Вакансії

Мосульське водосховище може затопити 5000-річне ассирійське місто Ашур

@wikipedia
@wikipedia

Мосульське водосховище розташоване на річці Тигр, вище за течією від міста Мосул, може затопити стародавнє ассирійське місто Ашшур і знищити понад 200 обʼєктів культурної спадщини. Будівництво обʼєкта, яке спочатку було запропоноване баасистським режимом Саддама Хусейна у 2002 році, відновили у квітні 2021 року. Проєкт призупинили внаслідок воєнних дій на території країни. Греблю зведено на нестабільному ґрунті: земляний берег Тигра розташований над гіпсовою породою.

«Вплив будівництва дамби ще недостатньо вивчений, і на сьогоднішній день не проводилося жодних досліджень впливу на соціальне та навколишнє середовище», — заявив науковий дослідник з Університету Тікріту, Халіл Алжборі .

Будівництво міста почалося понад 5000 років на берегах річки Тигр на честь всемогутнього бога імперії Ашура. У 2025–1233 роках до нашої ери Ашур був першою столицею Ассирійської імперії, яка простягалася від Месопотамії до Анатолії (теперішня територія Єгипту, Туреччини, Ізраїлю, Йорданії, Лівану та Сирії). Ашур був зруйнований вавилонськими військами у 612 році до нашої ери. 

З 2003 року включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2015 році територія навколо стародавнього міста була окупована терористичною організацією Ісламська держава (ІДІЛ). Тоді було зруйновано ряд стародавніх пам’яток, у тому числі Хатра, Хорсабад і Німруд. Взимку 2020 року екстрений грант від Міжнародного альянсу із захисту спадщини в зонах конфліктів надав фінансування для реставраційних робіт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: