Вакансії

Марія Куліковська повторила перформанс «254» на сходах Нової національної галереї в Берліні

Українська художниця Марія Куліковська, яка народилась у Керчі, повторила перформанс «254» на сходах Нової національної галереї в Берліні. З 28 квітня до 4 травня щодня о 12:00, 15:00 та 17:00 вона лежатиме вкрита українським прапором. 254 — номер художниці як зареєстрованої переселенки з окупованого Криму. 

Вперше перфоманс «254» Куліковська влаштувала у липні 2014 року на сходах музею Ермітаж в Санкт-Петербурзі під час відкриття міжнародного фестивалю політичного мистецтва Manifesta’10. Тоді художницю заарештували та заборонили їй в’їзд на територію рф.  

«Я втомилася, хоча просто лежу. Рука болить постійно. Під сонцем, накрита прапором — нема чим дихати. Зранку лунала гучно музика, якийсь заводний хіп-хоп, а пацанчики, які його слухали, на всю вулицю кричали: “Слава Україні!”, хоч і з сильним акцентом. Під вечір стало якось тривожно. Лежала напоготові, знову відчуваючи, що щось не те. І через тканину побачила кремезного чоловіка, який просто був ніби велетень. Поводився дивно: то відходив дуже далеко, то підходив дуже близько. Ходив у різні сторони, обходив з усюди. Потім підійшов близько-близько і наступив майже на голову. Після цього зайшов за мою спину. Мене виступили захистити — чоловік швидко втік. Той тваринний жах знову пробудився в мені — злякалася, що щось зроблять, і тоді як дитина (у художниці 7-місячна донька — прим. ред.)?», — ділиться Куліковська у своєму інстаграмі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: