Вакансії

Скульпторка Маріса Мерц померла на 93 році життя

Маріса народилася в Турині в 1926 році. У кінці 1960-х вона почала працювати з таким традиційним прикладним медіумом як в’язання. У своїй роботі Мерц використовувала мідний дріт, щоб «сплести» квадратні або трикутні форми, з яких потім вона створювала тендітні інсталяції. У 1966 році під час дебютної персональної виставки в галереї Gian Enzo Sperone Мерц представила свою першу роботу з алюмінію. З 1968 року вона брала участь у виставках руху arte povera.

Художники цього руху створювали діалог між природою і індустрією, використовуючи промислові або немистецькі матеріали. Митці хотіли звільнити творчість від обмежень традиційних форм мистецтва і художнього простору. Основними медіа для скульпторки були необпалена глина, олово, свинець і камінь, дріт, тканина і нитки. Мерц була єдиною жінкою в arte povera. Мерц присвятила свою практику темам фемінізму та емансипації жінки.

Вона була учасницею Венеційської бієнале в 1980, 1988 і 2001 роках (у 2001 році отримала Спеціальний приз журі), брала участь в Документі в Касселі в 1982 році. У 2013 році стала володаркою «Золотого лева» Венеційської бієнале за внесок у мистецтво.

Маріса Мерц, «Голова». Світлина: GLADSTONE GALLERY

Маріса Мерц, «Голова». Світлина: GLADSTONE GALLERY

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: