Вакансії

МКІП протидіє підписанню законопроєкту про заборону продажу книжок з рф та білорусі

@kmr.gov.ua
@kmr.gov.ua

Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко у висновках, надісланих уряду, пропонує, аби президент підписав законопроєкт про компенсацію оренди книгарням (законопроєкт №6287), однак застосував право вето до законопроєкту про заборону продажу книг, виданих в росії та білорусі (законопроєкт №7459). Про це повідомляє видання «Текст» з посиланням на анонімні джерела з Кабміну та МКІП. Однак раніше Ткаченко публічно підтримав рішення парламенту ухвалити обидва закони.

Законопроєкт №6287 передбачає, що держава з 2023 року компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок.

Законопроєкт №7459 забороняє ввезення в Україну і продаж книжок, виданих на території рф та білорусі, а з 2023 року — забороняє друк книжок авторства громадян країни-агресора. Видавати в Україні та ввозити з інших країн дозволяється книжки, написані мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС та корінних народів України.

Згідно з частиною 3 статті 94 Конституції України «У разі, якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений». Оскільки законопроєкти надійшли на підпис президенту 20 червня, 15-денний термін, упродовж якого Конституція дозволяє президенту скористатися правом вето, вже минув.

Культурні діячі звернулись із закликом до президента негайно підписати «книжкові закони». Підтримали проєкт письменниці Оксана Забужко, Галина Крук, митці Ірма Вітовська, Анжеліка Рудницька, Ростислав Лужецький, видавці Мар’яна Савка, Олександр Красовицький, Ігор Степурін, історик і народний депутат Володимир В’ятрович, філософ і релігієзнавець Ігор Козловський, представники громадського сектору Юлія Кириченко, Валерій Пекар, Анастасія Розлуцька. Також заклик про підписання законопроєкту оприлюднив Сергій Жадан, видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» та низка інших громадських ініціатив і видавництв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: