Вакансії

Музеї окупованого Криму планують оскаржити рішення апеляційного суду Амстердаму

Експонат з виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі»@slovoidilo
Експонат з виставки «Крим — золотий острів у Чорному морі»@slovoidilo

За словами директорки Східно-кримського музею-заповідника Тетяни Умріхіної, до 26 січня 2022 року чотири музеї, розташовані на території окупованого Криму, подадуть скаргу у Верховний суд Нідерландів стосовно рішення Апеляційного суду Амстердаму щодо повернення скіфського золота Україні. 

У жовтні 2021 року суд виніс рішення передати музейні експонати Державному історичному музею України в Києві «до стабілізації ситуації в Криму», адже згідно з українським законодавством обʼєкти є частиною музейного фонду України. 

Розгляд справи тривав з 2014 року. Тоді в Амстердамському археологічному музеї відбувалася виставка, яка складалася з 565 експонатів, під назвою «Крим — золотий острів у Чорному морі». Вона закінчилася вже після окупації півострова. 

На думку Тетяни Умріхіної, Росія як держава має втрутитися у судовий процес щодо колекції кримських музеїв. Вона вважає, що це може повернути процес до рівня суду першої інстанції.

До прийняття остаточного рішення суд Амстердаму постановив повернути колекцію Україні, але музеї півострова подали апеляційну скаргу. Під час розгляду справи українська сторона вимагала відводу судді через упередженість й зв’язок з російськими адвокатами. Після надання додаткових матеріалів суд задовольнив клопотання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: