Вакансії

На Херсонщині затопило музеї та археологічні пам’ятки через підрив Каховської ГЕС 

Такий вигляд зараз має Корабельний район Херсону @hromadske.ua
Такий вигляд зараз має Корабельний район Херсону @hromadske.ua

Внаслідок підриву росіянами дамби Каховської гідроелектростанції була затоплена низка культурних пам’яток у Херсонській області. До того ж 80 населених пунктів перебувають у зоні потенційного затоплення, більшість із них розташовані на Лівобережжі у тимчасовій окупації

Йдеться про десятки населених пунктів на правому березі Дніпра: Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, частково місто Херсон. Під водою опинився Дім-музей письменника Остапа Вишні у селі Кринки Олешківського району, який відкрили у 2020 році після ремонту. Також у зоні затоплення перебуває Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка.

Внаслідок підриву вже затопило давньоруське місто-порт Олешшя на Великому Потьомкінському острові поблизу Херсона. Також під загрозою Очаківська брама, яка є частиною комплексу Херсонської фортеці й пам’ятка архітектури національного значення, збудована у 1783 році. Може бути затоплений і комплекс «Зелені хутори Таврії» з автентичним музеєм українського народного побуту XV–XX століть. Під водою також може опинитись село Тягинка, де до війни велися археологічні розкопки і було виявлено поселення епохи бронзи і скіфського часу, а також середньовічне городище.

Нагадаємо, що під загрозою затоплення і будинок-музей Поліни Райко в місті Олешки. До того ж місто окуповане росією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: