Вакансії

Демонтують вхід до Київського зоопарку: у чому полягала його цінність?

22 квітня у Київі почали демонтувати старий вхід до зоопарку, що знаходиться на Проспекті Перемоги. КМДА пропонує оновити фасад та зробити вхід на розі Проспекту Перемоги та вулиці Зоологічної.

До вхідної групи зоопарку належать скульптури художника Юрія Рубана «Леви та бізон» 1968 року. Що буде зі скульптурами — невідомо. На візуалізації нового входу немає «Левів та бізона», хоча раніше влада пропонувала замінити скульптури на нові, пояснюючи це тим, що вони «у поганому стані».

У чому цінність цих об’єктів та чому важливо зберегти фасад зоопарку ми дізналися в мистецтвознавиці Євгенії Моляр, яка також займаєтся дослідженням об’єктів радянської спадщини разом із ініціативою «ДЕ НЕ ДЕ»:

«Ця ситуація з “покращенням” Київського зоопарку, як на мене, дуже показова. Вона уособлює загальну тенденцію ставлення до спадщини в нашій країні. Лаконічна та впізнавана вхідна група зоопарку із скульптурами “Леви та бізон” 1968 року художника-анімаліста Юрія Рубана були справжньою візитівкою столичного зоопарку, котру вирішили перебудувати. 

На опублікованих рендерах видно, що біля вхідної групи не буде “Левів та бізона”, а лише величезний кольоровий жираф, котрий з’явився там деякий час тому. Генеральний директор зоопарку запевняє, що старі скульптури у дуже поганому стані, і їх планують перенести всередину парку. А їх нові копії будуть прикрашати новий вхід, всупереч затвердженому і вже частково реалізованому проекту. 

Оригінальні скульптури були спершу бетонними, а згодом, у 1970-х їх покрили тонким шаром міді, з часом внутрішній матеріал почав псуватися. А ще кілька років крадії металу поцупили фрагменти скульптур. І замість того, щоб вирішувати питання відповідальності балансоутримувача щодо збереження творів мистецтва, їх вирішують просто замінити на нові. Символічно, що комунальний заклад, котрий займається утриманням живих тварин, не може забезпечити збереження тварин штучних».

Рендер оновленої вхідної групи Київського зоопарку. Джерело:  Vgorode

Рендер оновленої вхідної групи Київського зоопарку. Джерело: Vgorode

Фото на обкладинці невідомого автора , 1979 рік. Джерело: retroua.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: