Вакансії

Машина часу: найбільша виставка Британського музею про Стоунхендж

У Британському музеї відкрилася експозиція «Світ Стоунхенджу»@bestinau
У Британському музеї відкрилася експозиція «Світ Стоунхенджу»@bestinau

У Британському музеї відкрилася експозиція «Світ Стоунхенджу» — перша у Великій Британії велика виставка, присвячена стародавній споруді. Виставка починається з ознайомлення відвідувачів зі спорудою, яка передувала Стоунхенджу — це кам’яне коло, побудоване на тому самому місці приблизно на 500 років раніше, яке, за словами археологів, було кладовищем. Обʼєкт створений з великих стовпів з блакитного каменю, кожен з яких доставили з Уельсу, що розташований на відстані понад 350 кілометрів від Стоунхенджу. На думку археологів, обʼєкт використовувався для поховання кремованих тіл. Наразі там знайдено останки близько 200 чоловіків, жінок і дітей. Завдяки новим дослідженням припускають, що Стоунхендж може бути побудований з цих уельських каменів. За словами головного куратора виставки Ніла Вілкіна, по-справжньому можна зрозуміти обʼєкт лише в тому випадку, якщо дізнатися, що відбувалось у світі під час його спорудження.

Виставка, що охоплює період у 8000 років, зображає радикальні зміни світу: перехід від культури мисливців-збирачів до землеробства та перехід від виготовлення кам’яних знарядь і різьблених каменів до опанування металів, таких як бронза та золото. У цей час життя людей було глибоко переплетене з природою. На виставці представлений головний убір з рогами віком 11 тисяч років, зроблений із черепа оленя. Він підкреслював особливий статус його власника в суспільстві.

Також у межах експозиції вперше покажуть обʼєкт, який Британський музей назвав «найважливішим витвором британського доісторичного мистецтва». Барабани Бертон Агнес знайшли ще у 2015 році. Однак, завдяки йому та новим технологіям нещодавно зʼясували, що фолктонські барабани на 500 років старіші, ніж вважалося. Ніл Вілкін наголосив, що артефакти залишалися загадкою для експертів протягом століття, але обʼєкти, знайдені у 2015 році, допомогли знайти відповіді на століття запитань дослідників.

Відвідувачі також можуть побачити Небесний диск Небри, який вважається найстарішою картою зоряного неба у світі. Обʼєкт має діаметр близько 30 сантиметрів, покритий синьо-зеленою патиною і прикрашений золотими символами сонця, місяця, зірок і сонцестояння. ЮНЕСКО включив його до свого списку важливих історичних артефактів і назвав «унікальним свідченням ранніх знань людства про небеса». Артефакт лише чотири рази залишав країну. 

Загалом на виставці «Світ Стоунхенджу» представлено понад 430 експонатів, знайдених не лише у Великій Британії, а й в інших країнах Європи, зокрема в Ірландії, Франції, Італії, Німеччині, Данії та Швейцарії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: