Вакансії

Куди піти з 20 до 26 грудня

Руслан Тремба, «Портрети дитинства», пресований папір, 39х15см, 2021, Руслан Тремба, «Вірники», папір, акрил, 2018
Руслан Тремба, «Портрети дитинства», пресований папір, 39х15см, 2021, Руслан Тремба, «Вірники», папір, акрил, 2018

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні.

ВИСТАВКИ

Ніна Мурашкіна та Хав’єр Ескала «Чоловік і жінка»

Коли: з 10 грудня до 25 січня

Де: галерея «Лавра», Київ

Виставка стала першим спільним проєктом української художниці Ніни Мурашкіної та іспанського скульптора Хав’єра Ескала. В експозиції «Чоловік і жінка» піднесене та земне, розум і пристрасть, канонічна стриманість й бурлеск переплітаються в цікаву історію вічних, як світ відносин між жінкою та чоловіком, яка розгортається на живописних полотнах й у витончених лініях сучасної дерев’яної та керамічної скульптури.

Руслан Тремби: «Тихий годинник…»

Коли: з 22 грудня до 5 лютого

Де: Shcherbenko Art Centre, Київ

Виставка об’єднала роботи різних періодів, ранні твори перегукуються з нещодавніми. Уява Руслана невпинно коливається між минулим і сьогоденням. Віднайдені колись образи та сюжети набувають нового вигляду, розкриваються через новий досвід. Минуле ніколи не залишається в минулому, не буває вичерпаним і безжиттєвим. Теперішнє — це діалог з різними пластами минулого, його переоцінка відповідно до актуальних викликів. Художник проходить цей шлях, працюючи зі своїми творами. Серії Bundes Eigentum, «Крапка», «Образ» та «Вірники» слугують шматочками пам’яті, які вбудовуються в актуальні враження, створюючи тло для серій «Наближення», «Двері відкриті», «Портрети дитинства». 

Андрій Достлєв і Лія Достлєва: «Мені досі соромно викидати їжу — бабуся розповідала мені про Голодомор» 

Коли: з 11 грудня до 9 січня 

Де: ОНХМ, Одеса

Цей проєкт виник як результат візуального дослідження з використанням постфотографічних практик, присвяченого сучасним побутовим проявам історичних травм ХХ сторіччя, а також репрезентативним можливостям фотографії як медіума у представленні травматичних подій.

Щоб якось це проілюструвати і розібратися в цьому відчутті, протягом двох місяців художники документували сліди всієї їжі, яку викидали. Потім з цієї документації зробили колажі з фрагментами знайдених світлин, на яких присутні елементи пейзажу.

Сергій Петлюк «ІНДЕКС»

Коли: з 16 грудня до 30 січня

Де: Voloshyn Gallery, Київ

Voloshyn Gallery представляє персональний проєкт Сергія Петлюка під назвою «Індекс». Кураторка виставки — Оксана Карповець. Експозиція складається з тотальної мультимедійної інсталяції, прем’єра якої відбудеться у Voloshyn Gallery.

Сергій Петлюк народився в 1981 році, живе та працює у Львові. Медіахудожник використовує різні мистецькі медіа, але переважно відео (moving image) у поєднанні зі скульптурними інсталяціями для створення імерсивних просторів, де ключовим елементом часто є сам глядач. 

Роман Мінін: «mining art»

Коли: з 8 грудня до 19 січня

Де: Туристичний інформаційний центр, Запоріжжя 

Роман Мінін народився в 1981 році у Димитрові, Донецька область. З 1998 до 2002 року навчався у Харківському художньому училищі. З 2002 до 2008 — у Харківській державній академії дизайну та мистецтв на відділенні монументального живопису. Живописець, графік, фотограф, автор відео, музики, об’єктів та інсталяцій. Учасник й організатор міжнародних артпроєктів, стрітарт фестивалів. У 2009 був нагороджений медаллю «Талант та покликання» Всесвітнього альянсу «Миротворець». 

Матвій Вайсберг «Обличчя»

Коли: з 14 до 30 грудня

Де: ЦСМ «Білий світ», Київ

У ЦСМ «Білий Світ» відкриється виставка Матвія Вайсберга, повністю присвячена його улюбленому жанру — портрету. Експозиція матиме особливість: масштабний поліптих «Стіна», який експонуватиметься в одному просторі дві виставки поспіль. Він залишиться на місці після попередньої виставки «Білоруський Майдан», де нагадував про особисто пережиті автором події Революції Гідності. «Стіна» — це 28 полотен, наповнених обличчями, а також боротьбою, надією, печаллю та скорботою.

Владислав Плісецький «Цвіль мала»

Коли: з 11 грудня до 8 січня 

Де: павільйон «Джерело», Київ

У проєкті «Цвіль мала» вже грибок на ногах, закривавлені «шкільні» паперові сніжинки, заримовані з історією дитячої травми та зростання під її впливом (опосередкованим соціальними інститутами дитячого будинку та опіки), разом становлять історію становлення-у-розпаді. Замість дорослішання як набування захисного зовнішнього панциру відбувається парадоксальне дорослішання-оголення з поступовим демонтажем каркаса, що утримує вкупі різнохарактерні й різноспрямовані елементи. Вростаючи у життя мов цвіль, Плісецький провокує розпад того, до чого торкається. Чи інакше — Плісецький з’являється там, де вже є приреченість на розпад.

Виставка після резиденції «Заземлення»

Коли: з 2 грудня до 15 січня 

Де: IZONE, Київ

Метою резиденції «Заземлення» було привернути увагу соціуму до екологічних проблем, спровокованих людською діяльністю, що має на меті економічне збагачення і так виснажує планету. А одними з основних принципів роботи в Соледарі для ІЗОЛЯЦІЇ була і досі є співпраця з локальними спільнотами, просування та обмін професійними знаннями й ресурсами інституції та надання підтримки в розвитку потенціалу меншим організаціям в регіоні. 

Петро Ряска «Корекція пам’яті»

Коли: з 8 грудня до 16 січня

Де: The Naked Room, Київ

«Корекція пам’яті» — друга виставка Петра Ряски в The Naked Room. І наступна серія оповіді про його стосунки з живописом та перформансом. 

Ряска є однаково успішним випускником Закарпатської академії мистецтв та Львівської школи перформансу, й однаково добре почувається в обох медіа. Але особливо цікавими є ті його практики, де живопис та перформанс постають двома гранями одного твору. 

Юрій Андрухович та Нікіта Кадан: «Ревізіоністський синдром» 

Коли: з 3 до 30 грудня

Де: Івано-Франківський краєзнавчий музей

Художньо-дослідницький проєкт порушує теми політичної обумовленості написання історії мистецтва, можливостей альтернативної історії, а також психічних і соціальних передумов існування узгодженої картини світу.

Віктор Сидоренко: «Всі кольори спектру — це біле світло»

Коли: з 3 грудня до 1 лютого

Частина І

Де: галерея «Лавра», Київ

Перша частина проєкту «Всі кольори спектру — це біле світло» — «Технології травм» поєднує різнобічні періоди й техніки і має на меті показати ранні роботи автора. Головна тема — неопрацьовані історичні травми соціальної архітектури ХХ століття. 

Наступні частини проєкту відбудуться з 10 грудня до 20 лютого у Національному музеї «Київська картинна галерея», а кінцева — у ЦСМ «М17» з 16 грудня до 20 лютого.

Віктор Сидоренко: «Безмежне життя Смерті»

Частина ІІ

Коли: з 10 грудня до 20 лютого

Де: Національний музей «Київська картинна галерея»

Виставка «Безмежне життя Смерті» представляє серію робіт на тему кріоніки — технології заморозки людей та тварин зі сподіванням на те, що в майбутньому їх вдасться оживити. Проєкт одночасно посилається як на християнський звичай збереження останків для повстання у своїх тілах на Страшному суді, так і на питання другого шансу з галузі біоетики.

«Нульовий рік. Ідея світла» 

Частина ІІІ

Коли: з 16 грудня до 20 лютого

Де: ЦСМ «М17»

Третя частина проєкту відбудеться у ЦСМ «М17» з 16 грудня до 20 лютого. Кінцева виставка «Нульовий рік. Ідея світла» складається виключно з нових робіт і скульптур. В їх основу лягли експерименти з оптикою на теми прикордонних відчуттів між реальним та зримим, фактичним і бажаним.

ДО{К}ВІРА {Trust Cut}

Коли: з 20 листопада 2021 до вересня 2022

Де: онлайн

Виставка ДО{К}ВІРА {Trust Cut} присвячена критичному погляду на документальне кіно як жанр.

Виставка складається з трьох частин: пролог, центральна «грибниця» {Underwater}, епілог. «Грибниця» виросла з більш ніж ста сирих відео- та аудіоматеріалів фільму режисерки Оксани Казьміної — Underwater {документальний фільм, робота над яким триває з 2016 року, і який планують завершити в 2023 році}. Також вона містить художні роботи учасниць фільму Underwater.

Учасниці виставки: AntiGonna, Наталка Дяченко, Оксана Казьміна, Ксенія Платанова, Марія Проніна.

Кураторки: Валентина Петрова та Юлія Сердюкова.

Ініціаторка проєкту та співавторка ідеї: Оксана Казьміна.

Дизайн і верстка сайту: Настя Теор.

Монтаж трейлера виставки: Валентина Петрова, Юлія Сердюкова, Михайло Челноков.

«Олег Дімов: REPEAT»

Коли: з 13 листопада до 15 січня

Де: Invogue#ART, Одеса

В галереї Invogue#ART відкрили виставку Олега Дімова, присвячену його циклам фотографій та цифрових колажів (2012-2021). У межах персонального проєкту куратори досліджують серії його робіт, їхній зв’язок, наступність форм, мотивів, змісту.

«Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива» 

Коли: з 25 листопада до 12 лютого

Де: Центр сучасної культури у Дніпрі та галерея «Артсвіт», Дніпро

У Центрі сучасної культури в Дніпрі та галереї «Артсвіт» відкриється міжнародна виставка «Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива». Вона, за словами організаторів, поєднує голоси поетів та митців другої половини ХХ століття, а також сучасних українських представників поетичних і перформативних практик. 

Виставка торкається тем цензурованості мови, її підпорядкування ідеологіям та політикам, крихкості та вразливості перед різними соціокультурними трансформаціями як у минулому, так і сьогодні.

Вікторія Войцеховська: «Іскри»

Коли: з 18 листопада до 28 грудня

Де: Львівський муніципальний мистецький центр

«Іскри» — міждисциплінарний мистецький проєкт Вікторії Войчєховської, який висвітлює війну на Донбасі. Цикл, створений у період із зими 2014 року до літа 2016 року, зосереджений на серії портретів та історіях простих молодих людей з різних середовищ, яким довелося покинути своє звичне життя, піти на фронт і стати солдатами.

«У вимірі часу. Визначні колекції ХІХ–поч. ХХ ст.»

Коли: з 16 листопада до 31 грудня

Де: «Картинна галерея», Київ

Виставка присвячена 99-річчю від дня заснування музею. «У вимірі часу. Визначні колекції ХІХ–поч. ХХ ст.» — це поєднання полотен із фондів музею, які раніше рідко були презентовані на виставках, та вже знайомих робіт митців з основної експозиції «Картинної галереї». 

На виставці представлені роботи В. Тропініна, І. Айвазовського, І. Шишкіна та З. Серебрякової. 

«Футомарення»

Коли: з 15 жовтня до 30 січня

Де: «Мистецький арсенал», Київ

«Мистецький арсенал» продовжує перевідкривати культурну спадщину України ХХ століття проєктом «Футомарення», присвяченому яскравому авангардному спалаху — футуризму. Виставка займає 4 тисячі квадратних метрів простору. На ній представлені майже півтисячі експонатів. Це і знакові, й маловідомі твори з 19 державних інституцій культури (музеїв, архівів, бібліотек, дослідницьких центрів) та 8 приватних колекцій, архівні документи, фотографії, ігрові та хронікальні кінострічки. 

Можливо відвідати віртуально.

«Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда»

Коли: з 16 жовтня до 10 січня

Де: Одеський художній музей, Одеса

Цей проєкт — своєрідний «тізер» до великої персональної виставки-ретроспективи Ройтбурда, що буде показана наступного року в чотирьох містах країни: Одесі, Києві, Львові та Дніпрі. Нинішня виставка триватиме до кінця року, можливе подовження. На виставці буде представлено 28 живописних робіт: відеоарт, інсталяції та близько 70 архівних фотографій з родинної та приватних колекцій. 

Олександр Ройтбурд — український художник, директор Одеського художнього музею та депутат Одеської обласної ради від «Європейської солідарності». 

Future Generation Art Prize 2021

Коли: з 25 вересня до 27 лютого   

Де: PinchukArtCentre, Київ

Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен у світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

Учасники та учасниці: Алекс Бачинський-Дженкінс, Вендімагейн Беліт, Мінья Бьябьяні, Ріндон Джонсон, Агата Інгарден, Бронвін Кац, Лап-Сі Лам, Міре Лі, Пол Меікі, Ліндсі Мендік, Херніке Науман, Педро Невес Маркес, Фріда Орупабо, Андрес Перейра Пас, Тереса Солар, Азіз Хазара, Хо Руї Ан, Тревор Янг, Ханна Куінлен та Роузі Гастінгс, Ярема Малащук та Роман Хімей, Калла Хенкел та Макс Пітегофф.

МОЖЛИВОСТІ

OPEN CALL для українських та польських художників(ць) на участь в проєкті Once upon a queer

Коли: з 11 грудня до 9 січня 

Платформа «ІЗОЛЯЦІЯ» та галерея Лабіринт (Люблін, Польща) оголосили опен-кол для українських та польських художників(ць) на участь в проєкті Once upon a queer. 

Міждисциплінарний проєкт об‘єднує сучасне візуальне мистецтво, перформанс, журналістику та квір дослідження. Головною метою проєкту є підвищення рівня обізнаності української аудиторії щодо квір-історії у Східній Європі, і особливо в Україні. Епізодичні виставки, короткострокові освітні програми, рідкі опубліковані дослідження в ситуації відсутності сталого архіву гальмують становлення толерантності в нашому суспільстві.

Кожен з учасників буде мати можливість отримати консультації у кураторів проєкту та спеціаліста в сфері гендерних штудій та квір історії, бюджет для втілення своєї ідеї та авторський гонорар у 1000 євро до податків в гривневому еквіваленті. 

Анкету для подання заявки надсилати на пошту: [email protected]

Пітчинг для документалістів Ukrainian Doc Preview

Коли: з 7 грудня до 13 лютого

Ukrainian Doc Preview — це можливість презентувати потенційним партнерам свої майбутні повнометражні документальні фільми, які потребують підтримки з промоцією, дистрибуцією або шукають додаткового фінансування. Ukrainian Doc Preview збирає ключових представників міжнародної індустрії документального кіно.

Презентація учасниками своїх стрічок, які перебувають на стадії виробництва або поствиробництва, відбудеться у березні, під час 19 Docudays UA. У результаті експерти\-ки Ukrainian Doc Preview оберуть переможців, які традиційно отримають низку нагород.

Анкета для подання заявки.

ПОДІЇ

Цена Печали

Коли: 26 грудня, 19:00

Де: простір Mezzanine, Київ

П’ятий сейл-аукціон «Ціна Друк» буде проведено для продажу літографій та офортів, унікальних друкованих відбитків Литографської майстерні «30» та офортної майстерні EtchingRoom1 за найнижчими цінами.
Організатори хочуть, щоб кожен зміг дозволити собі купити графічну роботу за бюджетною ціною та взяти участь в аукціоні, тому стартові ціни починаються від 10 гривень.

«Античні міфи в європейському мистецтві — вічна тема чи данина моді?»

Коли: 21 грудня о 19:00 

Де: галерея «Артсвіт», Дніпро

Реєстрація за посиланням

З 21 грудня в галереї «Артсвіт» стартує новий цикл лекцій про сучасне мистецтво.

Авторкою програми стала Олена Годенко-Наконечна, кандидатка мистецтвознавства, культурологиня, професорка кафедри філософії та педагогіки НТУ «Дніпровська політехніка», лауреатка міської премії ім. М. Паніна в номінації «Мистецтвознавство та педагогічна діяльність», авторка та учасниця низки мистецьких проєктів. 

Лекції супроводжуватимуться демонстрацією творів мистецтва класики та сучасності, розраховані на широке коло відвідувачів.

«Дослідження білого»

Коли: 21 грудня

Де: The Naked Room, Київ

Платформа Kyiv Contemporary Music Days у партнерстві з галереєю сучасного мистецтва The Naked Room запускає серію концертів сучасної академічної музики ХХ та ХХІ століття. 

У приміщенні галереї 14, 16 та 21 грудня звучатимуть твори сучасних композиторів з України, США, Японії, Італії, Фінляндії та інших країн у виконанні провідних українських музикантів: скрипалів Ігоря Завгороднього, Андрія Павлова, Ореста Смовжа та контрабасиста Назарія Стеця.

«Дослідження білого» — цикл з трьох концертів, метою яких є віднайдення нових меж чи можливостей струнних інструментів, їх взаємодії між собою, а також зі слухачем, його сприйняттям та з простором, у якому відбуватиметься звучання.

(AFTER)TASTE FILM FESTIVAL

Коли: з 1 до 24 грудня

Де: онлайн

Український журнал DTF Magazine і бренд ARARAT представляють другий спільний онлайн-кінофестиваль (AFTER)TASTE FILM FESTIVAL. До 24 грудня на сайті видання безкоштовно показуватимуть п’ять міжнародних документальних фільмів про сучасну культуру.

До програми ввійшли 5 документальних хітів, об’єднаних історією з меседжем creating art — все про те, що відбувається на бекстейджі в сучасному мистецтві, снікер-культурі, фотографії, хореографії та навіть в онлайні навколо мемів.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: