Вакансії

Міністерство культури Франції заборонило колекціонеру вивести малюнок Леонардо да Вінчі

A member of Paris auctioneer Tajan displays a previously undiscovered drawing by Leonardo da Vinci at the auction house in Paris on December 13, 2016.The rare drawing is valued at around 16 million USD. / AFP / PHILIPPE LOPEZ        (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP via Getty Images)
A member of Paris auctioneer Tajan displays a previously undiscovered drawing by Leonardo da Vinci at the auction house in Paris on December 13, 2016. The rare drawing is valued at around 16 million USD. / AFP / PHILIPPE LOPEZ (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP via Getty Images)

Французький колекціонер подав до суду на Міністерство культури країни, щоб домогтися видачі експортної ліцензії на право вивезти з країни малюнок Леонардо да Вінчі з зображенням св. Себастьяна.

У 2016 році колекціонер, лікар на пенсії, який володів роботою з кінця 50-х років, надав її для оцінки до французького аукціонному дому Tajan. Після консультацій експерти з куратором Метрополітен Музею прийшли до висновку, що автор малюнку — Леонардо. Попередня вартість роботи становить 15 мільйонів євро. У грудні 2016 року уряд оголосив малюнок національним надбанням і заборонив його вивезення з країни на тридцять місяців, щоб національні інституції змогли зібрати кошти для викупу малюнка. Тоді Міністерство культури запропонувало колекціонерові 10 мільйонів євро, проте колекціонер відмовився, оскільки його не задовільняла сума.

Він намагався отримати дозвіл на вивіз від Міністерства культури, але установа не задовольнила запит. 7 липня 2021 року відбулося судове засідання на яке колекціонер викликав міністра культури Розлін Башло і заступника міністра по колекціях Клер Шастанье. Винесення рішення відкладено до 27 жовтня 2021 року, якщо уряд не може обґрунтувати своє рішення — малюнок прийдеться віддати у руки колекціонера. Зараз він зберігається в аукціонному домі, його адміністрація не може віддавати твір, поки колекціонер не сплатить всі витрати понесені будинком в процесі дослідження роботи з 2016 року. Колекціонер вже порушив справу проти Tajan за звинуваченням в «шантажі, зловживанні довірою і спробі вимагання». Аукціонний будинок відхилив звинувачення та подав зустрічний позов на колекціонера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: