Вакансії

MoMA змінив опис роботи після звинувачень у просуванні російської пропаганди

@artnews
@artnews

Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку (MoMA) змінив опис роботи на виставці відеоарту після звинувачень у просуванні російської пропаганди. Один із користувачів звернув увагу, що текст містить російський наратив про нібито військове втручання США в Україну.

Йдеться про відеоінсталяцію художниці Френсіс Старк під назвою U.S. Greatest Hits Mixtape Volume 1, яка представлена на виставці «Сигнали: як відео змінило світ». Робота складається із шести екранів, кожен із яких показує ролики з ютубу про втручання США у військові конфлікти за кордоном. Кадри, які художниця зняла на телефон із монітора, супроводжуються найпопулярнішими треками в чартах Billboard — композиції датовані роками згаданих в інсталяції воєнних конфліктів. В описі йшлось: «У цій серії досліджується історія військового втручання США в шести країнах — Сирії (1949), Ірані (1953), Афганістані (1979), Лівії (2011), Україні (2013) та Венесуелі (2019)».

Оскільки війни на момент 2013 року в Україні ще не було, ймовірно, йдеться про Революцію Гідності, після якої російська пропаганда почала активно поширювати меседж про нібито вимушене вторгнення в Україну з метою захисту України від втручання Заходу.

На цей факт звернув увагу у твіттері аспірант Нью-Йоркського університету Іван Александров.
«МоМА, з вами все ок? Що в біса таке „військове втручання США в Україну (2013)«? Ще один день сміттєвого путіністського дискурсу, який підхоплюють американські опозиціонери», — написав він у своєму твіттері.



Представник музею сказав, що куратори та художниця вирішили внести зміни до опису після критичних зауважень у соцмережах. Інституція відредагувала текст, зокрема, прибрала роки. Сама мисткиня поки не коментувала ситуацію.

«Ця добірка демонструє відеоконтент і новинні ролики, які досліджують втручання США та ймовірну або таємну участь у шести країнах — Сирії, Ірані, Афганістані, Лівії, Україні й Венесуелі», — йдеться в редагованому описі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: