Вакансії

Латвійські експерти допомогли провести 3D-сканування пошкоджених памʼяток України

@espreso
@espreso

Експерти із Латвії документують пошкоджені армією рф об’єкти культурної спадщини за допомогою 3D-сканерів. Зокрема, йдеться про памʼятки у Чернігові,  Києві та на Львівщині. У майбутньому отримані матеріали використовуватимуться при розробці реставраційних програм. Проєкт реалізовується за підтримки Міністерства культури Латвії та Ризького технічного університету.

«Разом з українськими колегами протягом тижня вони здійснили 3D-сканування двох пам’яток культурної спадщини у Чернігові, пошкоджених внаслідок російських обстрілів, а також двох пам’яток сакральної архітектури на Львівщині та в Києві», — йдеться у повідомленні.

У МКІП наголошують, що Латвія має 20-річний досвід документування у надзвичайних ситуаціях та діагностики стану об’єктів культурної спадщини під час війни. Такі ж технології використовувалися для документування об’єктів, занесених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, у зонах бойових дій в Іраку та Сирії.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики запускає реєстр культурної спадщини. Така ініціатива допоможе повернути експонати, вкрадені окупантами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: