Вакансії

Музей Прадо визнав «картину “Спасителя світу” — роботою невідомого автора»

©AP Photo/Kirsty Wigglesworth
©AP Photo/Kirsty Wigglesworth

У Національному музеї Прадо в Мадриді відкрилася виставка «Леонардо та копія „Мони Лізи“». У її каталозі авторство картини «Спаситель світу» приписують невідомому автору. 

Нагадаємо, що у 2017 році полотно продали за рекордні 450 мільйонів доларів. Це стало рекордом серед усіх можливих аукціонів мистецтв, хоча фахівці не раз висловлювали сумніви щодо походження роботи. Як заявляє CNN, рішення іспанського музею — це найбільш критична реакція провідної артінституції після продажу картини.

У каталозі виставки роботу назвали «версією Кука» на честь британського колекціонера Френсіса Кука, який придбав її у 1900 році. Експерти сумніваються в оригінальності картини, а кураторка мадридського музею Ана Гонсалес Мозо вважає найближчою до втраченого оригіналу іншу копію — «версію Гане», що перебуває в анонімного колекціонера, який придбав її за 332 тисячі доларів.

Роботу «Спаситель світу» датують 1500 роком. Навколо неї вже давно ведуться дискусії, проте це не завадило їй стати найдорожчою картиною в історії мистецтва, коли роботу придбав саудівський принц Бадер бін Абдулла бін Мохаммед бін Фархан аль-Сауд.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Зберегти

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: