Вакансії

Куди піти з 27 вересня до 3 жовтня

Опера «Лімб» 2016. Фото: Тарас Тарасов
Опера «Лімб» 2016. Фото: Тарас Тарасов

ВИСТАВКИ

Виставка до 25 років Муніципальної галереї 

Коли: з 28 вересня до 22 жовтня

Де: Муніципальна галерея, Харків

У виставковому проєкті буде висвітлено історію створення і функціонування МГ, показано основні події та виставки, які вдалося створити за 25 років роботи. В експозиції перебуватиме інсталяція, за допомогою якої глядач зможе ознайомитися з усіма найважливішими подіями в житті галереї та Харкова у хронологічному порядку (перший фестиваль для молодих художників NonStopMedia, проєкт «Культурні герої», проведення Другої Національної Бієнале молодого мистецтва).

«Проходячи повз монастир»

Коли: з 30 вересня по 15 жовтня

Де: артцентр «Білий Світ», Київ

Від зображення конфлікту людини і міста Петро Сметана переходить до усвідомлення протистояння людини з невизначеністю і метушнею. І раптом не лише знаходить вирішення виявленої проблеми, а й пропонує його глядачеві в кришталево ясній формі – у вигляді запрошення на спільну прогулянку повз Монастир.

«ОР»

Коли: 30 вересня

Де: простір Ksi Prostir Ѯ

Уявлення про працю художників часто є романтизованими та ідеалізованими у суспільстві. Наскільки стереотипи збігаються з реальністю, як почувається художниник в межах організації або інституції, з чого складається творчий процес організатори виставки вирішили дізнатися у непростий для всіх час карантину.

ОР — серія експериментальних онлайн-резиденцій від Ksi Prostir, де куратори та художники заглядають за лаштунки та роблять акцент на процесі творення молодих мисткинь та митців, що проходили протягом 2020-2021років.

«Корисні копалини: виставка опер у павільйоні спогадів культури»

Коли: з 1 до 31 жовтня

Де: 13-й павільйон ВДНГ, Київ

У 13-му павільйоні ВДНГ музична агенція «Ухо» проведе мультимедійну виставку «Корисні копалини: виставка опер у павільйоні спогадів». Проєкт присвячений трьом сучасним операм, які «Ухо» ставило у 2016-2018 рр. і створений на основі відеозаписів та сценічних декорацій цих опер. «Корисні копалини» — це середовище, у якому глядачі можуть досліджувати оперні твори, їхній сюжет, музику, сценічні рішення та історію створення без часових обмежень театрального формату. 

Sorge

Коли: з 1 до 10 жовтня

Де: Invogue#ART, Одеса

Що значить турбота в сучасному світі? Зокрема, турбота про себе? Часто вона виглядає не так привабливо, як здається. Справжня турбота про себе – це не ванна з піною або з’їдений шоколадний торт. А вибір побудувати своє життя так, щоб не потрібно було постійно від неї тікати. Нехай навіть домогтися цього можна шляхом подолання себе. У проєкті Sorge 6 українських художників висловили своє бачення турботи про себе

Злиття

Коли: з 1 по 12 жовтня

Де: винний бар Malevich, Київ

Виставка частини робіт Олександри Токаревої з проекту Злиття. Який створювався художницею на протязі двох років, і триває й досі. Ця серія робіт – результат роздумів про цілісність природи. Про тонкощі взаємодії між людьми і контакт із Землею – видимий, невидимий, фізичний та енергетичний.

Future Generation Art Prize 2021

Коли: з 25 вересня до грудня 2021  

Де: PinchukArtCentre, Київ

PinchukArtCentre анонсував виставку 21 номінанта 6-ї Премії Future Generation Art Prize. До шорт-листа увійшли художники та художні групи з п’яти континентів, відібрані з понад 11 700 заявок із майже 200 країн світу.

Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен у світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

«Безконечність»

Коли: з 23 вересня до 24 жовтня

Де: Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького, пр. Свободи, 20, Львів

«Безконечність» — великий ретроспективний проєкт, присвячений 50-літтю діяльності мисткині на фабриці кахлю (нині — «Львівська кахлярня 1872»). Творчість Оксани Чепурної — унікальне явище в сучасному українському мистецтві. Помисли художниці глибоко закорінені у традиційній народній орнаментальній культурі й одночасно сягають цілком сучасних форм і модернових поглядів.

Оксана Чепурна своїми творами оновлює дещо забуту кахлярську манеру епохи модерну. Сучасні за композицією, структурою та формою керамічні твори водночас бережуть прадавні національні традиції, започатковані у глибинах трипільської культури.

«На акваторії заводу купатися було заборонено»

Коли: з 23 вересня до 24 жовтня

Де: галерея «М17», Київ

Перша масштабна презентація робіт художників і художниць, які протягом останніх років працювали на території колишнього Одеського судноремонтного заводу СРЗ-2, перетворивши його на унікальний культурний кластер і трансмедіальну лабораторію. Кураторки: Жанна Кадирова та Майя Колеснік. 

Проєкт Ніни Мурашкіної «Алегорія цнотливості»

Коли: з 18 вересня до 6 жовтня 

Де: галерея «Триптих Арт», Київ

У новій серії робіт Ніни Мурашкіної «Алегорія Цнотливості» відображена неоднозначність того, що відбувається: цнотливість — бiльше ніж наполовину вiджилий атрибут, але все ще актуальний стан у житті.

ECHO 

Коли: з 17 вересня по 29 вересня 

Де: «Український дім», Київ

Експозиція відбувається в межах фінального проєкту вечірніх програм Artist та Art Management Київської Академії Медіа Мистецтв набору #KAMA15. Виставка репрезентує одразу два виміри — внутрішній, суб’єктивний погляд художників на самих себе та зовнішній, що оприявнюється через художню методологію та артикульований вибір мови й матеріалу. Уважність до власного жесту, неспішна, вдумлива робота, вибудова контексту навколо своєї роботи — ці принципи практикувалися протягом навчального курсу і втілилися у фінальному виставковому проєкті. Художники працювали з медіумами живопису, фотографії, скульптури, відео і перформансу. Зазирання в себе відлунням переходить у погляд на іншого і тілом виставки стають не лише роботи, але простір між ними. Особливість виставки ECHO полягає в діалозі трьох суб’єктів мистецького процесу: кураторів, художників і менеджерів.

«Хвостосховище. Інженер»

Коли: з 17 вересня до 15 жовтня 

Де: Voloshyn Gallery, Київ

Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський представляють продовження серії «Хвостосховище», перша частина якої, у формі Музею людської цивілізації, була експонована в PinchukArtCentre на початку цього року. У Voloshyn gallery буде представлена гілка історії «Хвостосховища», що історично належить до 1937 – 1944 рр. і територіально стосується сучасних меж міста Кривий Ріг.

«Асемічний переклад»

Коли: з 17 вересня до 15 жовтня

Де: «Асортиментна кімната», Івано-Франківськ

Роботи створені двома митцями — Вольтом Агапєєвим та Оленою Турянською завдяки листуванню. Працюючи над проєктом, художники задіяли принцип «вишуканого трупа»* й асемічного письма. Водночас кожен графічний лист апелює до теми коду та його вільного дешифрування.

*«Вишуканий труп» — гра та метод, започаткований сюрреалістами, в якій кожен з учасників по черзі додає свою частину до спільної композиції / роботи.

Woman to woman. Ґерті Дойч та Інґе Морат

Коли: з 16 вересня по 17 жовтня

Де: Dymchuk Gallery, Київ

На виставці під кураторством Курта Кайндля будуть експонуватися роботи знакових австрійських фотографок ХХ століття. Обом жінкам вдалося заявити про себе у професії, де доти переважали чоловіки. Вони працювали на найважливіші іміджеві ЗМІ свого часу: Ґерті Дойч — на англійський журнал Picture Post, а Інґе Морат — на французьку агенцію Magnum. З великої кількості робіт обох фотографок, які перебувають в архіві австрійської галереї FOTOHOF, куратори відібрали для виставки лише портрети жінок. Їх поєднали попарно — по одній світлині від кожної — і тепер фотографки ніби вступають в уявний діалог про образ жінки.

«Людина-рана» — проєкт Микити Кадана

Коли: з 15 вересня до 17 жовтня

Де: Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького

На виставці Микити Кадана будуть показані чотири історії, кожна з яких — у діалозі з локаціями та артефактами Львівської картинної галереї. Ці експозиції-історії поєднує тема перетворення травми на зброю та майбутньої універсальної «останньої перемоги», яка належатиме не історичним тріумфаторам, але упослідженим й жертвам. Водночас ці експозиції розглядають показану в музеї історію мистецтва як «історію ран».

Виставка Олега Тістола «Європа»

Коли: з 14 вересня до 15 грудня

Де: центральний офіс Укрексімбанку в Києві

В експозиції будуть вперше представлені публіці нові твори Олега Тістола з серії «Тіні», а також інші знакові, переважно нові, роботи митця останніх років. Пейзажі й натюрморти, портрети, монументальні багатофігурні полотна. Крім того, знамениті пальми і бетонні «Голови» — єдиний скульптурний проєкт Нацпрому, який представляє чотири сторони світу; твори зі знакового «Проєкту грошей». 

«Технології та чуттєве». Основна виставка фестивалю «ТЕТРАМАТИКА»

Коли: з 14 до 30 вересня

Де: LEM Station, Львів (вул. Дмитра Вітовського, 57)

Мистецькі твори та практики, що їх з 2013 року послідовно презентує в Україні фестиваль «ТЕТРАМАТИКА», працюють принципово у полі експерименту: випробовують межі можливостей мистецтва у співдії з високими технологіями.

Фестиваль зосереджений на мистецтві мультимедійному й інтерактивному. У його фокусі — новітні технології та мультидисциплінарні практики, розкриття потенціалу застосування ІТ в мистецтві, твори, де в одній презентаційній площині переплітаються звук / музика, відео / анімація, зображення, текст. 

Виставковий проєкт «Тату, шолом тисне. Сучасне мистецтво з колекції NAMU»

Коли: з 10 вересня до 28 листопада

Де: NAMU, Київ

Виставка «Тату, шолом тисне» розгортатиметься у 5 залах, де буде представлено понад півсотні творів. В архівно-документальному залі вперше подано огляд, впорядкування й аналіз історії музею у контексті розвитку сучасного мистецтва та його представлення на виставках 1990-х років. В експозиції також будуть показані відібрані твори з колишньої корпоративної колекції АТ «Градобанк», яка після тривалих судових процесів у 2016 році увійшла до зібрання NAMU. Це полотна Олександра Ройтбурда, Юрія Соломка, Яни Бистрової, Валерії Трубіної, Тіберія Сільваші, Миколи Кривенка, Дмитра Кавсана, Сергія Панича, Марини Скугаревої, Олега Тістола та ін. 

play, rec, pause…

Коли: з 9 вересня по 17 жовтня

Де: Музей кіно «Довженко-Центру», Київ 

Проєкт play, rec, pause…, придуманий спеціально для Музею кіно «Довженко-Центру», ставить під сумнів ідею виставки як статичного простору. Його унікальність буде полягати у введенні до експозиції свого роду «лабораторії», де відбуватиметься дослідницький процес зі спеціально запрошеними мистецтвознавцями, критиками, кураторами, художниками. Виставка складатиметься з тематичних кластерів, що показують трансмедіальну творчу практику та розповідають про аспекти доробку Гнилицького, пов’язані прямо чи опосередковано зі світом кіно, телебачення та попкультури. Поруч з живописом представлені також інсталяція, медіа-гібриди, об’єкти, відео та анімаційні роботи колективу «Інституції».

Тимчасова не/доступність. Ukrainian-Austrian Art Residency 2021

Коли: з 25 вересня по 19 жовтня

Де: Мала Галерея Мистецького арсеналу, Київ

У двомісячній резиденції взяли участь десятеро художників й художниць з Австрії та України. Програма відбувалася у гібридному форматі — онлайн та офлайн. Учасники сформували п’ять тандемів. У діалозі вони працювали над створенням мультимедійних проєктів на тему місця та його не/доступності у зв’язку з глобальною епідемічною ситуацією.

«Я під’їжджала до мiста, якого ще не знала»

Коли: з 9 вересня до 23 жовтня

Де: Галерея «Артсвіт», Дніпро

Виставка задумана як своєрідне перезавантаження стосунків між містом та його жителями через практики турботи. Кураторки пропонують містянам долучитися до серії подій, воркшопів і перформансів, котрі через «малі жести» (тобто доступні кожному і кожній практики з використанням інструментарію мистецтва) дадуть можливість подолати чи хоча б порушити автоматизм сприйняття міста та перезібрати стосунки не тільки з конкретними об’єктами, а й з містом в цілому. 

«Іван Остафійчук. Ретроспективна виставка. Живопис. Графіка»

Коли: з 8 вересня по 3 жовтня

Де: Національний музей імені Андрея Шептицького, Львів

Великий ретроспективний проєкт представляє генезу творчості художника: від його перших студентських етюдів і відомих графічних композицій та циклів, що вже стали класикою українського мистецтва ХХ століття, до зовсім нових робіт, які митець створював упродовж останніх років. У п’яти експозиційних залах представлено понад 150 творів, серед яких роботи зі збірки Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького та з приватної колекції автора.

Події

Презентація видання Галини Скляренко «Українські художники: з відлиги до незалежності» у двох книгах

Коли: 1 жовтня, 17:30

Де: NAMU, Київ

«Українські художники: з відлиги до Незалежності» – двотомник мистецтвознавиці Галини Скляренко, який 2020 року вийшов у видавництві ArtHuss.

Творчість кожного з представлених в книзі художників постає як яскраве та своєрідне явище, що у свій спосіб не лише віддзеркалювало свій час, а надавало йому нового змісту.На презентації можна буде придбати книжки з автографом.

Екскурсії про мистецтво на ВДНГ від Євгенії Моляр

Коли: 2, 3, 16 та 17 жовтня, 16:00

Де: ВДНГ, Київ

Квитки: тут

У жовтні на ВДНГ пройдуть екскурсії, присвячені мистецьким творам, що з’являлися на території комплексу з моменту його створення у 1958 році до сьогодення.Екскурсії проводитиме мистецтвознавиця Євгенія Моляр, кураторка мистецького сезону «Літа на ВДНГ».Маршрут охоплюватиме центральні павільйони з їх декоративними розписами, скульптурними композиціями та керамічними елементами. Гості дізнаються більше про художні техніки, що застосовувалися при оформленні будівель та авторів, які працювали над втіленням проєктів. Також прогулянка пролягатиме повз модерністські павільйони та будівлі, які є прикладом вдалої ревіталізації. Євгенія Моляр познайомить відвідувачів з роботами, які наразі експонуються на території комплексу: як сучасними артоб’єктами, так творіннями митців минулих років — як от скульптура «Бруківка — зброя пролетаріату».

Лекція Дарини Скринник-Миськи «Розібратися з -ізмами: про модернізм в історії мистецтва»

Коли: 2 жовтня, 16:00

Де: Львівський муніципальний мистецький центр, Львів

Розмовлятимемо про те, як окреслюють модернізм у стосунку до візуального мистецтва, які ознаки свідчили про його появу, а які – про вичерпаність. З’ясуємо, як співвідносилися модернізм та авангард. Розберемо ключові риси найвпливовіших художніх течій перших двох десятиліть ХХ століття з позиції змін художньої мови та через зв’язок внутрішньомистецьких процесів з економічним, політичним, соціальним життям, науково-технічним прогресом.

Проєктний тиждень «Позиційні війни»

Коли: 24-29 вересня

«Мрії про братерство» – це дискусійна платформа, яка покликана випробувати ресурс програми міст-побратимів для наддержавного та наднаціонального діалогу між низовими ініціативами.

ОПЕН-КОЛИ

Подати фільм на Docudays UA

Подати свій фільм можна в конкурсну програму, що складається з трьох секцій: міжнародного конкурсу DOCU/СВІТ та DOCU/КОРОТКО й національного конкурсу DOCU/УКРАЇНА, де представлені документальні стрічки, створені в Україні або в копродукції з Україною, а також українськими режисерами та режисерками у співпраці з іноземними компаніями-виробниками.

Подати фільм можна через платформу FILMFREEWAY. Прийом та розгляд заявок є платним.

*Подаючи свій фільм на фестиваль, ви погоджуєтеся з умовами подання та регламентом Docudays UA.

Дедлайн прийому фільмів – 1 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: