Вакансії

Куди піти з 26 жовтня по 1 листопада

Щотижнева рубрика «Мистецька афіша» — підбірка актуальних подій в Україні та світі.

ПОДІЇ

Київський тиждень критики

Місце: кінотеатр «Жовтень»

Коли: до 28 жовтня

«Київський тиждень критики» — міжнародний кінофестиваль, що знайомить українських глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. До програми фестивалю входять фільми з лайн-апів головних світових кінофестивалів цього року, а також стрічки, що мали значний вплив на історію кінематографа або присвячені визначним діячам кіномистецтва.

Розмова «Як це — продюсувати документальне кіно?»

Місце: онлайн-платформа DOCUSPACE

Коли: 28 жовтня, 19:00 

Дар’я Бассель та Аліна Горлова діляться власними продюсерським досвідом та знаннями, здобутими на міжнародному воркшопі для продюсерок та продюсерів документального кіно EURODOC. 

Розмова Ексклюзивна розмова номінантів «оскарівських перегонів»

Місце: онлайн-платформа DOCUSPACE

Коли: 29 жовтня, 17:00З початком оскарівських перегонів саме час дізнатися, що робити, аби ваше кіно потрапило в короткий список найпрестижнішої світової кінопремії. Режисер монтажу та продюсер фільму «Медова земля» Атанас Георгієв поділиться власним досвідом створення та просування фільму в розмові з режисером Романом Бондарчуком, «Українські шерифи» якого було висунуто на «Оскар» у 2016 році. Розмова проходитиме англійською мовою. 

Saturday Art Fair

Місце: Kooperetiv

Коли: 31 жовтня

Вхід: 100 грн

Креативний простір Kooperativ під кураторством команди 39.9gallery перетвориться на осередок сучасного українського мистецтва. Артініціативи, незалежні художники та галереї представлять свої роботи на Saturday Art Fair — ярмарку сучасного доступного мистецтва.

ВИСТАВКИ

Ростислав Лужецький «Найдовший рік»

Місце: PM Gallery, Львів

Коли: до 29 жовтня 

На виставці представлені 13 робіт, серед них — роботи про майданівські протистояння, алюзії на Шевченків 13-місячний щоденник «Журнал» й марійні образи. Як говорить сам художник, ці образи складають своєрідний літопис «Найдовшого року» Ростислава Лужецького.

Павільйон Тбіліського Архітектурного Бієнале у Києві

Місце: ВДНГ

Коли: до 1 лисопада

Другий Тбіліський архітектурний бієнале під назвою «Що у нас спільного» досліджує поняття спільного в індивідуалізованих і фрагментованих суспільствах постсоціалістичних країн. Після розпаду Радянського Союзу нашим державам довелося пройти болючий процес трансформації від планової до ринкової економіки — ці економічні зміни відобразилися на культурних нормах міст і на їхніх структурах.

«Готель, пансіонат, санаторій та їхні кімнати біженців»

Місце: NAMU

Коли: до 30 жовтня

У межах павільйону другої Тбіліської архітектурної бієнале урбаністична лабораторія MetaLab втілить проєкт «Готель, пансіонат, санаторій та їхні кімнати біженців» Дани Косміної та Миколи Рідного. Однією з двох частин їхнього спільного проєкту стала інсталяція просто неба на задньому подвір’ї Національного художнього музею України. Інсталяція відтворить кімнату біженців, які були змушені поселитися в просторі для тимчасового перебування. Другу частину роботи можна побачити на поп-ап виставці на території інституту «Київпроєкт» в покинутому бюветі «Джерело».

Kyiv Art Week 2020 online

Коли: до 31 жовтня

На онлайн-мапі від Kyiv Art Week 2020 ви знайдете найбільші українські галереї сучасного мистецтва та їхні колекції.

«Митець і мета»

Місце: Центр сучасного мистецтва М17

Коли: до 31 жовтня

Глядачі матимуть змогу побачити одну з останніх стріт-арт робіт Гамлета в online-галереї Kyiv Art Fair. До того ж  всі зацікавлені отримають карту локацій іншого вуличного мистецтва Гамлета, яке він створив протягом 2019-2020-х років. До експозиції також увійдуть графічні роботи серії «Шмат землі» та реді-мейд об’єкт під кодовою назвою «Все вище і вище».

«Скоро буду» / etchingroom1

Місце: Shcherbenko Art Centre

Коли: до 31 жовтня

«Скоро буду» — виставковий проєкт дуету Крістіни Ярош та Анни Ходькової etchingRoom1. У проєкті представлені графічні роботи, виконані в техніці модульного офорта, та інсталяція з використанням мозаїки.

Роман Жук. Я все ж тебе кохаю…

Місце: Львівська галерея мистецтв, палац Лозинського, вул.Стефаника, 3

Коли: до 31 жовтня

Роман Жук — український художник-трансавангардист, з 1991-го року мешкає в Амстердамі. З середини 1970-х він створював серію естампної графіки на теми постіндустріального відчуження. Новий проєкт охоплює твори різних періодів: починаючи від середини 1980-х, в яких художник «промовляє до екзистенції», 1990-х — коли іронізує над стереотипами суспільства, й після 2000-х — коли епатує великоформатним «к’ютизмом» заради «нерву сучасності».

Індустріальна казка. Василь Дмитрик

Місце: Dymchuk Gallery

Коли: до 1 листопада

Художня майстерня Василя знаходиться на території колишнього судноремонтного заводу в Одесі. Для проєкту «Індустріальна казка» художник використав знайдені на території заводу дерев’яні моделі й форми для лиття. Різною мірою скульптор трансформував їх, посилаючись на особистий досвід і культурну пам’ять цього місця.

Промислові рукотворні об’єкти володіють особливою ліричною та меморіальною сутністю. У той час, як їхня технологічна новизна й товарна вартість з роками  знецінюються, історії, які вони розповідають, стають лише цікавішими. Трансформуючи знайдені предмети, Василь Дмитрик оприявнює ці історії, балансуючи між сакральністю і новою функціональною характеристикою.

«60 років незалежності»

Місце: Музей модернізму Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького (вул. Коперника, 15) 

Коли: до 8 листопада

У Музеї модернізму Львівської національної галереї пройде персональна виставка художника Олега Тістола «60 років незалежності».

Тістол — співзасновник програм «Межа зусиль національного постеклектизму» з Костянтином Рєуновим та «Нацпром» з Миколою Маценком. У його творчій практиці синтезовані кліше радянської культури, еклектичні образи національних та радянських символів, міфи або ж утопії. Варіативність роботи митця з одним символом протягом однієї серії підкреслює його винахідливість як живописця й не може не вражати. 

«На акватории завода купаться было запрещено»

Місце: Invogue#ART, Одеса

Коли: до 8 листопада

На виставці будуть представлені артефакти і свідоцтва з минулого життя заводу, документація моменту трансформації СРЗ-2 в культурний кластер, роботи учасників цього процесу — проєкти художників різних поколінь, які працюють на заводі. Серед них — Сергій Ануфрієв, Андрій Бабчинський, Вася Дмитрик, Максим Зацаренний, Денис Рубан, Павло Клименко, Наташа Кушнір, Всеволод Люльченко, Commercialpublicart, Ксенія Щербакова, Андрій Цвєтков, Дар’я Чечушкова, Ніка Яровенко, Софія Ячмінь, Ereh Saw, Настя Промахова та інші. На відкритті проєкту виступатимуть музиканти-резиденти СРЗ-2 Batrak, Artur Snitkus, Superelite, Konakov.

ОЛЕКСАНДР ДЕЙНЕКА. ЛЮДИНА ІНШОЇ ЕПОХИ

Місце: МЦ Шоколадний будинок

Коли: до 8 листопада

Силу, пристрасть, тріумф життя та потужний заряд енергії — усе це випромінюють роботи Олександра Дейнеки. Його атлетичні, підтягнуті, як на підбір, міцні хлопці та дівчата змушують згадати античних героїв і поширений у ті часи культ тіла. Ідеалізовані, типізовані образи щасливих, бадьорих спортсменів, студентів та робітників навдивовижу відзеркалюють давньогрецьку ідею калокагатії — гідного громадянина полісу, в якому гармонійно поєднуються фізична досконалість та благородство душі. Ті риси, які характеризували й особистість самого художника.

Катя Бучацька, ДУЖЕ ПЕРСОНАЛЬНА ВИСТАВКА

Місце: The Naked Room

Коли: до 11 листопада

Для виставки Катя Бучацька приготувала комплексну інсталяцію з робіт, створених за останні 10 років. Серед них полотна, акварелі, фото та роботи, виконані в техніці левкасу, — твори, які, з тих чи інших причин, художниця досі не демонструвала.

Виставка Нікіти Кадана під назвою «Найсолодша пісня скорботи»

Місце: Voloshyn Gallery

Коли: до 15 листопада

У виставці художник Нікіта Кадан поєднує низку робіт на тему перетворення протестного духу на дух меланхолії. Оптика цих робіт покликана знайти в ідеї «депресивного спротиву» зерно парадоксального оптимізму для темних часів.

Вачаган Наразян ПРИХОВАНИЙ ПЕЙЗАЖ

Місце: галерея сучасного мистецтва «Триптих АРТ»

Коли: до 20 листопада

Вачаган Наразян народився у 1957 році в Кисловодську. Закінчив Харківський художньо-промисловий інститут, ставленом Спілки художників України. З 1984-го року бере участь у виставках. У 1981–1993 рр. викладав в ХХПІ, нині Харківська державна академія дизайну і мистецтв. Живе і працює в Харкові. На виставці представлені живописні роботи художника, написані в різні роки.

Biomega Multiverso

Місце: Radius

Коли: до 22 листопада

Вхід: Реєстрація обов’язкова, потрібно надіслати повідомлення на сторінку Radius

У резиденції Радіус відбудеться відкриття міжнародного проєкту BIOMEGA Multiverso італійського митця Косімо Венеціано під кураторством Лізи Парола. Більше інформації про проєкт тут.

«Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!»

Місце: Мистецький арсенал

Коли: до 24 січня 2021 року

«Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!» — виставковий проєкт Мистецького арсеналу, що продовжує лінію репрезентації визначних імен у новітній історії українського мистецтва, до якої належать персональні виставки «Олег Голосій. Живопис нон-стоп», «Кирил Проценко. Палкий» та «Олександр Гнилицький. Реальність ілюзії». Також доступний віртуальний тур виставкою. 

МОЖЛИВОСТІ

INDIE LAB. Лабораторія з кіновиробництва для молодих митців

INDIE LAB оголошує набір учасників на конкурсній основі. До участі запрошують молодих кінематографістів та кіноаматорів, студентів кіновузів та представників громадського сектору України, які працюють над зйомками документального відеоматеріалу та мріють про організацію цього відеоматеріалу в завершений фільм. 

Кінцевий термін подачі заявок: 31 жовтня

Програма від The Terraforming від інституту «Стрелка»

Програма досліджень дизайну The Terraforming — це трирічна ініціатива інституту «Стрелка» в Москві під керівництвом Бенджаміна Браттона. Кожен цикл програми триває 5 місяців і запрошує групу з 30 міждисциплінарних дослідників. Програма присвячена кліматичним змінам на планеті, що відбулися за останнє півстоліття й тисячоліття в процесі урбанізації. Вона також працює з темою тераформації, яку тепер потрібно планувати й проводити як ініціативу планетарного проєктування наступного століття, якщо ми хочемо запобігти катастрофі.

Кінцевий термін подачі заявок: 10 листопада

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: