Вакансії

Мозок сучасної людини не може відрізнити цифрові копії робіт від оригіналу

Нове дослідження американських вчених вказує на те, що мозок не може відрізнити цифрове відтворення художнього твору від оригіналу. 

На сьогодні більшість музеїв світу все ще залишаються закритими, тому засновники стартапу Cuseum вирішили дослідити, як мозок людини реагує на реконструйовані твори мистецтва через екран ґаджетів. Учасники порівнювали картини в Музеї образотворчих мистецтв Бостона, з цифровими зображеннями тих же творів.

Кожен учасник тестувався п’ять разів, за однакових умов у музейних галереях. Спочатку вони дивились на справжню картину, потім на її репродукцію на iPad та у доповненій реальності.  Дослідження виявило, що мозкова діяльність учасників була активнішою, коли вони дивилися на твори через ґаджети та у віртуальній реальності, ніж у реальному просторі.

Дослідження провела американська стартап-компанія Cuseum. Вона розробляє мобільні додатки, цифрові членські картки та платформу розширеної реальності для музеїв, громадських пам’яток та культурних некомерційних організацій.

Фото: Flickr/Josh Kesner

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: