, науковець, старший викладач кафедри культурології Національного університету «Києво-могилянська академія».

МОЖЛИВОСТІ

M17 Sculpture Prize 2022: Open Call

Дедлайн подання заявки: 1 грудня 

ЦСМ М17 і Adamovskiy Foundation оголошують OPEN CALL на здобуття другої премії M17 Sculpture Prize у галузі тривимірного мистецтва.

10 номінантів і номінанток отримають фінансування на реалізацію своїх ескізів та візьмуть участь у виставці в ЦСМ М17, яка відбудеться восени 2022 року. Головний переможець отримає премію у розмірі 250 000 гривень. Тема M17 Sculpture Prize 2022 — «Постгуманізм: Людина у змінюваному контексті». Більше про конкурс та умови участі — за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: