Вакансії

На картині Поля Сезанна виявили ймовірний портрет художника

Поль Сезанн,«Натюрморт із хлібом і яйцями», 1865
Поль Сезанн,«Натюрморт із хлібом і яйцями», 1865

Головна реставраторка Художнього музею Цинциннаті Серена Уррі виявила на картині Поля Сезанна «Натюрморт із хлібом і яйцями» (1865) прихований портрет. Імовірно, на полотні зображений сам художник.

Під час огляду картину Уррі помітила тріщини у двох місцях. Через них виднілись світлі фрагменти, нехарактерні для «темного періоду» Сезанна. Реставраторка попросила місцеву медичну компанію привезти до музею портативний рентгенівський апарат, аби просканувати полотно.

На отриманих знімках мистецтвознавці побачили зображення людини: очі, лінія волосся та плечі. Проаналізувавши положення тіла, Уррі та її колеги зробили висновок, що це сам Сезанн. Якщо гіпотеза підтвердиться, виявлене зображення стане одним із найперших автопортретів художника. Коли Сезанн завершив написання натюрморту, йому було близько 25 років.

@cnn

«Усі вважають, що це автопортрет. Він позує так, як це було б на автопортреті: інакше кажучи, він дивиться на нас, але його тіло повернуте. Якби це був портрет когось іншого, а не його самого, він, імовірно, був би повністю фронтальним», — пояснила реставраторка.

Нині невідомо чи прихований портрет був невдалою роботою, чи художник лиш повторно використав старе полотно, аби заощадити гроші. Науковці музею планують проаналізувати картину за допомогою більш високотехнологічного сканування, аби краще роздивитися прихований малюнок разом із зображенням рентгенівського знімка можна побачити в інституції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: