Вакансії

На аукціоні в Лондоні китайську вазу XVIII століття продали за 1,9 мільйона доларів

@artnet
@artnet

Під час аукціону в Лондоні китайську вазу XVIII століття продали за 1,9 мільйона доларів. У 1980-х роках предмет мистецтва придбав батько колишнього власника обʼєкта за кілька сотень фунтів. Ваза, вкрита блакитною глазур’ю із золотом та сріблом, роками припадала пилом на кухні та у вітальні.

Обʼєкт є цінним саме через свій колір. Аби отримати кобальтово-синій відтінок, фарфор обпалювали при температурі 1200 градусів за Цельсієм. З китайської мови тип цієї посудини перекладається як «ваза з небесною кулею». Ймовірно, вона прикрашала зали імператорського палацу в середині XVIII століття.

Обʼєкт помітив друг родини, експерт з антикваріату, Марк Ньюстед ще наприкінці 1990-х років. Тоді вазу перемістили у безпечніше місце — вітальню. А нещодавно цей самий експерт побачив на вазі печатку шостого маньчжурського правителя імперії Цін, Айсіньгьоро Хунлі. Зрозумівши, яким цінним обʼєктом володіє родина, власник зв’язався з представниками аукціонного будинку Dreweatts. Експерти оцінили предмет мистецтва в 125-188 тисяч доларів. 

Нещодавно ми писали, що у 2018 році жителька Техасу Лора Янг, яка є власницею магазину вінтажних предметів, придбала у комісійному мармуровий бюст за 35 доларів. Проте жінка захотіла продати обʼєкт, тому передала знахідку в аукціонний дім Sotheby’s, де з’ясували, що насправді це давньоримське погруддя І століття нашої ери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: