Вакансії

На фестивалі мистецтв в Пярну перемогли три українські фільми

Український документальний фільм «Нескінченність за Флоріаном» про архітектора й мистецтвознавця Флоріана Юрʼєва
Український документальний фільм «Нескінченність за Флоріаном» про архітектора й мистецтвознавця Флоріана Юрʼєва

На 36-му Пярнуському міжнародному фестивалі документального й антропологічного кіно перемогли три українські стрічки. Зокрема, в номінації найкращий артфільм відзнаку здобула стрічка Олексія Радинського «Нескінченність за Флоріаном» (2022). В інших номінаціях також відзначили документальну притчу з елементами анімації Уляни Осовської та Дениса Страшного «Казка про Коника» та стрічку Марії Шевченко «Родима пляма».

«Нескінченність за Флоріаном» є філософськими роздумами про легендарного київського архітектора Флоріана Юр’єва. Картина  також розповідає про те, чому шлях капіталізму — пройдений, та що буде, якщо поділити одиницю на нескінченність.

Головний герой «Казка про Коника» – художник, керівник Українського культурного центру в Таллінні Анатолій Лютюк. З 2014 року, початку війни на сході України, він займається волонтерськими місіями. Його супутник у подорожах на фронт – саморобний дерев’яний коник. Він стає головним героєм казок Анатолія про тварин на війні, які художник пише на основі реальних історій, почутих від людей.

«Родима пляма» зображує подорож дівчини до окупованого Криму, до матері, якій ще давно був поставлений діагноз «шизофренія».

Загалом на фестивалі було показано пʼять українських фільмів, серед картин –  стрічка Олександра Довженка «Земля» (1930) та робота Світли Магди «Це просто космос» (2020).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: