Вакансії

Куди піти з 21 по 27 листопада

Виставка Антона Логова «УЛАМКИ СОНЦЯ» в YA Gallery, Київ @yagallery
Виставка Антона Логова «УЛАМКИ СОНЦЯ» в YA Gallery, Київ  @yagallery

Виставка Олександра Яновича і Юрія Вакуленка «Інверсія 5665»

Коли: з 5 по 20 листопада 

Де: ЦСМ «Білий Світ», Київ 

Проєкт «Інверсія 5665» – це результат взаємодії двох непересічних

художників, кожен з яких відзначається яскравою індивідуальністю та стабільною динамікою творчого пошуку. Саме тому не варто сприймати заявлену інверсивність як красивий термін, відсторонену від реалій стилістичну фігуру. Наш час постійно диктує імператив зіткнення не просто з протилежними, а часто взаємонеприйнятними станами, діями, почуттями, поєднання речей на перший погляд абсолютно несумісних: воєнного досвіду та «мирного» тилового життя, бравурних заяв про власну «велич» на фоні корумпованості та ницості «другої армії світу», комплексу меншовартості, який роками нав’язувався українцям, та реальної сили національного духу, яка вразила не лише Європу, а й більшу частину Ойкумени.

Виставка Artists Know Better

Коли: з 8 жовтня по 21 листопада

Дe: 150 Manufacturing Street, Suite 214, Dallas

Voloshyn Gallery у співпраці з Dallas Art Fair Projects представляють виставку про важливість художнього висловлювання під час війни та осмислення історії на короткій дистанції. Працюючи на перетині дисциплін, поєднуючи інтуїцію з дослідженням, художники мають ширшу перспективу та можуть передбачати події. Багато робіт, представлених на виставці, було створено після 2014 року, проте перед повномасштабним вторгненням росії в Україну — моментом, коли війна в Україні сколихнула весь світ. Художники-учасники: Леся Хоменко, Нікіта Кадан, Даніїл Галкін, Євген Самборський, Влада Ралко, Данило Ревковський та Андрій Рачинський, Олексій Сай, Марія Сулименко, Микола Рідний, Ніколай Карабінович та Артем Волокітін.

Виставка Ганни Богачук «Червоне»

Коли: з 20 жовтня по 20 листопад 

Де: Avangarden gallery&wine bar, Київ 

Це серія живописних робіт, яку авторка розпочала ще у грудні 2021 року, перед війною. Зараз українці переосмислюють своє минуле і майбутнє, свою історію та культуру. Художниця Ганна Богачук досліджує споконвічне значення червоного в українських етнічних візуальних кодах. Червоний – ключовий колір українського народного мистецтва і традиційної вишивки. Це колір енергії, вогню, життя. Це кров, що тече по жилах, та робить нас одночасно сильними і вразливими. Це колір любові та жаги до свободи.

Одне з одним. Просторові діалоги. Інга Леві й Тамара Турлюн

Коли: з 3 по 24 листопада

Дe: «Мистецький арсенал», Київ

Перший проєкт нового виставкового циклу «Одне з одним. Просторові діалоги» оприявнює спільність художніх практик двох подруг-художниць — Інги Леві та Тамари Турлюн, зокрема, через досвід мозаїкування; розповідає про те, як продовжувати створювати мистецькі роботи попри все, як набути знову те, що здається втраченим, і як ствердити життя над неспокоєм, сум’яттям і смертю.

Виставка Антона Логова «УЛАМКИ СОНЦЯ»

Де: YA Gallery, Київ 

Коли: до 26 листопада

Ця виставка — про наслідки цивілізаційних катастроф для світу. Про зміни мислення, про Землю і Сонце. «Уламки Сонця» — метафора зламу епох. Це коли шукаєш світло в повній темряві, не втрачаєш надії рухатись далі попри всі перешкоди.

У цьому проєкті поєднується графіка та живопис. Графіка майже нівелює матеріальність. А у живописі працює колір і пластична фактура емалі. Колір — це лакмус нашої контрастної реальності. Диск Сонця — сакральна форма, яка в площині полотен постає жовтою, червоною, білою, блакитною і чорною. М’яку магму кольору пронизують графічні аерозольні точки. Абстракція — завжди невизначена, всеохопна, неоднозначна. Ми бачимо фарбу і поверхню, вона метафорична й узагальнююча. Вона дає простір для особистих ідей глядача, який може відштовхнутися від зображення, і блукати подумки та емоціями в особистому просторі.

Нова львівська скульптура

Коли: з 28 вересня по  27 листопада

Дe: Ya Gallery, Львів

Такі проєкти дають можливість скульпторам подивитись на себе збоку та в компанії, побути поруч з колегами, а авдиторії – ознайомитись з явищем, яке, можливо, стане яскравим і самодостатнім у нашому сучасному мистецтві. На виставці предсвтлені роботи випускників Львівської академії мистецтв: Василь Гриневич, Денис Шиманський,  Володимир Семків, Олексій Абрамов.

Виставка українських митців «CONTRAPUNCT»

Коли: з 10 до 27 листопада

Дe: Kunstlerhaus, Відень 

Виставка українських художників присвячена непереборній волі до життя, навіть за трагічних обставин. Назва виставки символізує контрастні сенси: війна і мир, життя і смерть, а також біофілія як пристрасна любов до життя і всього живого за визначенням Еріха Фромма.

Серед представлених митців Галина Андрусенко, Гера Артемова, Юлія Бєляєва, Микола Білоус, Оля Федорова, Марія Куліковська, Катерина Лісовенко, Ярема Малащук та Роман Хімей, Дарина Микитюк, Данило Немировський, Євген Петров, Катерина Резніченко, Сана Шахмурадова, Ольга Штейн.

Виставка-документ «ВІКНА» 

Коли: з 17 по 27 листопада

Де: Національний центр Український Дім, Київ 

10 жовтня, день масованого ракетного обстрілу Києва, став днем, коли війна фізично «торкнулася» Українського Дому, залишивши свій відбиток — розбиті вибуховою хвилею вікна. Сліди руйнувань постали в очах застиглими у склі абрисами живих фігур — птаха, листка, метелика, янгола. 

На виставці будуть представлені фотографії та відео, зроблені відеографкою Галиною Ключковською, графічні роботи художника Олексія Золотарьова, які є мистецькою реакцією автора на побачені фотографії розбитих вікон Українського Дому, артефакти руйнувань.

Виставка стане відкритим майданчиком для широкого діалогу. У межах публічної програми «Чи склити вікна?», що присвячена «гену виживання» нашої культури та нашого суспільства, відбудеться цикл подій. 

Виставка Нікіти Кадана Victory over the Sun

Коли: до 30 листопада

Де: François Ghebaly, Нью-Йорк

Victory over the Sun — перша персональна виставка Нікіти Кадана у США. Художник працює з темами пам’яті та історії мистецтва, розкриваючи епізоди, які до сьогодні були спотворені, забуті або навмисно стерті з офіційного наративу. Нова виставка продовжує цю концептуальну лінію митця.

У межах експозиції американська публіка може ближче познайомитися з кількома серіями робіт українського художника. Серед них — «Стрибок тигра». Це  реконструкція списів, зроблених повсталими робітниками машинобудівного заводу у Горлівці на Донбасі під час збройного повстання 1905 року. Списи було зроблено у цехах із робітничих інструментів для опору козакам та поліції. Свою назву ця робота отримала від концепції Вальтера Бенджаміна — ідеї про те, що будь-яка справжня революція є не лише стрибком у майбутнє, а й «стрибком тигра в минуле».

Виставка «Народження музею. До 100-річчя Національного музею «Київська картинна галерея»»

Коли: з 16 по 30 листопада

Де: Нацiональний музей «Київська картинна галерея»

З нагоди 100-річчя від моменту заснування національного музею «Київська картинна галерея», раді представити вашій увазі дослідницько-виставковий проєкт «Народження музею». Інституція зібрала та обробила архівні джерела, свідчення сучасників та знакові фото, щоб розповісти історію музею з усіма її маловідомими деталями та відтінками, розкрити ролі перших співробітників та пролити світло на його історичну долю.

Виставка Сергія Якуніна «Шелест»

Коли: з 20 жовтня по 1 грудня

Де: Львівський муніципальний мистецький центр

Виставка «Шелест» створюється у галерейних просторах центру. Сергій Якунін досліджує виставкові зали та все що навколо — зали артцентру, будинки та історію цього місця. Саме від простору автор відштовхується, щоб створити виставку.

Сергій Якунін – український художник, працює у жанрах інсталяції, скульптури, фотографії, відео та лендарту.

Проєкт «ЖІНОЧНІСТЬ. Микола Глущенко та Володимир Колесников»

Коли: з 4 листопада по 3 грудня

Дe: Галерея НЮ АРТ, Київ

Це частина нового масштабного проєкту галереї, присвяченого переосмисленню творчості видатного українського художника Миколи Глущенка сучасними митцями. В експозиції буде представлена відома серія літографій М. Глущенка «12 ню», надрукована 1928 року в Парижі. У свій час цей альбом графіки справив сильне враження на французький бомонд. Про стиль мистця писали як про такий, в якому свобода лінії межує з анархією, художник проектував своє почуття на папір, створював сплески плям та ліній. Він примножив технічні засоби, використовував прийоми з естампу, подряпини, мазки, насічки.

Проєкт etchingroom1: Temporary Studio 

Коли: з 8 вересня по 5 грудня

Дe: Щербенко Арт Центр, Київ

Etchingroom1 студія графіки, були засновані у 2016 році художницями Крістіною Ярош та Анною Ходьковою, та з моменту заснування були вимушені змінити майстерню понад 5 разів, кожного разу перевозячи друкарський станок вагою майже півтонни. От і під час повномасштабної війни художниці, в черговий раз залишились без свого простору для праці. Тож Щербенко Арт Центр надає свій простір для тимчасового розміщення майстерні та запрошує відвідувачів відкрити завісу загадковості «Майстерні художника» й на власні очі побачити процес створення мистецтва зсередини.

Виставка ілюстрацій художника Андрія Чебикіна до видання творів Овідія «Любощі»

Коли: з 11 листопада по 11 грудня

Дe: Нацiональний музей «Київська картинна галерея»

Ці твори об’єднані спільним поняттям: Amores – любощі. З появою друкованої книжки, твори Овідія, стали одними з найчастіше ілюстрованих (після Біблії) в Європі. Кожен видатний майстер пера і різця вважав за потрібне проілюструвати Овідія. Це був тест на вершинну майстерність. Кожне покоління формувало своє бачення і образне сприйняття Овідія. От і сьогодні – неймовірна віртуозність, дивовижний тонкий гумор, всеохопна чуттєвість і глибока людяність Овідія наблизились до нас завдяки вдумливому перекладу Андрія Содомори та майстерності Андрія Чебикіна, а ми, українці, долучаємось до цього цивілізаційного процесу.

Виставковий проєкт «AlterEgo»

Коли: з 21 жовтня по 12 грудня

Де: Imagine Point, Київ 

Олексій Малих жив і працював у польських Карпатах, у селі Яворник, давньому місці зустрічі та співпраці польських та українських художників, написав там понад 60 нових робіт, називаючи їх “днями” – “День #1”, “День #17”, “День #35»… Це дні війни… “Дні” Олексія надихають пильно вдивлятися, читати дивні знаки, вимовляти слова незбагненних письмен, бо їх почали заселяти непрОсті, мавки, чугайстри та всі інші…

Гнат Чугай, попри плідну багаторічну мистецьку практику, не має професійної освіти, і презентує свої роботи вперше. Гнат творив свої дерев’яні обереги вдома, у Буковці, промовляючи над кожним замовляння, закликаючи сили світла і добра перемогти темряву. У жовтні художники зустрілися та об’єднали сили українських та польських Карпат. Відтак нові твори доповнили заплановану ще до початку війни виставку. І надали їй зовсім іншого сенсу. Бо мистецтво – це справді потужна зброя.

Виставка «Галерея у вікні»

Коли: з 19 травня до 31 грудня 

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Чеський центр у Софії, який із перших днів повномасштабної війни висловлює свою підтримку Україні, представив виставку «Галерея у вікні» спільно з Shcherbenko Art Centre. У межах проєкту презентують роботи сучасних українських художників, зокрема Влади Ралко, Олега Дімова, Олени Науменко, Марії Прошковської, Марини Талютто й інших авторів. Кожні два тижні роботи будуть змінюватися. Каталізатором ідеї створення проєкту став акт вандалізму: 12 травня невідомі зірвали плакат зі словами підтримки українському народові, який висів на вікні центру. 

Виставка Влади Ралко «Львівський щоденник»

Коли: 29 червня до 31 грудня

Де: Чеський центр у Софії, Болгарія

Shcherbenko Art Centre на запрошення Чеського центру у Софії презентує нову виставку у Window Gallery. Другий проєкт увібрав твори художниці Влади Ралко із нової серії «Львівський щоденник». Від початку повномасштабної війни художниця почала працювати над новою серією, яка стала реакцією на щоденні жахи воєнних дій, зафіксованих на папері.

Виставка «Робоча кімната»

Коли: з 27 жовтня по 14 січня

Де: галерея Артсвіт, Дніпро 

Художни_ці, роботи яких представлені на виставці, об’єднались у імпровізовану резиденцію “Робоча кімната” в Івано-Франківській інституції Асортиментна кімната. Через кілька тижнів лабораторної роботи проєкт розширився до інших міст західної України та включав 17 художників та художниць. Всі художни_ці резиденції після 24 лютого виїхали в західні міста з центральних та східних регіонів України, відірвані від своєї практики, архівів та контекстів. Лишаючись в Україні, в спільному робочому просторі, художни_ці працювали разом три місяці, протиставляючи власному людському жахові випрацьовування нових методів осмислення сучасності.

Проєкт Give Me Tomorrow

Коли: з 14 жовтня по 14 січня

Дe: Мистецька Галерея Джона та Меггі Мітчеллів в Едмонтоні, Канада

Це вже друга виставка Щербенко Арт Центру із такою назвою — друга виставка, де зібрані роботи, які реагують на злочини росії в Україні. Перша відбулася у 2014 році, після вторгнення росії на сході України та анексії Криму. Сьогодні, під час розгортання повномасштабної війни рф проти України, цей проєкт відновлений, адже сучасне українське мистецтво на часі, воно грає свою важливу роль у ці темні часи. До проєкту увійшли роботи сучасних українських художниць і художників: Пьотр Армяновський, Лія Достлєва та Андрій Достлєв, Зоя Лактіонова, Ярема Малащук та Роман Хімей, Марія Прошковська, Марія Стоянова. Кураторка: Марина Щербенко.

Виставка «За що варто боротися»

Коли: з 14 листопада по 14 січня

Дe: колишня будівля Automobile Sales Rooms, Кельн

Виставка «За що варто боротися» об’єднує роботи, відібрані з міжнародної добірки M HKA/колекції фламандської громади, через їхню емансипативну та надихаючу природу. Вони показані в діалозі з роботами українських художників, переважно створеними під час війни. Результатом є простір, який запрошує нас відчувати, думати та рефлексувати поза межами нагальних проблем війни.

Виставка «Мені наснились звірі»

Коли: з 25 листопада по 5 лютого 

Де: галерея Лабіринт, Люблін 

Ця виставка постала з роздумів про чарівний ліс, який раніше був для нас місцем прогулянок, умиротворення та спокою, а тепер повний загроз: замінована земля, місця вбивств, зґвалтувань та безпрецедентних колективних трагедій. Наш ліс став дрімучим, темним, повним страху. Але навіть у непроглядній темряві його мешканці — надзвичайні створіння — допомагають освітити шлях і побороти морок. Ці магічні істоти приходять у снах, живуть з нами вдома, тримають нас за руки, захищають на фронті, ховають загиблих. Силою цих створінь є гідність, вона розсіює страх, допомагає побороти травму; дозволяє пройти шлях через труднощі так мовби через казкову ініціацію. Звертаючись доконцепції казкового, ми не знецінює реальний біль та трагедію. Попри реальний жах війни, саме фантазійність та утопічність дозволяють мріяти про майбутнє, триматись за нього і апелювати до нього так, наче воно не абстрактне, а міцне мов бетонний фундамент.

Учасники та учасниці:

Катерина Бучацька

Дарина Гладун та Лесик Панасюк

Євген Голубєнцев

Дмитро “Орест” Козацький та Юлія Гонтарук

Анна Звягінцева

Інга Леві

Яна Кононова

Анастасія Пустоварова

Поль, Тоха та Цвях

Учасники та учасниці програми “Артсвіт дітям”

Оля Федорова

Богдан Шумилович та кіт Коржик

Виставка Нікіти Кадана «І вогонь, і попіл»

Коли: до 12 березня

Де: Музей мистецтв у Лодзі

Представлені роботи розповідають про історію українського мистецтва та вплив на нього сучасної війни. Художник зобразив багатонаціональне різноманіття авангарду в Україні 1920-х років. Виставка включає як вже знайомі роботи Кадана — зокрема, «Ревізіоністський синдром», створений в Івано-Франківську минулого року, — так і нові. В історичній залі Kabinett der Abstrakten можна побачити макет памятника голові Земної Кулі. Це образ із поезії Вєліміра Хлєбнікова, який жив у радянському Харкові. Ескіз створив український авангардист Василь Єрмілов. Поряд знаходиться VR-інсталяція із цим пам’ятником, поміщена у знищений російською ракетою дворик Будинку праці в Харкові.

Виставка Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege 

Де: онлайн за посиланням 

Артплатформа «ІЗОЛЯЦІЯ» спільно з американською організацією Art At A Time Like This відкрили онлайн-виставку Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege, на якій представлені роботи українських митців на тему повномасштабної війни з росією. Cеред авторів: Сергій Захаров, Олекса Манн, Дана Кавеліна, Антон Карюк, Катерина Лісовенко й Алевтина Кахідзе. Ініціативу можна підтримати донатом, а кошти будуть перераховані на гуманітарну допомогу українцям, які потребують фінансової підтримки. 

Онлайн-виставка The painting from the photo that was taken at a great distance and then cropped

В онлайн-просторі Shukhliada буде представлений виставковий проєкт Лесі Хоменко «Живопис з фотографії, яка була зроблена з великої відстані і потім обрізана»*.  Однією з тем проєкту є співвідношення живопису та його цифрової копії, що через диджиталізацію культурного життя замінила оригінал (картину) у безлічі онлайн-виставок, фестивалях, художніх ярмарках. 
У Shukhliada картина Хоменко буде експонована у масштабі 1:1, що дає змогу глядачеві відчути реальний розмір роботи. Проте позбавляє его можливості побачити її повністю через персональний гаджет — телефон або екран комп’ютера, бо вихоплює лише невеликий фрагмент. Перетворюючи, таким чином, фігуративне зображення на абстрактне поле кольорових форм. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: