Вакансії

Можливості для художників і діячів культури у воєнний час

Олексій Сай, Новини, 2022
Олексій Сай, Новини, 2022

ХУДОЖНИКАМ 

Підтримка від ініціативи «Культурний простір»

Платформа «Культурний простір» направлена на підтримку української культури у надзвичайно складних умовах воєнної агресії росії. Подати запит на допомогу можуть фізичні особи (українські митці та діячі культури), які знаходяться на території України та проводять, або планують відновити творчу діяльність, підприємства, установи, організації, ФОП та культурно-мистецькі проєкти. 

Гранти мобільності від Креативної Європи

Culture Moves Europe — це нова програма мобільності «Креативної Європи», що пропонує гранти на подорожі для митців. Мета ініціативи — реалізація міжнародного проєкту за власним вибором. В межах ініціативи можна досліджувати європейську культурну спадщину, створювати спільний проєкт із іншими представникам сектору культури, а також брати участь у неформальному навчанні.

Дедлайн подання заявки – 31 травня 2023 року.

Стипендія КОНТРміф 

На підтримку українських митців, які знаходяться в Україні, ГО Центр культурного розвитку «Тотем» в рамках проєкту за підтримки House of Europe пропонує стипендії у розмірі 20 тисяч гривень для створення артоб’єктів з елементів навколишнього середовища або у взаємодії з ним. Енвайромент-арт тісно пов’язаний з архітектурою, скульптурою, образотворчим мистецтвом, графікою, фотографією й відеоартом, перформансом, тож проєкт залишає вибір матеріалу і простору на розсуд авторів. Роботи можуть створюватися і експонуватися у будь-якому середовищі – від власної квартири чи під’їзду до публічних просторів чи природних ландшафтів.

Програма захисту в Україні PEN America’s Artists at Risk Connection

Надзвичайний грант для візуальних митців — покриває короткотермінові потреби митців, які залишилися в країні, а також тих, хто був змушений виїхати, наприклад оренда, харчування, юридична допомога, медична та психологічна підтримка;

Грант стійкості для візуальних митців — допомагає митцям, чия безпека та особисті ситуації дозволяють їм продовжувати свою творчу практику, але яким потрібна фінансова допомога для придбання матеріалів, відвідування тренінгів та майстер-класів тощо. Ці гранти стали можливими завдяки щедрій підтримці Фонду Хелен Франкенталер і Фонду Енді Воргола.

Екстрена допомога митцям і культурним ініціативам в Україні від Культурного фонду Allianz та Європейського культурного фонду

Європейський культурний фонд та Культурний фонду Allianz мають намір підтримати проєкти, повєязані із захистом та притулку митців в Україні та за кордоном. Також програма сприяє створенню мистецьких проєктів. Культурний фонд Allianz уже понад двадцять років виступає за солідарність у Європі та разом зі своїми партнерами сприяє мирному співіснуванню та відкритому суспільству

Опен-кол для участі в CTM Vorspiel 

CTM – це фестиваль музики та образотворчого мистецтва, який відбувається в Берліні з 1999 року. В межах заходу також запланований  шоукейс цифрового та відеомистецтва, створеного українськими та міжнародними митцями. Для участі необхідно надіслати свою заявку на пошту [email protected]

Дедлайн подання заявки – 23 січня 2023 року. 

Culture of Solidarity Fund 

Ініціатива надає гранти на широкий спектр проєктів — як індивідуальних, так і в межах організацій. Підтримка насамперед сфокусована на осіб, які залишилися на території України. Гранти надаюються від 5 тисяч євро до 40 тисяч євро (залежить від масштабу проєкту). 

Програма «Мистецтво в екзилі» (Словаччина) 

Словацька Мистецька Рада (FPU) оголосила про початок стипендіального конкурсу для мистецької спільноти. Фінансова підтримка проєктів надаватиметься виключно у вигляді стипендії на 2–6 місяців. Подати заявку необхідно словацькою або англійською мовами.

 Тримісячні гранти від Литовської ради з питань культури (Литва)

Рада культури Литви приймає заявки на тримісячну стипендію (1800 євро) від діячів культури та мистецтва України, які знайшли прихисток у Литві. Метою цього заходу є підтримка діяльності творців культури і мистецтва України, а також заохочення їхньої співпраці з культурною спільнотою Республіки Литва в галузях архітектури, бібліотечної справи, цирку, образотворчого мистецтва, дизайну, етнічної культури та народного мистецтва, фотографії, культурної спадщини, літератури, музейної справи, музики, танцю, міждисциплінарного мистецтва й театру.

Грант Artists at Risk Connection (США) 

Грант для митців з України (художники, скульптори, кінематографісти, фотографи, карикатуристи, виконавці, графічні дизайнери та інші) може бути використаним для надання короткочасної допомоги на невідкладні потреби, такі як харчування, одяг, оренда, комунальні послуги, медичні витрати, юридична допомога та багато іншого. 

Освіта у Lucerne University of Applied Sciences and Arts (Швейцарія)

Lucerne University of Applied Sciences and Arts запрошує студентів або майбутніх студентів з України продовжити чи розпочати навчання у їхньому закладі. Контакт для зв’язку: [email protected]

Wild Bits: мистецькі резиденції в Естонії

Це можливість створити мистецьку роботу для естонського артпарку Wild Bits.  Вашу інсталяцію, інтервенцію або процесуальну роботу, яка досліджує людське буття в умовах сучасного технологічного суспільства, впишуть у дикі пейзажі півдня Естонії. 

Програма покриває продакшн, квитки туди-назад, житло та робочий простір, а також гонорар розміром 2 000 євро. Резиденція пройде влітку 2023 року й триватиме три тижні.

Дедлайн подання заявки – 27 січня 2023 року

Резиденція Вибачте Номерів Немає (Україна)

Резиденція Вибачте Номерів Немає приймає заявки від українських художниць та художників на участь у 2023 році. Відкритий хол – це спроба привнести у форму оголошення до подачі аплікації естетику архітектури, архітектурного місця в котрому розташована резиденція, як художня ініціатива. Перевага надається художницям та художникам з областей України котрі постраждали від російських бомбардувань. Та тим хто не є військово-зобов’язаними, або мають відтермінування від військової служби на час присутності на резиденції.

Резиденція  від  артплаформи Сodeky.art (Ірландія) 

Резиденції від артплаформи Сodeky.art для художників та їхніх сімей в Ірландії. Організація оплатить квитки. Наголошується, що можна з дітьми та тваринами.

Резиденція (Норвегія) 

Інституції Kunsthall Trondheim та Lademoen Kunstnerverksteder’s підготували програму резиденції для художників. Нині ініціатива може запропонувати двотижневу резиденцію в Тронхеймі, Норвегія. Покриваються витрати на переліт, а також формується офіційне запрошення. Під час резиденції надається постійне житло. Контакти для зв’язку: [email protected]

Підтримка мистецької спільноти з України (Данія) 

Ця програма має на меті запропонувати  проживання, робочий простір і професійний обмін між українськими та місцевими художниками, кураторами чи мистецтвознавцями. Допомога, яку ініціатива може запропонувати, залежить від ресурсів, тому наразі коригується відповідно до кількості заявок.

Резиденція (Вінтертур, Швейцарія)

Kulturhaus Villa Sträuli  та Фонд Сульцберга запрошують візуальних, перформативних та міждисциплінарних митців до участі в резиденції. Ініціатива триватиме з 14 квітня по 14 липня 2023 року. Проєкт поширюється на усіх митців, які досліджують тему природи, екологічних систем, а також взаємодію екології з мистецтвом.

Резиденція SEA Foundation (Нідерланди)

Проєкт пропонує термінову резиденцію для українських митців. Ініціатива триває протягом 3 місяців і забезпечує харчуванням, проживанням і невеликою стипендією. 

Резиденція від Casa Wabi (Мексика) 

Фонд Casa Wabi відкриває резиденцію для українських художників у Пуерто-Ескондідо, Мексика. Для участі необхідно надіслати своє портфоліо на пошту [email protected] 

Резиденція SWAN (Швеція) 

SWAN — Swedish Artist Residency Network — це національна мережа резиденцій, яка представляє організаторів з усіх сфер мистецтва. Екстрені резиденції SWAN адаптуються до потреб художників. Наразі ініціатива налічує близько 20 резиденцій. 

Резиденція від артплатформи AqTushetiі (Грузія)  

Артплатформа AqTushetiі, розташована у селищі Омало, регіон Кахетія, пропонує фінансування українських митців у межах своєї програмної резиденції. Ініціатива працюватиме з червня до 30 вересня. Термін перебування становить від 2 тижнів до 1 місяця.

Мистецька резиденція AARK Archipelago Art Residency (Фінляндія) 

Мистецька резиденція AARK Archipelago Art Residency запрошує чотирьох художників разом із дітьми. Ініціатива надасть дві квартири-студії. Для участі необхідно надіслати СV на пошту [email protected] (додайте коротке резюме / мотиваційний лист).

Резиденція від HIAP (Фінляндія) 

Культурні ініціативи з Фінляндії: Frame Contemporary Art Finland, Helsinki International Artist Programme, Connecting Points та Saari Residence запрошують українських митців разом з їхніми родинами, які наразі вимушені покинути територію України, взяти участь у резиденції. У межах програми надаватиметься житло та оплачуватимуться витрати на проїзд і проживання учасників у місті Гельсінкі та Мюнямякі. Термін перебування становить від 1 тижня до 3 місяців. 

Центр CulturEUkraine (Литва)

Це простір для творчості українських митців у Каунасі, Литва. У центрі є спільний коворкінг, окремі студії та спільні майстерні для роботи, а також виставкові зали. Центр допомагає українським митцям реалізовувати свої ідеї, приєднуватися до проєктів і резиденцій, отримувати допомогу з придбанням матеріалів. 

Резиденція Ukraine will be (Польща)

Вроцлавський інститут культури запрошує  українських митців попрацювати з темою майбутнього України у межах резиденції Ukraine will be. Організатори забезпечать проживання у Вроцлаві, витрати на проїзд (до 200 злотих), консультації, мережеві зустрічі тощо.

Агентство митців у вигнанні (Франція) 

Ініціатива сфокусована на підтримці українських діячів культури у Франції, які вимушені були покинути свою країну через повномасштабну війну. Також ініціатива займається підтримкою студентів у галузі культури та мистецтва. 

Прихисток українських митців від socl:e (Франція)

Артколектив socl:e пропонує допомогу з житлом, оформленням документів і логістикою українським митцям, які тимчасово переїхали до Франції через війну. socl:e шукає інституції та мистецькі центри, що можуть запропонувати екстрені мистецькі резиденції у Франції.

 Цюріхський університет мистецтв (Швейцарія)

Університет запрошує студентів з України на дипломні програми з мистецької освіти, дизайну, кіно, образотворчого мистецтва, музики, танцю, театру та міждисциплінарних досліджень.

Навчання в Академії образотворчих мистецтв імені Яна Матейка в Кракові для студентів і аспірантів (Польща) 

Запрошуємо студентів українських академій мистецтв взяти участь у мистецькій практиці в Академії образотворчих мистецтв у Кракові (ASP). Мистецька практика — індивідуальна мистецька програма в ASP під керівництвом викладача мистецтв. Практика безкоштовна, триватиме один або два семестри.

Студенти українських академій мистецтв, які хочуть продовжити навчання в Польщі, можуть подати заявку на переведення до ASP. Переведення можливе для осіб, які мають статус студента за одним із напрямів навчання: живопис, сценографія, художня освіта, скульптура, графіка, дизайн інтер’єру, консервація та реставрація творів мистецтва, дизайн, інтермедіа.

Навчання у Вільнюській академії мистецтв (Литва)

Кафедра сучасної скульптури Вільнюської академії мистецтв із радістю прийме студентів українських художніх академій для продовження навчання та художньої практики у ці важкі часи.

Для отримання додаткової інформації перейдіть на сторінку Вільнюської академії мистецтв або зв’яжіться з акадамією безпосередньо через інстаграм / фейсбук або за електронною поштою — [email protected]

Допомога з продажем робіт від галереї Menu das artes (Німеччина)

Мистецька галерея Menu das artes допомагає українським митцям з продажем їхніх робіт. Для участі в ініціативі заповніть форму та зв’яжіться з галереєю, аби Menu das artes могла вам допомогти.

Фонд екстреної допомоги для митців і незалежних мистецьких інституцій (Україна) 

Проєкт створили ГО «Музей сучасного мистецтва» разом із виданням Zaborona та галереєю The Naked Room. Фонд сприяє залученню фінансової підтримки, популяризує сучасну українську культуру на міжнародному рівні та надає стипендії, що забезпечують мистецьку практику.

Ініціатива Artists at risk

Ініціатива Artists at Risk допомагає мистецькій спільноті у разі потреби виїхати з країни, надає їм резиденції та сприяє в реалізації артпроєктів. Детальніше на сайті.

Координаційний офіс (Відень) 

Координаційний офіс Office Ukraine. Shelter for Ukrainian Artists, який надаватиме допомогу людям із культурного середовища України як онлайн, так і фізично у Відні, Граці та Інсбруці. Ця платформа об’єднає культурних працівників України з установами, особами та ініціативами в Австрії, які готові підтримати їх.

КУРАТОРАМ І ТЕОРЕТИКАМ

Програма порятунку культурної спадщини під загрозою знищення

Це програма порятунку культурної спадщини, що постраждала або може постраждати від техногенних катастроф, стихійних лих або збройних конфліктів. Програма може профінансувати евакуацію об’єктів, закупівлю матеріалів та обладнання, дослідницькі поїздки та інформаційні кампанії для підвищення обізнаності про об’єкти культурної спадщини під загрозою. Ви також можете отримати допомогу з проведення тренінгів для рятувальників культурної спадщини. 

Штаб порятунку культурної спадщини України

Проєкт працює із захистом музейних колекцій, документуванням пошкоджень та руйнувань, координує з іншими ініціативами та надає гуманітарну допомогу.

World Monuments Fund

Ініціатива фокусується на захисті унікальних цінностей України під час повномасштабної війни. Зокрема займається посткризовим відновленням і забезпеченням об’єктів культурної спадщини.

Стипендії для жінок-дослідниць мистецтва (Швейцарія)

Швейцарський національний науковий фонд (SNSF) у співпраці зі швейцарською секцією Scholars at Risk (SAR) надає стипендії терміном на 12 місяців для жінок-аспіранток або жінок-дослідниць (історія мистецтва / історія архітектури) з України.

Платформа Kultur hilft Kultur (Німеччина)

Створення платформи «Культура підтримує культуру» ініційоване Культурною радою Північного Рейну-Вестфалії. Вона має на меті допомагати орієнтуватися в культурному житті Північного Рейну-Вестфалії мисткиням / митцям і діячам культури, які втекли із зони бойових дій в Україні. В інформаційній добірці представлені рекомендації та посилання щодо культурного життя Північного Рейну-Вестфалії, які містять контактні дані та координаційні пункти. Поза тим, тут зібрані посилання на різноманітні допоміжні портали. На платформі оголошень можна подивитися конкретні пропозиції та пошукові запити приватних осіб й організацій, а також розмістити своє оголошення.

Програма PAUSE (Франція)

Програма PAUSE відкриває спеціальний фонд екстреної допомоги для діячів культури, які постраждали від війни в Україні, завдяки підтримці Міністерства культури. Установам, що бажають брати участь у цій програмі, пропонується екстрена допомога для фінансування перебування діяча мистецтва або діяча культури, а за необхідності його сім’ї протягом трьох місяців. Відповідна сума буде визначена та індексована залежно від кількості прийнятих діячів культури та мистецтва (одна людина, пара, сім’я). Це екстрене приймання у Франції призначене для того, щоб дозволити діячам мистецтва спільно з приймальною установою підготувати заявку на участь у програмі PAUSE згідно зі звичайними процедурами та класичними критеріями програми на основі спільного фінансування.

Підтримка мистецтвознавців та інших фахівців мистецтва від Kunsthistorisches Institut in Florenz (Італія) 

Інститут історії мистецтв у Флоренції пропонує свою підтримку мистецтвознавцям, дослідникам спадщини та професіоналам, які перебувають у групі ризику. Інститут може надати стипендії та іншу допомогу, залежно від ситуації. Також у межах ініціативи надається підтримка документації, збереженню та охороні спадщини України, яка є під загрозою внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

Стипендіальна програма #HELPUKRAINE від Міжнародної ради музеїв ICOM (Польща)

Метою програми є допомога громадянам України, які є працівниками музеїв і членами ICOM Ukraine, які в цей час перебувають у Польщі внаслідок нападу росії на Україну.

На стипендію можуть претендувати тільки громадяни України, незалежно від професійного або наукового ступеня заявника, а саме:

1) працівники українських музеїв або особи, які професійно пов’язані з українськими музеями;

2) члени ICOM Україна, які опинилися на території Республіки Польща після 23 лютого 2022 року у зв’язку з війною в Україні та перебувають на території Республіки Польща.

Освітня програма для кураторів від KASK & Conservatorium (Бельгія) 

Освітня програма від KASK & Conservatorium надає пріоритет подання заявок для українських працівників мистецтва та студентів, які вимушені покинути Україну, але мають бажання продовжити навчання у сфері кураторства. Мета ініціативи полягає в тому, щоб запропонувати майбутнім студентам більше часу для вступу, а також забезпечити підтримку в межах можливостей. Окрім того, надаватиметься одне бюджетне місце. Ви можете подати заявку, безпосередньо надіславши листа на адресу [email protected]

Стипендії для українських працівників і працівниць у сфері культури (Німеччина) 

Приймання заявок відкрите для партнерів Goethe-Institut в Україні та/або Федерального фонду культури Німеччини. Надсилати заявки на отримання стипендії можуть як незалежні митці та мисткині, так і співробітниці та співробітники партнерських організацій. Розмір стипендії становить 2000 євро. 

Відбір стипендії здійснюватиметься комісією з представниць і представників Goethe-Institut в Україні, відділу культури Центрального офісу Goethe-Institut у Мюнхені та Федерального фонду культури Німеччини. 

Після 90 днів з початку дії договору отримувач/-ка стипендії має направити до Goethe-Institut стислий звіт у вільній формі (1500 знаків включно з пробілами) за електронною адресою [email protected]

Юридичного права на отримання стипендії немає. 

Наразі готується додаткова стипендійна програма, а також подальші формати підтримки з боку House of Europe — програми ЄС під керівництвом Goethe-Institut в Україні.

Підтримка української мистецької спільноти від Київської бієнале (Україна) 

Київська бієнале запускає термінову ініціативу з підтримки української мистецької та культурної спільноти. Першочергове завдання ініціативи — надати фінансову допомогу людям, які залишилися в Україні, та забезпечити покриття їхніх базових потреб в умовах окупації та релокації. Якщо ви опинилися у скруті, пишіть нам.

Допомога представникам культурної сфери з України (Німеччина)

У співробітництві з ifa (Інститут міжнародних відносин, Штуттґарт) уже відкрито інформаційний пункт, в який можуть звертатися митці й мисткині, представники культурної сфери з України та місцеві культурні інституції. Інформаційний пункт пропонує консультації, виступає посередником у контактах з представниками місцевої культурної сфери, в перспективі планується культурний обмін у різних галузях і різні його формати, курси, мережування з громадянським суспільством.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: