Вакансії

Куди піти з 8 по 14 травня

Катерина Лисовенко “Із серії нагота”
Катерина Лисовенко “Із серії нагота”

Одне з одним. Просторові діалоги. географія витіснення

Коли:  з 5 травня по 28 травня 2023 року

Дe: Мала Галерея Мистецького арсеналу

«Одне з одним. Просторові діалоги. географія витіснення» — п’ята виставка у серії діалогів художників та художниць в межах проєкту «Одне з одним. Просторові діалоги».

Для цієї виставки художники Ярослав Футимський і Антон Саєнко, що були запрошені до діалогу, створюють простір для колективної розмови про землю, пейзаж, мову і проростання. Оскільки мистецтво є мовою, то зараз, проживаючи разом досвід війни і думаючи про роль мистецтва в часи катастрофи, ми всі так чи інакше говоримо про одне й те саме.

Виставка Юзефа Робаковського «ATTENTION: LIGHT! / УВАГА: СВІТЛО! / UWAGA: ŚWIATŁO!»

Коли: з 21 березня по 15 травня 

Дe: Львівський муніципальний мистецький центр

Це — перша виставка Робаковського в Україні. Усі його роботи, починаючи від ранніх експериментів з фотографією, ще наприкінці 1950-х (!) та у 1960-х, з кіноплівкою від 1970, а згодом відео чи цифровими носіями оперують світлочутливістю як засобом, методом та й власне меседжем —  так, його творчість чистий приклад коли medium is the message за Маклюеном* (Marshall McLuhan). А самі меседжі цих робіт завжди прості, прямі і зрозумілі, як промені. Їхня тематика і значення одночасно мерехтять як кольори в праці, від якої назва цього показу позичена — Attenion: Light! (Dedication to Paul Sharits) та часто-густо так само мають несподіваний звуковий супровід. І саме звук є також невід’ємною частиною його невпинного аудіо-візуального експерименту.


Колективна виставка «Особовий склад»

Коли: з 9 березня до 15 травня

Дe: ЄрміловЦентр, Харків

Разом із роботами-реакціями, створеними у 2022 році під час резиденції «АРТ КУЗЕМИН», до експозиції увійшли роботи-передчуття. Кураторка проєкту та директорка центру Наталія Іванова гаряче переконана — мистецтво завжди «на часі». Як підважено в концепції: «Для українського глядача, особливо в поранених війною містах, виставкові проєкти відіграють енергетичну роль». До особового складу увійшли: Олексій Борисов, Артем Волокітін, Костянтин Зоркін, Олег Калашнік, Тарас Каменной, Віталій Кохан, Владислав Краснощок, Белла Логачова, Костянтин Лізогуб, Павло Маков, Еліза Мамардашвілі, Лілія Петрова, Андрій Рачинський & Даніїл Ревковський, Олександр Рідний, Оля Федорова, Влад Юдін, Олексій Яловега.

Виставка Катерини Лисовенко «Гола кімната»

Коли: з 19 квітня по 28 травня 

Дe: The Naked Room, Київ 

Після року «експортної» роботи в країнах Європи The Naked Room повертається до Києва із власною програмою. І це не випадково починається з роботи Катерини Лисовенко. Саме її твори останнього року стали для нас візуальними свідоцтвами розпачу, руйнувань, воєнних злочинів та, водночас, спротиву, сили й витримки — всього того, що описує боротьбу українців із російським вторгненням.

До повномасштабного вторгнення Катерина Лисовенко послідовно працювала з традицією монументального живопису як засобу спротиву та збереження пам’яті. Її роботи були символічним прихистком для людей, місць та ідей, що потребують захисту від зла, руйнування чи забуття. Також вона часто зверталась до поняття (і формату) пропаганди як мистецького методу. Її твори 2020-21-го років супроводжувалися девізом (й мали назву) «Пропаганда світу моєї мрії». У них Катерина поєднувала міфологічну та релігійну іконографію з ідеєю постквірного способу життя, в якому люди різних гендерів, не-людські агенти та природа як суб’єкт співіснують у світі в горизонтальній взаємодії. Повномасштабне російське вторгнення в Україну завдало удару саме по цьому співжиттю, залишаючи позаду непридатний для існування світ.

Виставка Сергій Кондратюк «Після блекауту» 

Коли: з 14 квітня по 28 травня

Дe: Dymchuk Gallery 

Галерея представляє проєкт художника Сергія Кондратюка «Після блекауту», до якого увійшли роботи, створені у період з жовтня 2022 року, коли атаки на енергетичну інфраструктуру з боку росії призвели до регулярних аварійних відключень світла і звʼязку по всій Україні. Проєкт складається з живопису, графіки та скульптури.

«Вечір 10 жовтня 2022» – так називається одна з робіт у цій серії міських пейзажів, бо саме у той день в Києві стався перший блекаут, який відкрив сезон знеструмлення. Художник звернув увгагу на те, як виглядає місто майже без світла, і створив серію міських, зокрема подільських, пейзажів. Знайомі і щоденно минаємі вулиці змінились, але змінились й самі люди. Дуже скоро люди озброїлись ліхтарями, і світловідбиваючими браслетами, а біля кожної двері по вулицях почав гудіти генератор. Російські атаки на обʼєкти енергетики мали своєю метою занурити українське суспільство у темряву, але і темрява не вічна.

Виставка «Камера обскура»

Коли: з 14 квітня по 21 травня

Дe: Voloshyn Gallery

Voloshyn Gallery відновлює роботу в Києві та представляє групову виставку «Камера Oбскура». Учасники виставки: Кразіміра Бутцева, Відкрита Група, Нікіта Кадан, Брілант Мілазімі, Міла Паніч, Влада Ралко, Євген Самборський та Леся Хоменко. Ця виставка – спроба показати світло у тьмі, яка охопила Україну, крізь призму авторського висловлювання художників та художниць, що апелюють до феномену фотографії танаголошують на її важливості в контексті війни.

Виставка «Затоплення»

Коли: з 26 березня до 22 квітня

Дe: «Асортиментна кімната», Івано-Франківськ

Виставка «Затоплення» — це розмова з глядачем про розмиту історію Станіславова-Франківська, про історичний геноцид, який відбувається на тлі геноциду нового, в час повномасштабної війни з росією.

Виставка складається з нових сайт-специфічних візуальних творів Нікіти Кадана та його відеоінсталяції «Затоплення». Співавторами роботи виступили Ярема Малащук, Роман Хімея, Гаррі Краєвець, Назгуль Шукаєва, Юрій Іздрик та Вадим Худолій. Є елементи, створені Тарасом Прохаськом та Юрієм Бакаєм. Також вистава включає документацію та звукову роботу Кадана «Мешканці Колізею» та міську інтервенцію з візуальним доробком — «Потоп».

Рустам Мірзоєв «Хлопчик з валізкою»

Коли: з 17 лютого по 6 червня

Дe: «ЦЕХ», Київ

«Хлопчик з валізкою» – один із найбільш різнокольорових проєктів Рустама Мірзоєва. Проте це не глянцева строкатість. Яскраві плями синього, жовтого, червоного схожі на сигнали тривоги.

Проєкт просякнутий передчуттям, що звичне буття наближається до прірви. Загалом образи Рустама Мірзоєва нерідко є тривожними. Персонажі розгублені та самотні, здається, вони чекають поради глядача. Навколишній простір наче витісняє цих дівчат та хлопців. Власне, жодного абстрактного тла – простір, в якому розміщено індивідуума, часто є головним героєм картини. І цей простір конфліктує з людиною, він спричиняє неспокій.

From 1914 till Ukraine

Коли:  23 липня

Дe:  Kunstmuseum Stuttgart 

Художній музей Штутгарта відомий своїм зібранням робіт Отто Дікса — знакового німецького живописця і графіка 20-го століття, що відобразив жах, у який війна занурює суспільство. На запрошення музею засновниці платформи культури пам’яті Past / Future / Art Катерина Семенюк та Оксана Довгополова розробили концепцію проєкту, який інтегрується в простір постійної експозиції.

У залах музею Großstadt (Мегаполіс) та Krieg (Війна) зустрічаються роботи Отто Дікса періоду Першої та Другої світових війн та створені після 2014 року роботи українських митців: Андрія Сагайдаковського, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського, Каті Бучацької, Дениса Саліванова, а також колективний звуковий проєкт Максима Іванова, Віктора Константінова, Івана Скорини, Ксенії Щербакової та Ксенії Янус.

Виставка «Форми присутності»

Коли: з 20 квітня до 30 липня

Дe: Мистецький Арсенал

На виставці «Форми присутності» будуть представлені роботи українських художників та художниць: Юрія Болси, Андрія Денисенко, Анастасії Дицьо і Саши Рошена, Антона Карюка, Яни Кононової, Олени Курзель, Максима Мазура, Дар’ї Молокоєдової, Данііла Немировського, Каріни Синиці, Лео Троценко, Тамари Турлюн, Сани Шахмурадова-Танської, Віталія Янкового, Три вправи з реалізму, commercial public art і Світланки Конопльової, Open place. 

У просторі виставки кожен з авторів і авторок присутній не тільки через роботу, а й через власну історію, що дозволяє ширше зрозуміти умови, в яких ці роботи стали можливими. Присутність війни відчувається в них через матеріал — рваний папір, бетон, вишивку на тканині чи пакеті, дім із піску та скла, крихти землі та необроблене дерево. Все це — способи оприсутнення війни й акти непокори несправедливості й насиллю, через які життя пульсує на противагу порожнечі відсутності.

Виставка «Футуромарення: Україна і авангард»

Коли: з 8 квітня до 10 вересня 

Дe: Художній музей KUMU у Таллінні

Виставка «Футуромарення: Україна і авангард» представить новаторське мистецьке бачення майбутнього, що зародилося в українському історичному підґрунті 1910-1920-х років. Революційні мрії про майбутнє, втілені в живописі та сценографії, архітектурі, літературі та кіно. Твори Олександри Екстер, Давида Бурлюка та Василя Єрмилова з колекцій музеїв, які продовжують свою роботу в умовах постійної військової агресії з боку Росії. Виставка надає базу для критичного постколоніального перегляду історії як західного, так і російського авангарду, демонструючи широкий спектр особливостей мистецького життя на українських теренах та спорідненість із міжнародними ідеями у мистецтві того часу.

Виставка Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege 

Де: онлайн за посиланням 

Артплатформа «ІЗОЛЯЦІЯ» спільно з американською організацією Art At A Time Like This відкрили онлайн-виставку Must Establish Reality: Ukrainian Artists under Siege, на якій представлені роботи українських митців на тему повномасштабної війни з росією. Cеред авторів: Сергій Захаров, Олекса Манн, Дана Кавеліна, Антон Карюк, Катерина Лісовенко й Алевтина Кахідзе. Ініціативу можна підтримати донатом, а кошти будуть перераховані на гуманітарну допомогу українцям, які потребують фінансової підтримки. 

Онлайн-виставка The painting from the photo that was taken at a great distance and then cropped

В онлайн-просторі Shukhliada буде представлений виставковий проєкт Лесі Хоменко «Живопис з фотографії, яка була зроблена з великої відстані і потім обрізана»*.  Однією з тем проєкту є співвідношення живопису та його цифрової копії, що через диджиталізацію культурного життя замінила оригінал (картину) у безлічі онлайн-виставок, фестивалях, художніх ярмарках. 
У Shukhliada картина Хоменко буде експонована у масштабі 1:1, що дає змогу глядачеві відчути реальний розмір роботи. Проте позбавляє его можливості побачити її повністю через персональний гаджет — телефон або екран комп’ютера, бо вихоплює лише невеликий фрагмент. Перетворюючи, таким чином, фігуративне зображення на абстрактне поле кольорових форм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: