Вакансії

Куди піти з 5 по 11 червня

Роботи Богдана Бунчака (Чи проститься нам?) та Анни Сапон (Без назви)
Роботи Богдана Бунчака (Чи проститься нам?) та Анни Сапон (Без назви)

 Виставка «Хай довга. Дорога. Веде. До. Сходів у. Небі»

Коли: з 8 червня по 8 серпня

Дe: Центр сучасної культури у Дніпрі

Виставка «Хай довга. Дорога. Веде. До. Сходів у. Небі» — це спроба зібрати різні досвіди та осмислити, які явища й процеси визначають українців сьогодні. Це не лише колоніальна травма минулого й повномасштабна війна, а й більш широкі темпоральності, зокрема, деколоніальне майбутнє, означене гнучкістю, стійкістю, творчістю та наполегливістю людей. У цій виставці доля є позначенням майбутнього, що не має визначеної дати, але вказує шлях, який має обов’язково відбутися, адже розпочався певний час тому і триває досі. 

Це вже другий показ виставки — протягом лютого-квітня 2023 року вона експонувалася у чеській муніципальній галереї PLATO Ostrava. Експозиція стала результатом інституційної співпраці PLATO та Центру сучасної культури у Дніпрі (DCCC). 

Виставка Нікіти Кравцова «Документація хепенінґу»

Коли: з 2 червня по 2 липня

Дe: The Naked Room, Київ

Перша за довший час персональна виставка Нікіти Кравцова в Києві. Художник мешкає в Парижі з 2015 року, але його практика залишається пов’язаною з українською політичною аґендою та мистецьким середовищем. Останній рік пройшов для художника під гаслом культурної дипломатії: Кравцов створив десятки іконічних образів, що стали символами масових акцій на підтримку України в світі. А його мурали щоденно комунікують з містянами в публічному просторі Відня, Парижа та Найробі. Серед цієї необхідної зараз промо-роботи на користь України вирізняється хепенінґ “Фіксація акту геноциду”, що її художник провів у травні 2022 року в Музеї сучасного мистецтва Бордо. Попри свою відверту політичну анґажованість та провокативність, рік потому саме цей твір претендує на статус абсолютного позачасового висловлювання.

Виставка «Концентрація волі»

Коли: з 1 червня по 1 серпня

Дe: ЦСМ М17, Київ

 Виставка в М17 поєднує в собі мистецькі твори, які висвітлюють різні аспекти наслідків повномасштабного російського вторгнення. В експозиції – відео-арт, фотографія, інсталяція з уламків військового обладнання, об’єкти, графіка, живопис, скульптура. Мета проєкту – показати сучасне мистецтво, в якому розкривається українська візія волі, тобто тих ментальних сил, які щодня допомагають у визвольній боротьбі українського народу проти рашизму.Для того, щоб знайти найбільш відповідні для ідеї проєкту твори, куратори провели міжнародний open call, а також запросили авторів, твори яких стали знаковими під час повномасштабної війни.

В експозиції М17 можна буде побачити твори: Єви Андронікіду, Макса Вітика, Софії Голубевої, Маріанни Гончаренко, Петра Гронського, Сергія Гулєвича, Людмили Давиденко, Ангеліни Дацюк, Дмитра Доценка, Дмитра Ерліха, Маргарити Журунової, Сергія Западні, Микити Зігури, Сергія Корнієвського, Альони Кузнєцової, Костянтина Лапушена, Катерини Лісової, Антона Логова, Богдана Локатиря, Максима Мазура, Маріанни Маслової, Наталії Охман, Євгена Павлова, Тетяни Павлової, Анастасії Подерв’янської, Сергія Попова, Едуарда Потапенкова, Михайла Рая, Людмили Раштанової, Владислава Рябоштана, Юрія Сивирина, Віктора Сидоренка, Тіберія Сільваши, В’ячеслава Странніка, Василя Татарського, Нікіти Тітова, Олесі Трофименко, Микити Цоя, Олександра Чекменьова, Оксани Чепелик, Олексія Чистотіна, Іллі Чичкана, Саші Чичкан, Володимира Шапошнікова, Марії Шевченко, Захара Шевчука, Юлії Шибіркіної, Владислава Юдіна, Альбіни Ялози.

Груповий проєкт «Говорю про себе? Говорю про тебе»

Коли: з 2 червня по 9 липня

Дe: Voloshyn Gallery, Київ 

Куратор виставки – Микола Рідний. На виставці буде представлено відеороботи Катерини Вишневої, Відкритої Групи, Сашка Протяга, Даші Чечушкової та Каміли Янар. 

В контексті війни, поняття досвіду людини стає тотожним поняттю травми. Усталеним є твердження про те, що колективна травма складається з індивідуальних історій. Але чи справді це працює так, як звучить? Медійна репрезентація війни може витісняти з пам’яті навіть побачене на власні очі. Виставка демонструє переформатування травми як художній метод. Вдаючись до перформативних дій, художники та художниці не документують війну, а рефлексують власний досвід або досвід друзів та знайомих.

«І буде тиша…»

Коли: з 27 травня по 11 червня

Дe: Запорізький обласний центр молоді

«І буде тиша…»— це яскравий символ того, що життя триває. Тут палітра кожного образу запрошує вас відчути себе частиною чогось більшого, що не має обмежень і кордонів. Разом ми перетворимо ці складні часи на можливість для розвитку та зростання.

Представлені автори та авторки:

Артем Гумілевський, Вероніка Моль, Артем Гончарюк, Олена Лемберська, Тетяна Мицик, Оля Коваль, Ольга Василєва, Milla Po, Mary Jane, Віка Ніконенко, Ксенія Петровська, Марина Марініченко, Олена Морозова, Наталі Агризкова, Поліна Шумячер, Єва Гольц, Яна Григоренко, Ольга Лобазова, Руслан Косачов, Muoihma, Savka, Анастасія Антоненко, Лі Білецька.

From 1914 till Ukraine

Коли: до 23 липня

Дe:  Kunstmuseum Stuttgart 

Художній музей Штутгарта відомий своїм зібранням робіт Отто Дікса — знакового німецького живописця і графіка 20-го століття, що відобразив жах, у який війна занурює суспільство. На запрошення музею засновниці платформи культури пам’яті Past / Future / Art Катерина Семенюк та Оксана Довгополова розробили концепцію проєкту, який інтегрується в простір постійної експозиції.

У залах музею Großstadt (Мегаполіс) та Krieg (Війна) зустрічаються роботи Отто Дікса періоду Першої та Другої світових війн та створені після 2014 року роботи українських митців: Андрія Сагайдаковського, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського, Каті Бучацької, Дениса Саліванова, а також колективний звуковий проєкт Максима Іванова, Віктора Константінова, Івана Скорини, Ксенії Щербакової та Ксенії Янус.

Нові MYPHології 

Коли: з 1 червня по 15 липня

Дe: Центр сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр»

Відібрані в результаті опенколу роботи 28 авторок та авторів сформували експозицію виставки. Акцент саме на мистецькому аспекті в Школі MYPH спонукає студентів до розширення меж фотографічного медіуму, тому до експозиції, окрім фотографії, увійшли також артоб‘єкти, інсталяції, відеоарт. 

Виставка «Форми присутності»

Коли: з 20 квітня до 30 липня

Дe: Мистецький Арсенал

На виставці «Форми присутності» будуть представлені роботи українських художників та художниць: Юрія Болси, Андрія Денисенко, Анастасії Дицьо і Саши Рошена, Антона Карюка, Яни Кононової, Олени Курзель, Максима Мазура, Дар’ї Молокоєдової, Данііла Немировського, Каріни Синиці, Лео Троценко, Тамари Турлюн, Сани Шахмурадова-Танської, Віталія Янкового, Три вправи з реалізму, commercial public art і Світланки Конопльової, Open place. 

У просторі виставки кожен з авторів і авторок присутній не тільки через роботу, а й через власну історію, що дозволяє ширше зрозуміти умови, в яких ці роботи стали можливими. Присутність війни відчувається в них через матеріал — рваний папір, бетон, вишивку на тканині чи пакеті, дім із піску та скла, крихти землі та необроблене дерево. Все це — способи оприсутнення війни й акти непокори несправедливості й насиллю, через які життя пульсує на противагу порожнечі відсутності.

Виставка «Футуромарення: Україна і авангард»

Коли: з 8 квітня до 10 вересня 

Дe: Художній музей KUMU у Таллінні

Виставка «Футуромарення: Україна і авангард» представить новаторське мистецьке бачення майбутнього, що зародилося в українському історичному підґрунті 1910-1920-х років. Революційні мрії про майбутнє, втілені в живописі та сценографії, архітектурі, літературі та кіно. Твори Олександри Екстер, Давида Бурлюка та Василя Єрмилова з колекцій музеїв, які продовжують свою роботу в умовах постійної військової агресії з боку Росії. Виставка надає базу для критичного постколоніального перегляду історії як західного, так і російського авангарду, демонструючи широкий спектр особливостей мистецького життя на українських теренах та спорідненість із міжнародними ідеями у мистецтві того часу.

Виставка Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege 

Де: онлайн за посиланням 

Артплатформа «ІЗОЛЯЦІЯ» спільно з американською організацією Art At A Time Like This відкрили онлайн-виставку Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege, на якій представлені роботи українських митців на тему повномасштабної війни з росією. Cеред авторів: Сергій Захаров, Олекса Манн, Дана Кавеліна, Антон Карюк, Катерина Лісовенко й Алевтина Кахідзе. Ініціативу можна підтримати донатом, а кошти будуть перераховані на гуманітарну допомогу українцям, які потребують фінансової підтримки. 

Онлайн-виставка The painting from the photo that was taken at a great distance and then cropped

В онлайн-просторі Shukhliada буде представлений виставковий проєкт Лесі Хоменко «Живопис з фотографії, яка була зроблена з великої відстані і потім обрізана»*.  Однією з тем проєкту є співвідношення живопису та його цифрової копії, що через диджиталізацію культурного життя замінила оригінал (картину) у безлічі онлайн-виставок, фестивалях, художніх ярмарках. 
У Shukhliada картина Хоменко буде експонована у масштабі 1:1, що дає змогу глядачеві відчути реальний розмір роботи. Проте позбавляє его можливості побачити її повністю через персональний гаджет — телефон або екран комп’ютера, бо вихоплює лише невеликий фрагмент. Перетворюючи, таким чином, фігуративне зображення на абстрактне поле кольорових форм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: